Alarmerende økning i fiskesmugling: - Miljøkriminalitet

På knappe to måneder har Finnmark politidistrikt gitt ut bøter på nesten en halv million kroner til turistfiskere som forsøker å smugle fisk ut av Norge.

SE TORSKEN: Nesten 10 tonn torsk er forsøkt smuglet ut av Norge på knappe to måneder. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
SE TORSKEN: Nesten 10 tonn torsk er forsøkt smuglet ut av Norge på knappe to måneder. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Hittil i år har Tolletaten beslaglagt 6 341 kilo fiskefileter ved tollstedene i Finnmark. Omregnet i rund fisk utgjør det en kvote på ca. 20-25 tonn torsk.

Siden 1. mai har 2.3 tonn fisk blitt beslaglagt ved grenseovergangene i Finnmark. Ved ett enkelt tilfelle ble en mann bøtelagt 95 000 kroner.

Thomas Darell, påtalejurist i Finnmark politidistrikt, kaller turistfiskingen for et «betydelig problem».

- I realiteten er dette miljøkriminalitet, utdyper han til Dagbladet.

- Tall Finnmark politidistrikt har hentet fra Tollvesenet, viser at det er en betydelig økning i fiskesmugling i år, sier Darell.

I år ble bøtesatsene for å ta med seg for mye fisk fordoblet etter påsken. I skrivende stund ligger prisen på 200 kroner kiloet.

- Vi håper jo at høyere bøtesatser skal virke preventivt, men foreløpig ser vi ikke at smuglingen går ned, sier Darell.

- Toppen av isfjellet

Politiet opplyser at de frykter store mørketall.

- Vi ser bare toppen av isfjellet med de anmeldelsene som kommer fra Tollvesenet. Skal denne næringen ha livets rett må man i større grad ta kontroll med dette, sier Darell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer