Smitten øker:

- Alarmerende

Mange av nordmenns favorittreisemål er nok en gang rammet av økende coronasmitte.

SMITTEØKNING: Smittetallene har økt i Spania de siste ukene. Her fra stranda i Malaga 9. juli. Foto: NTB / REUTERS/Jon Nazca
SMITTEØKNING: Smittetallene har økt i Spania de siste ukene. Her fra stranda i Malaga 9. juli. Foto: NTB / REUTERS/Jon Nazca Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Idet nordmenn pakker koffertene og reiser sørover for sommeren, øker forekomsten av variantene BA.4 og BA.5 kraftig i flere europeiske feriedestinasjoner.

I flere land advares turister om økt smittespredning, som potensielt kan hemme reiseplanene - og helsemyndigheter i enkelte land, deriblant Kypros, går nå til det skrittet å anbefale bruk av munnbind igjen.

Særlig i Hellas, Spania, Frankrike og Tyskland har antall smittetilfeller økt de siste ukene.

- Intens bølge

Verdens helseorganisasjon advarte før helgen om at en ny og enda mer intens bølge av viruset er på full fart gjennom Europa. På globalt nivå har antall smittetilfeller steget med 30 prosent de siste par ukene, skriver Bloomberg.

- Vi er vitne til en mye mer intens bølge av sykdommen som passerer gjennom Europa igjen. Og vi kommer til å se det andre steder også - vi ser det allerede i Sørøst-Asia og i den østlige Middelhavsregionen også, sa WHOs nødhjelpssjef Michael Ryan på en pressekonferanse.

Antall nye smittetilfeller har den siste uka økt med over 40 prosent i Frankrike, 34 prosent i England og mer enn 20 prosent i flere andre europeiske land, skriver Financial Times.

- Alarmerende

Også i Spania har smitten økt kraftig de siste ukene - og Mallorca og Ibiza er blant feriefavorittene som er hardest rammet.

Smitteøkningen blir ifølge The Guardian omtalt som «alarmerende», og det rapporteres at turisters appetitt på fester og sosiale sammenkomster, etter et år med restriksjoner og anbefalinger, skaper «idylliske» forhold for smittespredning.

FOLKSOMT: Bargata i Magaluf på den spanske middelhavsøya Mallorca er et populært sted for turister som er glad i å ta en fest. Her fra 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FOLKSOMT: Bargata i Magaluf på den spanske middelhavsøya Mallorca er et populært sted for turister som er glad i å ta en fest. Her fra 2019. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

I tillegg sprer BA.4 og BA.5 seg lettere fordi de i større grad kan smitte folk som er vaksinert eller har vært smittet før. Men de nye variantene ser foreløpig ikke ut til å gi mer alvorlig sykdom.

Antonio Oliver, sjefsvirologen ved Mallorcas største sykehus, Son Espases Hospital, sier ifølge avisa at den nåværende smittebølgen er mindre synlig enn tidligere, blant annet på grunn av høy vaksinasjonsgrad og mindre overvåking av smitten fra myndighetenes side.

På landsbasis i Spania er det for øyeblikket rundt 10 000 som behandles for corona, noe som utgjør 8 prosent av landets sykehuskapasitet. Dette er svært lavt sammenliknet med da smittetallet var på sitt høyeste, men fortsatt høyt nok til å forårsake en betydelig belastning, forklarer han.

KOLLIDERER: 5. juli dundret et lasteskip inn i en fiskebåt av tre langs kysten av Indonesia. Alle 15 om bord i fiskebåten måtte evakuere, ettersom at båten ble hardt skadet av sammenstøtet. Lasteskipet plukket dog opp alle, og tok dem med til nærmeste havn. Vis mer

Ny subvariant

Søndag ble det kjent at det er oppdaget ny subvariant av omikron-varianten i Shanghai, ifølge Reuters. Den nye varianten har fått navnet BA.5.2.1.

Varianten ble oppdaget den 8. juli i finansdistriktet Pudong, opplyste en offisiell tjenestemann på en briefing søndag, og ga samtidig uttrykk for bekymring for utfordringene Kina står overfor i å holde tritt med nye mutasjoner i sin ikke-sprednings-strategi.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer