TILHENGERE: Regimetilhengere demonsterer til støtte for Assad utenfor syrias ambassade i Bulgaria. Foto: REUTERS/Oleg Popov/Scanpix
TILHENGERE: Regimetilhengere demonsterer til støtte for Assad utenfor syrias ambassade i Bulgaria. Foto: REUTERS/Oleg Popov/Scanpix Vis mer

Alawittene forbereder en egen stat i Syria

President Bashar al-Assads mystiske sekt frykter hevn når Assad faller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Alawittene utgjør ikke mer enn rundt ti prosent av de 22 millioner innbyggerne i Syria. Men de har tiltatt seg uforholdsmessig mye makt i politikken, i de militæres rekker og i sikkerhetspolitiet i de fire tiåra som Assad-familien har styrt landet. Når president Bashar al-Assad og hans regime faller, kommer de ikke til å slåss til den siste dråpen av blod, men snarere søke beskyttelse i en egen stat eller et sjølstyrt område nordvest i landet.

Dette tror medlemmer i den syriske opposisjonen og akademikere som kjenner området.

Gjort medskyldige - Assad-klanen har oppnådd å gjøre medlemmer av dette samfunnet medskyldige for undertrykkelse og drap. Et flertall av alawittene, militære, mujabarats (agenter for det hemmelige politiet) og medlemmer av Shabiha (lønnet milits) har mange ofre blant sunni-muslimene, skriver den tidligere franske diplomaten Ignace Leverrier i sin blogg om Syria.

- Opprettelsen av en alawitisk stat er nå nesten helt sikkert, sier den tidligere syriske visepresidenten Abdel Halim Khaddam, som flyktet til Frankrike i 2005.

Flykter «hjem» Nordvest i Syria, i byene Latakia og Tartus ved Middelhavet og i Ansariye-flellene, fantes faktisk et land ved navn Alawitt-staten fra 1920 til 1936. Denne lå under det franske mandatområdet Syria. Frankrike avskaffet staten og gjeninnlemmet den i Syria i 1936.

Mange alawitter har nå flyktet fra andre deler av Syria til nordvest, der de føler seg tryggere for hevn fra det sunni-muslimske flertallet eller de andre etniske og religiøse samfunnene.

- Mange alawitter fra de liberale yrkene, leger, tannleger, advokater og så videre, har mistet alle kundene fra de andre samfunnene fordi borgerkrigen får folk til å holde seg til sine egne. Alawittene har da valgt å dra tilbake dit de har sin opprinnelse. I tillegg kommer alle de alawittene som i sommerferien drar til kysten på ferie, som vanlig, men som har tatt med seg veldig mye bagasje i tilfelle de ikke vil vende tilbake, skriver Leverrier, som i mange år bodde i Syria.

Flyttet våpen Tidligere visepresident Khaddam sier at president Assad fra desember i fjor «har flyttet alt av missiler og strategiske våpen» til nordvest.

- Stridsvogner og tyngre artilleri er bare delvis flyttet fordi regimet trenger disse våpnene andre steder, sier landets tidligere visepresident.

Forfatteren Nawai Sibai, som bor i Madrid i Spania, sier til avisa El País at det pågår etnisk rensing i det skjulte i nordvest i form av trusler og drap for å jage vekk sunni-muslimer.

Blod på hendene - Når den dagen kommer da de ikke lenger kan unngå at Damaskus faller vil de trekke seg tilbake til alawittenes område. De har så mye blod på hendene at de ikke kan leve trygt i Syria etter å ha tapt makta uansett hvor mange garantier de får, mener Gary Gambill, redaktør av tidsskriftet Middle East Quarterly.

Den gjenoppståtte Alawitt-staten kan komme til å likne på kurdernes sjølstyrte område nord i Irak. Leverrier tror Russland kunne støtte denne staten og på den måten beholde sin marinebase i Tartus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer