Fastlegekrise:

Alarmerende tall: - Går feil vei

Antall pasienter uten fastlege er mer enn doblet siden 2019. - Krisen er her nå, mener lederen i Allmennlegeforeningen.

BEKYMRET: Leder i allmennlegeforeningen Nils-Kristian Klev. Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Legeforeningen
BEKYMRET: Leder i allmennlegeforeningen Nils-Kristian Klev. Foto: Thomas Barstad Eckhoff / Legeforeningen Vis mer
Publisert

- De viser det vi har fryktet og varslet om i lang tid. Det er en fastlegekrise, og kapasiteten i ordningen reduseres. Utviklingen går feil vei, sier Nils Kristian Klev til Dagbladet.

Lederen i Allmennlegeforeningen er klar på hva han mener om tallene som viser hvor mange pasienter som står uten fastlege i Norge.

Tall fra Helfo viser at antallet pasienter som står på pasientlister uten fastlege er høyt. I mars 2019 var tallet over pasienter som sto uten fastlege 57 347. Nå er tallet betydelig høyere.

Ferske tall for januar 2022 viser at 144 888 pasienter står på pasientlister uten fastlege. En økning på 87 541 pasienter siden 2019.

- Det synliggjør det kommunene melder om nærmest daglig. Rekrutteringssituasjonen er krevende, de klarer ikke å få tilstrekkelig med leger inn i ordningen, sier Klev og fortsetter:

- Legene ønsker en håndterbar arbeidsmengde og mer normalisert arbeidsuke. Det krever kortere lister enn det mange fastleger har i dag, mener han.

- Hva er årsaken til at tallet over pasienter uten fastlege øker?

- Det skyldes at kommunene ikke får besatt alle de ledige fastlegelistene når noen slutter. I tillegg har flere leger måttet gå ned på listelengden grunnet økt arbeidsmengde, slik at det da trengs flere fastleger om en skal opprettholde kapasiteten i ordningen. Når ledige lister ikke blir besatt blir pasientene stående uten fast lege.

Slo alarm

I slutten av desember kunne Dagbladet fortelle om fastlegen Hans-Gunnar Wear-Hansen som aldri har opplevd en arbeidsdag lik den han står i i dag. På det meste hadde han 2500 pasienter på lista si.

- Vi klarer ikke å få med oss alt. Hensikten med jobben vår er truet og tida vår strekker ikke til, fortalte han til Dagbladet.

Bare noen dager seinere kunne 14 kommuneoverleger i Vestfold og Telemark melde om krise i legetjenesten. I et brev sendt til Statsforvalteren i Vestfold og Telemark slo 14 kommuneoverleger i fylket alarm om situasjonen for fastlegeordningen.

«Vi er svært bekymret for utviklingen framover. Mange kommuner sliter med å prioritere innsatsen og håndtere utfordringene. Flere kommuner opplever en kollaps i tjenesten,» skrev de i brevet.

FASTLEGEKRISE: Ingvild Kjerkol kalte inn til pressekonferanse om omikron-smitten og forteller om en bekymringsfull fatlegekrise. Reporter: Johannes Theodor Fjeld. Video: Anabelle Bruun. Vis mer

- Vil ikke spekulere

Etter at Norge stengte ned i mars 2020 som følge av coronapandemien, har helsetjenesten vært under et stadig økende press. Lederen i Allmennlegeforeningen vil ikke legge skylden på pandemien for den negative trenden for fastlegeordningen.

- Jeg vil ikke spekulere i om pandemien har skyld i dette. Dette har vært en utvikling som har foregått over tid. Fastlegene har strukket seg langt, og flere ganger også økt arbeidsmengden, sier Klev.

Han legger til at undersøkelser fra 2019 viste at arbeidstida i snitt var på 55,6 timer pr. uke for fastlegene i Norge.

- Da nærmer man seg en grense for hva man kan håndtere, mener han.

- Hvor går grensen for hva som er forsvarlig?

- Det kan man lure på. Regjeringen har sagt at de vil sette inn tiltak, men at de ikke kunne finne midler i budsjettet for 2022, så de planlegger for 2023-budsjettet. Krisen er her nå. Med den utviklingen vi ser nå, så kan dette se ganske mye styggere ut om et år.

Helsedirektoratet svarer

Programleder for arbeidet med å styrke allmennlegetjenesten, Kine Lynum, svarer på vegne av Helsedirektoratet i denne saken. Hun sier det høye antallet bekymrer dem.

- Både statsforvaltere, ALIS-kontor og kommuner melder om en forverret situasjon. Det gjelder ikke bare små og mellomstore kommuner, men også store kommuner sliter stadig mer. Dette bekymrer oss. Det å bli fulgt opp av en fast lege over tid gir kvalitet, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Er vi inne i en fastlegekrise?

- De fleste innbyggerne opplever heldigvis gode legetilbud der de bor, men for pasienter som i perioder ikke har fastlege kan nok situasjonen oppleves som vanskelig. Utviklingen i allmennlegetjenesten er fortsatt negativ, og situasjonen beskrives av mange som en krise. Det er viktig for oss alle at vi lykkes i arbeidet med å videreutvikle og beholde en god fastlegeordning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer