Coronasituasjonen:

Alarmerende tall - får reise til Norge

Storbritannia har registrert 146 dødsfall det siste døgnet. Det er det høyeste dødstallet i Storbritannia siden mars. Samtidig vil Norge godta coronasertifikat fra England og Wales fra 12. august.

REKORD: Det har blitt registrert svært høye dødstall i Storbritannia det siste døgnet. Likevel går det framover med vaksineringen. Statsminister Boris Johnson sier at det er noe de kan være stolte over. Foto: Ansharphoto/Shutterstock/NTB
REKORD: Det har blitt registrert svært høye dødstall i Storbritannia det siste døgnet. Likevel går det framover med vaksineringen. Statsminister Boris Johnson sier at det er noe de kan være stolte over. Foto: Ansharphoto/Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

Det er registrert 23 510 nye smittetilfeller i Storbritannia det siste døgnet. I tillegg er det registrert 146 nye coronadødsfall, som er det høyeste dødstallet siden 12. mars, da dødstallet var 175. Det skriver flere britiske medier, blant dem The Guardian og Sky News.

Så langt er det 130 503 personer som har omkommet i landet som følge av covid-19 siden pandemien brøt ut i starten av 2020.

Tirsdag gikk helsedepartementet (DHSC) ut med tall på at 75 prosent av den voksne befolkningen i Storbritannia nå har mottatt begge dosene av vaksinen, og 89 prosent har fått minst én dose.

Statsminister Boris Johnson omtaler dette som en milepæl for Storbritannia.

- Vår utrolige vaksineutrulling har nå gitt livsviktig beskyttelse mot viruset til tre fjerdedeler av alle voksne i Storbritannia. Dette er en stor nasjonal prestasjon som vi burde være stolte av, sier Johnson i en uttalelse, ifølge Sky News.

Åpner for England og Wales

Ifølge FHIs corona-reisekart er hele Storbritannia mørkerødt, og Irland er rødt. Likevel vil Norge godta coronasertifikat fra England og Wales fra 12. august. Det skriver den norske regjeringen i en pressemelding.

Det betyr at fullvaksinerte personer derfra, med vaksiner godkjent av den europeiske legemiddelmyndigheten (EMA), kan reise fritt inn i Norge.

- Jeg er glad for at vi nå får på plass denne løsningen. Mange i disse landene har nære forbindelser til Norge, og nå blir det enklere for dem å komme hit, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i pressemeldingen.

Det samme gjelder for dem som har gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene, de slipper også innreisekarantene og trenger ikke framvise negativ test.

Det er ventet Nord-Irland og Skottland også vil få koronasertifikat som vil bli verifisert i Norge i nærmeste tid.

- Kommer til å få viruset

Ifølge nye data fra Public Health England og Cambridge University anslår de at om lag 60 000 dødsfall, 22 millioner smittetilfeller og 66 900 sykehusinnleggelser har blitt forhindret takket være vaksinen.

Ifølge Sky News kommer det fram i de nyeste tallene fra Cambridge University at fullvaksinerte er 90 prosent beskyttet mot å havne på sykehus med alvorlig sykdom av delta-varianten, som på nåværende tidspunkt er den dominerende varianten i Storbritannia.

Tirsdag hevder Professor Andrew Pollard, sjef for Oxfords vaksinegruppe, at flokkimmunitet ikke kan la seg gjennomføre når delta-varianten fortsatt herjer, ifølge The Guardian.

Han beskriver ideen som en myte og advarer om at vaksineprogrammet ikke bør bygges rundt målet om å oppnå flokkimmunitet.

Under et uformelt møte i Storbritannias parlament om coronasituasjonen sier han:

- Vi vet veldig klart at denne nåværende varianten, delta-varianten, fortsatt vil smitte mennesker som har blitt vaksinert. Det betyr at alle som fortsatt er uvaksinert, kommer til å få viruset, sier Pollard ifølge Sky News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer