Alawittene forbereder en egen stat i Syria

President Bashar al-Assads mystiske sekt frykter hevn når Assad faller.

TILHENGERE: Regimetilhengere demonsterer til støtte for Assad utenfor syrias ambassade i Bulgaria. Foto: REUTERS/Oleg Popov/Scanpix
TILHENGERE: Regimetilhengere demonsterer til støtte for Assad utenfor syrias ambassade i Bulgaria. Foto: REUTERS/Oleg Popov/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Alawittene utgjør ikke mer enn rundt ti prosent av de 22 millioner innbyggerne i Syria. Men de har tiltatt seg uforholdsmessig mye makt i politikken, i de militæres rekker og i sikkerhetspolitiet i de fire tiåra som Assad-familien har styrt landet. Når president Bashar al-Assad og hans regime faller, kommer de ikke til å slåss til den siste dråpen av blod, men snarere søke beskyttelse i en egen stat eller et sjølstyrt område nordvest i landet.

Dette tror medlemmer i den syriske opposisjonen og akademikere som kjenner området.

Gjort medskyldige - Assad-klanen har oppnådd å gjøre medlemmer av dette samfunnet medskyldige for undertrykkelse og drap. Et flertall av alawittene, militære, mujabarats (agenter for det hemmelige politiet) og medlemmer av Shabiha (lønnet milits) har mange ofre blant sunni-muslimene, skriver den tidligere franske diplomaten Ignace Leverrier i sin blogg om Syria.

- Opprettelsen av en alawitisk stat er nå nesten helt sikkert, sier den tidligere syriske visepresidenten Abdel Halim Khaddam, som flyktet til Frankrike i 2005.

Flykter «hjem» Nordvest i Syria, i byene Latakia og Tartus ved Middelhavet og i Ansariye-flellene, fantes faktisk et land ved navn Alawitt-staten fra 1920 til 1936. Denne lå under det franske mandatområdet Syria. Frankrike avskaffet staten og gjeninnlemmet den i Syria i 1936.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer