Nord-Koreas missiloppskytinger:

- Alarmerende utvikling

Kim Jong-un har våknet igjen, og har vist muskler med flere rakettoppskytinger den siste tida. En ny atomprøvesprengning kan være like om hjørnet, mener forsker.

OBSERVERTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har vært til stede når landet den siste tida har skutt opp flere ballistiske missiler. Det er ikke kjent når eller hvor dette bildet er tatt, men bildet ble frigitt av myndighetene mandag. Foto: KCNA / KNS / AFP / NTB
OBSERVERTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un har vært til stede når landet den siste tida har skutt opp flere ballistiske missiler. Det er ikke kjent når eller hvor dette bildet er tatt, men bildet ble frigitt av myndighetene mandag. Foto: KCNA / KNS / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Seinest søndag morgen ble det skutt opp to ballistiske missiler fra det isolerte landet. Missilene føyer seg inn i rekken av omfattende oppskytinger den siste tida, og totalt har landet sendt opp sju missiler de siste to ukene.

Landets leder Kim Jong-un var personlig til stede for å lede øvelsene.

Missiloppskytingene ble gjort for å simulere atomangrep over Sør-Korea, og som en advarsel til deres nylige øvelser sammen med den amerikanske marinen, opplyste den statlige nordkoreanske TV-kanalen KCNA mandag.

- Jeg synes utviklingen er alarmerende. Det er veldig synd at denne tøværsperioden som ble innledet av Donald Trump og Kim Jong-un nå er over og at vi er tilbake der vi var i kriseåret 2017.

Det sier Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforsking (PRIO) til Dagbladet.

FLERE OPPSKYTNINGER: Nord-Korea har den siste tida skutt opp flere raketter. Landets myndigheter hevder oppskytingene var øvelser for bruk av taktiske atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB
FLERE OPPSKYTNINGER: Nord-Korea har den siste tida skutt opp flere raketter. Landets myndigheter hevder oppskytingene var øvelser for bruk av taktiske atomvåpen. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB Vis mer

- Livsfarlig

Han omtaler 2017 som et «veldig dramatisk år», hvor en relativt fersk nordkoreansk leder overgikk sin far med provoserende atferd og fyrte opp en rekke missiler.

Kim Jong-un gjennomførte også en atomprøvesprengning - sterkere enn noen gang tidligere. Den store frykten er nå at dette skal gjenta seg, sier Tønnesson.

- Den forrige var livsfarlig. Den var så sterk at den fikk tunneler inne i fjellet der den ble foretatt til å falle sammen, og mange arbeidere ble drept da de gikk inn seinere. Det ble utløst umiddelbart jordskjelv og etterskjelv. Også toppen av fjellet sank, sier Tønnesson og legger til:

- Da må man kunne tenke seg at det var en ganske stor risiko for at fjellet kunne sprukket, og at det kunne kommet en radioaktiv sky som kunne drevet med vinden. Om vinden da skulle ha kommet fra sør, ville den ha drevet inn over Kina.

ASIA-FORSKER: Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforsking (PRIO). Foto: Terje Pedersen / NTB
ASIA-FORSKER: Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforsking (PRIO). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Stanset av Trump

Atomprøvesprengningen i 2017 førte til en opptrapping i konflikten mellom USA og Nord-Korea. Men den krasse ordvekslingen som fulgte, banet også veien for diplomatiet mellom daværende president Donald Trump og Jong-un.

- Det førte til en stans fra Nord-Korea sin side, noe som også fortsatte inn i pandemien. Derfor har det ikke vært noen nye prøvesprengninger inntil nå, og rakettoppskytingene begynte først for alvor igjen i år. Men til gjengjeld i et enormt antall, sier Tønnesson.

De felles militærøvelsene med Sør-Korea ble stanset under Trump, noe som ble sett på som et kontroversielt grep innad i USA, forklarer Tønnesson.

- Fem år gikk, men nå i slutten av september var øvelsene i gang igjen. Og det er noe av bakgrunnen for at Kim Jong-un nå kjørte ytterligere på, og også sendte ut en langdistanserakett som gikk over nordlige Japan og langt ut i Stillehavet. Om raketten hadde gått i en flatere bane kunne den trolig ha nådd over til USA.

FELLES ØVELSE: I slutten av september holdt Sør-Korea og USA igjen en felles militærøvelse. I midten av bildet ses det amerikanske hangarskipet «Ronald Reagan». Foto: South Korean Defence Ministry / AFP / NTB
FELLES ØVELSE: I slutten av september holdt Sør-Korea og USA igjen en felles militærøvelse. I midten av bildet ses det amerikanske hangarskipet «Ronald Reagan». Foto: South Korean Defence Ministry / AFP / NTB Vis mer

Oppskytingen førte til at det amerikanske hangarskipet «Ronald Reagan» avbrøt hjemreisen og i stedet vendte tilbake mot Korea, samt at Sør-Korea sendte opp raketter.

- Denne dramatikken ville vært førstesidestoff for mediene om vi ikke hadde hatt situasjonen i Ukraina, mener Tønnesson.

- Redd han gjør det

Til tross for at den forrige prøvesprengningen kunne fått katastrofale konsekvenser, mener Tønnesson at Kim Jong-un er villig til å gjøre det igjen.

- Om han får en forsikring fra sine atomspesialister om at de klarer å gjennomføre en sprengning uten at det fører til en katastrofe, så er jeg redd han gjør det, for han er nå så til de grader isolert at han vil ty til de sterkeste midler han kan tenke seg.

- SANNSYNLIG: Stein Tønnesson mener det er sannsynlig at Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil gjennomføre en nye atomprøvesprengning. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB
- SANNSYNLIG: Stein Tønnesson mener det er sannsynlig at Nord-Koreas leder Kim Jong-un vil gjennomføre en nye atomprøvesprengning. Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service / AP / NTB Vis mer

Om det gjennomføres en ny prøvesprengning, kan Kinas og Russlands ubetingede støtte til Nord-Korea henge i en tynn tråd, mener Tønnesson.

- Til tross for den betente situasjonen mellom Russland, USA og Europa, og mellom USA og Kina, så kan det tenkes at Kina og Russland vil stille seg bak en ny resolusjon som fordømmer oppførselen, og da blir Nord-Korea stående alene.

Tror ikke på atomkrig

Kim Jong-un la i januar 2021 fram en femårsplan for landets forsvar der han tok til orde for utvikling av mindre og lettere atomvåpen til taktiske formål, ifølge NTB.

Kim Jong-un vil imidlertid ikke initiere en atomkrig, mener Tønnesson.

- Nord-Korea har sagt at de vil bruke atomvåpen preventivt om de er under angrep. Men hensikten er å skremme og la regimet bestå. Det er egentlig det alt handler om. At familiedynastiet består og fortsetter å styre Nord-Korea.

TOPPMØTE: Etter en periode med hard ordveksling mellom daværende president Donald Trump og Kim Jong-un, møttes de to lederne. Her fra møtet i Sør-Korea i juni 2019. Foto: Susan Walsh / AP / NTB
TOPPMØTE: Etter en periode med hard ordveksling mellom daværende president Donald Trump og Kim Jong-un, møttes de to lederne. Her fra møtet i Sør-Korea i juni 2019. Foto: Susan Walsh / AP / NTB Vis mer

- Bør godtas

Målet er også at verden til en viss grad godtar at Nord-Korea er en atommakt, mener Tønnesson. Han trekker fram at verken Israel, Pakistan eller India er blant de anerkjente atommaktene, men at det ikke er store protester mot dem.

- Om verden venner seg til tanken på at Nord-Korea er en atommakt, så håper nok Kim Jong-un å bli kvitt sanksjoner og opprette samarbeid. Paradoksalt nok så mener jeg at vi er kommet dit at resten av verden bør gjøre det. Jeg ser ingen måte å hindre Nord-Korea fra å være en atommakt, og mener sannsynligheten for å endre regimet i positiv retning øker dersom man har økonomisk, kulturell og politisk kontakt med Nord-Korea.

SKYTES NED: Det russiske jagerflyet har en prislapp på 380 millioner kroner og er Russlands mest moderne kampfly. Video: NTB/AP/KAMERAONE. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Tønnesson mener også at Sør-Koreas nåværende president bør legge seg mer på linje med forgjengeren, som initierte møter og forsoning med den nordkoreanske lederen.

- Men nå er det altså en konservativ president, som heller vil skyte raketter og drive militærøvelser med USA. Det tilspisser situasjonen. Det er Nord-Korea som er den provoserende parten her, men Kim Jong-un kommer ikke til å bukke under for presset. Han har råd til å la befolkningen lide og sulte, og det kommer han til å gjøre om det betyr at han kan beholde makten. Måten å få til langsiktige forhandlinger er å gjenoppta kontakten med Nord-Korea, sier Tønnesson.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer