Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Alarmerende tall: - Innfør full isolasjon

Norge er nå på andreplass i antall smittede fordelt på befolkningen.

STATSMINISTEREN: Ber de som har reist på hytta om å komme seg hjem. Video: Dagbladet TV Vis mer


Coronaviruset har den siste uka kommet inn i en ny fase her til lands, med stadig økende spredning.
(Saken fortsetter under grafikken)

Kina, Italia og Iran er de hardest rammede landene globalt, med flest smittede og døde av coronaviruset. Men Norge seiler oppover på lista.

Med minst 996 tilfeller ligger vi nå på andreplass i verden i antall smittede i forhold til innbyggertall - rett bak Italia.

Denne uka er det innført en rekke kraftige tiltak for å begrense spredningen, men ettersom man nå har besluttet at kun de med størst risiko skal testes, er det trolig snakk om langt flere som er rammet.

Hvorfor klarte vi ikke å begrense spredningen?

Live-published photos and videos via Shootitlive

- For lite og for seint

En rekke leger og eksperter har slått alarm og uttrykt misnøye med myndighetenes håndtering de siste ukene. Overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge svarte krystallklart på spørsmål om tiltakene som er innført til nå er nok.

- Svaret på det er nei. Det er for lite og for seint, sa Gilbert til Dagbladet onsdag formiddag.

- Nå oppdages det mellom seks og sju nye bekreftede smittede per time i Norge. Det er en økning på tre ganger flere enn forrige døgn. Vi er nå i den eksponentielle fasen av spredningen

Professor Dag Jacobsen, leder for intensivavdelingen på OUS Ullevål, har uttalt til NRK at smitten i Oslo allerede er «ute av kontroll».

Dagbladets livekart kan du følge utviklingen av smittespredning i verden.

Hvor gikk det galt?

Professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål, Bjørg Marit Andersen, mener tiltakene kommer for seint.

EKSPERT: Professor Bjørg Marit Andersen mener norske myndigheter har håndtert coronaviruset på en dårlig måte. Foto: Dagbladets arkiv
EKSPERT: Professor Bjørg Marit Andersen mener norske myndigheter har håndtert coronaviruset på en dårlig måte. Foto: Dagbladets arkiv Vis mer

- Tallene vi ser nå er et resultat av dårlig håndtering - det startet for dårlig og for seint, sier hun til Dagbladet.

- Helsemyndighetene tok ikke høyde for at det var så alvorlig med en gang. Dette er ganske alvorlig.

Andersen trekker spesielt fram fire ting:

 • Det har vært for dårlige kontroller på grensa av personer som har kommet inn til landet fra utsatte områder.
 • Informasjonen om forebyggingen av smittespredningen kan være feilaktig. Folkehelseinstituttet har ikke tatt høyde for luftsmitte, slik de har gjort i Kina og flere asiatiske land.
 • Helsemyndighetene hadde god tid til å kjøpe inn et beredskapslager med smittevernutstyr, men lot være.
 • Nasjonale helsemyndigheter burde gitt klare retningslinjer fra start, og ikke overlatt ansvar til kommunene.

- Med det åpne samfunnet vi har hatt til nå, lar vi smitten spre seg vilkårlig, sier Andersen.

- Innfør full isolasjon

Hun peker på Kina og Danmark som foregangsland, og mener Norge burde agert som dem mye tidligere. Blant annet er smitteveiene for viruset fortsatt usikkert. Med erfaringene fra sars-utbruddet på starten av 2000-tallet tok Kina høyde for luftspredning i tidlig fase.

Under SARS-utbruddet anbefalte Verdens helseorganisasjon (WHO) først kontakt- og dråpesmitte-regime, akkurat som nå. Etter rundt to måneder ble de nødt til å endre anbefalingen til et høyere smittevernnivå som innebar luftsmitte-regime og streng isolasjon.

Luftsmitte innebærer at alle som er til stede i et rom der en person har viruset har smitterisiko. Studiene som til nå er gjort på covid-19 tyder på at viruset kan leve i lufta i flere dager, forklarer Andersen.

- At det går fint å nyse eller hoste i albuen, eller å holde én meters avstand fra noen som er smittet medfører ikke riktighet. Dråper i albuekroken kan holde seg der i mange dager, og spres videre.

- Dessuten må vi regne med at lufta i et rom kan ha viruset i seg. Vi må oppføre oss som at det kan være luftsmitte. Da Kina innførte luftsmitteregime ved sars-utbruddet gikk kurven raskt ned, og de har lært av det. Folkehelseinstituttet har ikke operert med det hensynet i det hele tatt - de er rett og slett veldig seine.

Hun mener altså at vi bør innføre full luftsmitteisolasjon av coronasmittede i Norge, og at dette er fullt mulig å gjennomføre.

Burde ikke gitt kommunene ansvaret

Professoren trekker som nevnt også fram manglende «grensekontroll» som årsak til den raske spredningen.

- Starten var for dårlig, uten skikkelig kontroll på fly og cruise. Dette ble gjort veldig raskt i flere asiatiske land, Australia og Danmark, sier Andersen.

Hun mener at man burde hatt team på flyplassene, med temperaturmåling og spørreskjema til passasjerer som kom inn i landet fra områder med stor spredning.

- Folkehelseinstituttet har ment at det ikke var viktig, men med en sånn kontroll bidrar man også til at disse personene tenker over hva de kan utsette andre for. Det kunne vært gjort så mye bedre.

Torsdag ettermiddag orienterte statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) om «de mest inngripende tiltakene i fredstid», som innebærer følgende:

 • Alle landets skoler, utdanningsinstitusjoner og barnehager stenges. Barn med foreldre i kritiske stillinger får omsorgstilbud. Sykedager med barn utvides i regelverket.
 • Alle kulturarrangementer og idrettsarrangementer stenges. Det samme gjelder serveringssteder. Unntak er spisesteder som kan tilrettelegge for én meters avstand mellom gjestene.
 • Treningssentre, frisørsteder, tatovering, kroppspleie og svømmehaller stenges. Varehandel holdes åpent, og det er ingen grunn til å hamstre mat.
 • Transportsektoren opprettholdes som normalt.
 • Alle oppfordres til å unngå reiser som ikke er nødvendige - både innenlands og utenlands. Alle som kommer fra reiser i Norden må i hjemmekarantene uavhengig av symptomer.
 • Det anbefales å ikke besøke personer i institusjoner som sykehjem, fengsel osv.
 • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise utenlands. Dem som rammes vil få kostnadene kompensert.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Tiltakene har sikkert god effekt, men det kommer veldig seint, sier Andersen, som vil påpeke at kommunene har lagt ned en solid innsats.

- Men det er fryktelig vanskelig når det er så mye økonomi inne i bildet. Nasjonale myndigheter skal legge «spillets regler». Nå har kommunelegene blitt utsatt for et dobbelt press, og vært pålagt et ansvar de egentlig ikke burde hatt.

Hun mener også at mangelen på desinfiseringsmidler og smittevernutstyr rundt i kommunehelsetjenesten er kritikkverdig.

SYK: Trude Ravndal fra Sandnes er en av 113 nordmenn som innen fredag kveld har fått bekreftet at hun er smittet av coronaviruset. Laget av Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

- Helsemyndighetene burde kjøpt inn et beredskapslager i desember eller januar da dette startet. Dette utstyret er holdbart i mange år, og er ikke dyrt for et rikt land som Norge.

Positivt med hjemmekontor

På plussiden trekker hun fram tiltakene som gjøres rundt i butikker og bedrifter rundt om i landet. Dagligvarekjedene har blant annet iverksatt flere hygienetiltak, som å sette ut desinfiserende midler og hyppig vasking av overflater kunder ofte berører.

En rekke bedrifter har også innført hjemmekontor, etter anbefaling fra Folkehelseinstituttet.

- Mye av dette vil virke direkte hemmende for spredningen. Er vi flinke nå kan dette dempe seg betraktelig om et par måneder, sier Andersen.

I likhet med Raymond Johansen vil hun oppfordre folk til å holde seg mer hjemme.

- Er du frisk og ikke har luftveisinfeksjoner eller sitter i karantene kan du gå i butikken om du er forsiktig. Men hvis vi alle holder oss mest mulig i ro på en flekk kan det utgjøre en stor forskjell.

Vurderer flere tiltak

Regjeringen har varslet at de skal se på flere tiltak enn de som nå er innført for å hindre spredning av coronaviruset. Statsministeren og helseministeren sitter torsdag formiddag i møte med Beredskapsutvalget mot biologiske hendelser i Helsedirektoratets lokaler på Storo i Oslo.

Det er blant annet snakk om tiltak innen skolesektoren, kollektivtrafikk og informasjonsarbeid.

CORONAVIRUSET: En tredje person er bekreftet omkommet som følge av viruset. Video: Dagbladet TV Vis mer

Statsminister Erna Solberg understreker at det er viktig med tydelige tiltak, og påpeker at tiltakene ikke kan lamme aktivitet på kritiske samfunnsfunksjoner.

- Om vi vurderer å stenge alle skoler, må vi passe på at dette kan ramme mange i helsevesenet som er foreldre, påpeker hun.

Dagbladet har vært i kontakt med Helsedirektoratet, som viser til tidligere uttalelser om kritikken.

Fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke kan svare på om Norge har vært for seint ute.

- Vi har vært opptatt av å ha tiltak som står i forhold til den risikoen vi kjenner. Det var først etter at reisende til Nord-Italia returnerte, at vi så den virkelig store oppblomstringen. Derfor har vi satt inn tiltak for å møte dem med klare råd, sa han.

Hele Norges coronakart