Varsler mot Frp-politiker:

- Alarmklokkene burde ringe høyt

Etter intern refs i 2018, fikk Frp-politikeren to nye varsler mot seg. Begge ble henlagt av organisasjonsutvalget. Forsker advarer mot «taushetseffekt».

VARSLER: Det er kommet flere varsler mot en Frp-politiker, etter det Dagbladet kjenner til. I varslene hevdes det at politikeren skal ha utsatt kvinner i partiet for uønsket seksuell atferd over tid. Vedkommende stiller til valg i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VARSLER: Det er kommet flere varsler mot en Frp-politiker, etter det Dagbladet kjenner til. I varslene hevdes det at politikeren skal ha utsatt kvinner i partiet for uønsket seksuell atferd over tid. Vedkommende stiller til valg i høst. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Dagbladet avslørte nylig flere varsler mot en Frp-politiker som stiller til valg til Stortinget i høst. Et varsel fra 2018 førte til at politikeren fikk refs internt. Varsleren hevdet hun ble utsatt for seksuelt overgrep ved to anledninger. Saken ble anmeldt til politiet, men ble henlagt.

Varslene som ble innlevert i 2019 og 2020, kom med påstander om uønsket seksuell oppmerksomhet fra den samme politikeren rettet mot yngre kvinner i partiet. Varslene ble henlagt av organisasjonsutvalget.

Frp-politikeren det ble varslet om, sier til Dagbladet at han ikke kjenner seg igjen i påstandene som ble framsatt mot ham i varselet.

- Det virker pussig at man ikke tar nye varsler mot en som har fått en reprimande internt, mer alvorlig enn det kan se ut til at de har gjort.

Det sier Sissel Trygstad, forskningssjef ved Fafo, til Dagbladet.

Trygstad, som blant annet har forsket på varslingssaker, understreker at hun uttaler seg på bakgrunn av det Dagbladet tidligere har rapportert om saken.

- Oppgitt og trist

Varselet fra i fjor høst omhandler påstander om Frp-politikerens atferd overfor yngre kvinner på partiarrangementer. I varselet skriver kvinnen også at hun selv har mottatt «uskikkede» bilder av mannen.

Samme dag som varselet ble videresendt innad i partiet, ba organisasjonsutvalget om at hun oversendte dokumentasjon «på bildene du påstår å ha».

Hun fikk i underkant av seks timer på seg.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

Varsler svarte at man ikke tar bilder av en Snapchat-samtale, da avsender får varsel om dette. Tre dager seinere fikk hun tilbakemelding om at det ikke var grunnlag for å opprette en sak.

- Det er for så vidt greit at man kan trenge en form for dokumentasjon når varsler om seksuell trakassering fremmes, men her er varslere som sier det har skjedd over tid og på Snapchat. Det er flere som varsler. Det gir all grunn til å undersøke dette på en grundig måte, sier Trygstad til Dagbladet.

Hun påpeker at det kan hende Frp har undersøkt dette internt, men poengterer at de som har varslet bør få beskjed om hvordan varslene er undersøkt.

- Det virker ikke som disse kvinnene har fått noen form for omsorg når de har varslet. Det er en skrekkelig ubehagelig situasjon å komme i. Som parti og organisasjon burde de ha lært av tidligere saker. Ta de som varsler alvorlig og skap trygge rammer, slik at de kan fremme varselet sitt uten å føle seg til bry.

- Er dette overraskende behandling av varslere?

- Jeg blir mer oppgitt og trist. Politiske partier er ikke vanlige arbeidsorganisasjoner, men det er jo regler for dette. Det har vært høyt på agendaen i alle politiske partier etter 2017. Det er litt trist at det kan se ut til at man ikke har kommet lenger i håndteringen av denne type varsler, som denne saken tyder på, sier Trygstad.

NEKTER Å STILLE: Frps partileder Sylvi Listhaug avlyste intervju i Valgboden-sendinga til Dagbladet dagen før. Video: Dagbladet TV Vis mer

«Taushetseffekt»

Episoden som ble varslet om i 2018 fikk som nevnt konsekvenser for mannen. Mannen måtte si fra seg et nasjonalt verv han var i ferd med å tiltre.

Han ble også gitt en advarsel. I løpet av de neste to åra ble det altså levert inn to nye varsler mot mannen. Politikeren har i samme periode fått nye posisjoner i partiet.

- Blir du overrasket over konsekvensene for den omvarslede?

- Hvis vedkommende får tillit som stortingskandidat, burde denne personen følges med på. Når det kommer et nytt varsel på denne personen, burde det bli tatt affære, særlig med hensyn til forhistorien. Han burde ikke hatt en så sentral posisjon før det hadde blitt grundig undersøkt og slått fast at det ikke var noe hold i varselet. Det tyder på at det har gått fort i svingene, sier hun og viser til at den ene varsleren fikk svar etter tre dager.

- Det vi vet fra forskning når det gjelder arbeidstakere, er at dårlig håndtering av varsler er en belastning for varsleren, men folk blir også mer restriktive til å varsle om de kommer i tilsvarende situasjoner. Det har en taushetseffekt. Der burde også alarmklokkene ringe høyt. Man må tenke på hvilke signaler som sendes ut ved håndtering av slike saker, fortsetter hun.

Trygstad understreker behovet for at varsler tas alvorlig.

- Det er en veldig trist måte å forsvinne ut av politikken på.

Frps organisasjonsutvalg har ingen ytterligere kommentarer ut over det som er allerede er gitt til Dagbladet, sier Alf Erik Andersen. Utvalgets tidligere kommentarer står nederst i saken.

FRP-AVSLØRING: Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen slapp ikke unna da han gjestet Valgboden på Eidsvolls plass 2. september 2021. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Må ryddes opp i

- Jeg synes det er alvorlig. Det er ikke bra i det hele tatt, sier Kari Elisabeth Kaski, stortingsrepresentant for SV, om varslene Dagbladet har avdekket og håndteringen av disse.

Hun mener de er en viktig påminnelse til politikken og alle partier.

- Arbeidet med å gjøre politikken trygg for alle, og særlig unge kvinner, er ikke over, sier Kaski, som understreker at hun ikke kjenner til saken i detalj, utenom det som har kommet fram i Dagbladets artikler.

- Hva tenker du om håndteringen av varslene, slik som det framkommer i artikkelen?

- Jeg tenker at det er et ledelsesansvar at varsler blir håndtert godt, blir behandlet og får konsekvenser. Det skal være trygt å varsle og det skal føre til endring. Det handler om at politikken skal være trygg for alle. Det er den ikke i dag. Vi har sett eksempler i flere partier.

- Ut ifra det jeg vet og leser, så synes jeg ikke dette er håndtert godt, legger hun til.

- Framstår det som at kvinnene blir tatt på alvor?

- Nå har det vært flere saker fra Frp over lengre tid som er alvorlige og graverende. Når man leser artiklene, kan det framstå som at det ikke har blitt noe bedre. Samtidig kan det være arbeid internt der som ikke jeg vet om, sier hun, og understreker at «dette ikke renvasker andre politiske partier.»

- Det kan skje ting i andre partier som ikke har kommet fram. At vi ikke har hatt en metoo-sak i SV betyr ikke at det ikke finnes eller ikke kommer.

- Hvor viktig er det at varslere blir tatt på alvor og at det er konsekvenser for slik oppførsel?

- Det er et spørsmål om demokratiet og hvem som får lov til å delta. Vi vet at det finnes mange damer som har forlatt politikken fordi de har varslet og det ikke ble fulgt opp. Det er kjempeviktig at det tas på alvor. Det er ingen som vil sende ungene sine i ungdomspolitikken om man er utrygg på hva man møter der. Det må ryddes opp i, sier Kaski.

VALG: Tre partiledere vil bli Norges neste statsminister. Vi forklarer og legger regjeringskabalen. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Marie Røssland. Vis mer

Rett på omfattende vern

Advokat Birthe Marie Eriksen, som har jobbet med mange varslingssaker, understreker at dersom det kommer flere varsler fra ulike personer, rettet mot samme person, gir det en «ganske tydelig oppfordring» til partiet.

- Det gir en ganske tydelig oppfordring om å gjøre seg en refleksjon og undersøkelse om hvorvidt man har tatt saken på tilstrekkelig alvor, sier advokaten til Dagbladet.

Hun forteller at en varslingsmottakers plikt omfatter to spor: Å ivareta den som varsler og den som er omvarslet, og samtidig sørge for forsvarlig håndtering av varselet.

- Det er rimelig å forvente en viss konkret ivaretakelse og informasjon om hva som skjer med saken. Det blir en tillitsdimensjon internt i det politiske partiet; hvem man velger å nominere, og i neste omgang velgernes tillit til de som er nominert. Men saker som dette gir oss stadig påminnelse om at varslingsinstituttet har en viktig funksjon, også utenfor arbeidsmiljølovens regler.

Eriksen, som påpeker at hun ikke kjenner saken i detalj, mener det som gir grunn til å stille spørsmål om det har vært en forsvarlig prosess, er dersom det ikke har vært ivaretakelse av varsler og fravær av informasjon om prosessen.

Da blir det vanskelig å vite hva som har foregått i saksbehandlingsprosessen.

- Saker som dette, også «metoo»-sakene vi hadde for noen år siden, viser hvor viktig det er med systemer og kompetanse om varsler i politiske partier. Varsler og den som er omvarslet har rett på et ganske omfattende vern. Derfor er det så viktig at prosessene oppleves tillitvekkende.

- Hvis det er sånn at unge kvinner rømmer fra politiske engasjement som følge av slike saker, har vi et alvorlig problem alle sammen. Dette må være ledetråden når man lager systemer for håndtering av denne type saker.

- Tas på største alvor

Dagbladet har tidligere stilt Alf Erik Andersen, leder i Frp's organisasjonsutvalget, en rekke spørsmål om prosessen rundt håndteringen av varselet fra i fjor høst.

Partiet ville ikke svare på om de gjorde selvstendige undersøkelser rundt noen av påstandene, om politikeren ble konfrontert med påstandene i varselet, eller hvorfor varsleren bare fikk noen få timer på å dokumentere trakasseringen hun hevder seg utsatt for.

- Organisasjonsutvalget kan selvsagt ikke bekrefte eller avkrefte om det er varslet mot konkrete personer, ei heller hvordan konkrete varsler er fulgt opp, skrev Andersen i en e-post.

- Organisasjonsutvalget mottar varsler om ulike forhold mot tillitsvalgte i partiet. Disse tas på største alvor, og behandles grundig i henhold til partiets etiske og organisatoriske retningslinjer. Vi er svært opptatt av at partene skal komme til orde, og bli tatt på alvor. Saker som utvalget mener det ikke er grunnlag for å gå videre med, avsluttes uten noen reaksjon. Både den det er varslet mot og den som varsler får informasjon om utvalgets vurderinger. Det hender naturligvis at en av partene ikke er fornøyd med utvalgets konklusjoner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer