Ny studie:

Alarmerende funn

Bare et lite glass med juice eller brus kan øke risikoen for kreft, slår en ny observasjonsstudie fast. Norske ernæringseksperter er likevel skeptiske.

SUKKER: Juice inneholder som kjent en del fruktsukker og kan, ifølge en ny studie, gi økt risiko for overvekt og kreft. Foto:
SUKKER: Juice inneholder som kjent en del fruktsukker og kan, ifølge en ny studie, gi økt risiko for overvekt og kreft. Foto: Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

At mye brus kan føre til overvekt og helseproblemer er ikke akkurat en hemmelighet - men nå slipper altså ikke frokostjuicen din unna heller.

Bare et lite glass med juice eller brus kan øke risikoen for kreft, ifølge en ny studie som ble publisert på onsdag.

Det er snakk om 18 prosent økning for kreft generelt og 22 prosent økning for brystkreft, slår studien fast som dermed finner en sammenheng med sukkerholdige drikkevarer og tidlig død.

Gjelder både brus og juice

Sukker har tidligere blitt koblet til hjertesykdommer og overvekt, men den ferske studien peker nå mot at et høyt inntak av sukkerholdige drikkevarer generelt også gir økt sjanse for kreft.

Studien finner nemlig at sammenhengen er like sterk med vanlig fruktjuice som med brus.

- Når drikkevarene ble delt inn en gruppe med 100 prosent fruktjuice og en gruppe med andre sukkerholdige drikkevarer, var det en sammenheng med inntaket av begge disse og kreft, slår studien fast.

Økt risiko selv med ren fruktjuice

Risikoen hos personer som drikker mye brus eller juice var overraskende nok også observert i studien selv om de drakk ren fruktjuice.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer