Albanere i alle land forener seg til krig

PRAHA (Dagbladet): «Gi oss våpen! Gi oss våpen!» Stemningen var ikke til å ta feil av blant de 20 000 som i går demonstrerte i Albanias hovedstad Tirana. I den makedonske hovedstaden Skopje demonstrerte 30 000 til støtte for albanerne i Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under mønstringen på Skanderbeg-plassen i Tirana opptrådte for første gang den sosialistiske presidenten Rexhep Mejdani i Albania hånd i hånd med den anti-kommunistiske opposisjonslederen Sali Berisha.

Konflikten med serberne virker til å forene albanere som i går i går var bitre fiender.
Berisha har de siste dagene oppfordret til mobilisering av albanere i Makedonia, Montenegro og sitt eget land for å kjempe med våpenmakt mot serberne i Kosovo.

Gerilja over grensa

Selv om Fatos Nanos regjering har understreket ønsket om en fredelig løsning i Kosovo, sier viseforsvarsminister Perilqli Teta at det vil bli akseptert at kosovoalbanere får operere fra Albania.

- Vi vil åpne grensene for våre brødre, sier Teta. Uttalelsen tyder på at regjeringen i Tirana vil se gjennom fingrene med at også medlemmer av LKA-geriljaen krysser grensa.
- Her snakker nesten alle om krig, sier studenten Fatos Siriki, som var til stede på Skanderbeg-plassen i Tirana, til Dagbladet.

Den albanske forsvarsledelsen satte i går sine styrker i den nordlige delen av landet i alarmtilstand og startet innkallingen av reservister.

Den makedonske presidenten Kiro Gligorov advarte i går sin jugoslaviske kollega Slobodan Milosevic mot å fortsette aksjonene i Kosovo.

- De kan utløse en farlig kjedereaksjon som drar inn nabolandene, sa Gligorov. Offisielt er 22 prosent av befolkningen i Makedonia albanere. Selv hevder albanerne at de utgjør 40 prosent.

Tsjetsjensk helvete

Selv om albanerne på kort sikt har lite å stille opp mot serbernes panserkjøretøyer, helikoptre og artilleri i store slag, er de bevæpnet og militante nok til å lage et tsjetsjensk helvete for Milosevic' styrker.

Av de 600 000 håndvåpnene som ble stjålet under plyndringene av albanske våpenlagre i fjor, har store mengder blitt fraktet over grensa til Kosovo.

En leder for KLA-geriljaen som kaller seg «Flamur», har sagt til kroatisk fjernsyn at målet er å forene seks millioner albanere både i Kosovo, Albania, Makedonia og Montenegro i en stat.
Et Stor-Albania vil bety en ny Balkan-krig som trekker inn også bulgarere, grekere og tyrkere.

KLARE TIL KRIG:</B> Den albanske revolusjonen for et år siden var spesielt voldelig. Nå mobiliserer albanere fra mange land på Balkan. De vil hjelpe sine søstre og brødre i Kosovo.