Miljøgruppe om frafall av havskilpadder:

- Alarmerende

Ingen skilpadder har lagt egg ved stillehavskysten i Nicaragua denne sesongen.

HAVSKILPADDE: En havskilpadde på vei tilbake til havet. Foto: FLPA/REX
HAVSKILPADDE: En havskilpadde på vei tilbake til havet. Foto: FLPA/REXVis mer

Hvert år mellom november og mars ankommer havlærskilpadder stillehavskysten Chacocente i Nicaragua for å legge egg. Men denne sesongen har ingen skilpadder lagt egg i området.

- Denne enestående situasjonen i Nicaragua er alarmerende, og understreker at havlærskilpaddene over det østlige Stillehavet har problemer. Vårt overvåkingsarbeid viser at et minkende antall skilpadder er en trend, sier Alison Gunn, fra miljøbevaringsgruppen Fauna & Flora International (FFI).

Fallende populasjon

I 17 år har FFI jobbet med å beskytte havlærskilpaddene i Nicaragua gjennom et nasjonalt utdanningsprogram og patruljering av viktige områder hvor det legges egg. Dette har, ifølge FFI, ført til beskyttelse av rundt 90 prosent av hekkende skilpadder, men likevel er populasjonen fallende.

- Det skyldes hovedsakelig ulovlig høsting av egg, ødeleggelse av habitat og drukning etter uansvarlig og ødeleggende fiske. Økende temperaturer kan også ha lagt ekstra press på arten, skriver FFI på egne hjemmesider.

- Hjerteskjærende

Selv om det er første gang på 16 år at ingen skilpadder har lagt egg i Chacocente, tror Gunn at det vil skje igjen.

- Det er hjerteskjærende at alt bevaringsarbeidet kan være forgjeves dersom vi ikke adresserer de menneskeskapte truslene som møter skilpaddene når de kommer til havet. Skilpaddene har vært her siden dinosaurene, vi kan ikke la dem dø, sier hun til The Guardian.

Flere arter truet

Havlærskilpadden er ikke den eneste skilpadden med minkende populasjon. Den kinesiske bløtskilpadden er nærmere utryddelse etter at en hunn døde i en dyrehage i Kina. Hunskilpadden døde dagen etter at ansatte ved dyrehagen gjorde et siste forsøk på kunstig befruktning med sæd fra hennes mannlige livsledsager.

Det er kun tre kjente individer av arten igjen, skrev NTB tidligere i dag.

I februar i år meldte Dagbladet om at det aller første pattedyret, en australsk rotte, er utryddet grunnet menneskeskapte klimaendringer. Gnagerarten melomys rubicola, bodde på en liten koralløy nord for Australia ved Great Barrier Reef.

- Når vi har klimaendringer som går så raskt har ikke naturen mulighet til å tilpasse seg disse endringene, sa Direktør for Bjerknessenteret for klimaforskning og professor ved UiB, Tore Furevik til Dagbladet den gangen.