Albansk bombe under Kostunica

VELIKI TRNOVAC/PRESEVO (Dagbladet): Sabitait Fejzullanu (62) ser mot moskeen og undrer seg på hva framtida vil bringe under president Vojislav Kostunica, som sitter på en tikkende bombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blandingen av forventninger, hat og våpenkåthet blant albanere i Presevo-dalen og over grensa i Kosovo kan utvikle seg til krise for det nye styret i Beograd.

Før helga ble to serbiske politimenn drept og ni skadd da de kjørte på en landmine ved byen Bujanovac. Over 20 personer - omtrent like mange albanere og serbiske politimenn - er drept i Presevo-dalen etter NATO-bombingen i fjor.

- Vi regner med at Kostunica vil gi Presevo-dalen til Kosovo, slik at vi kan bli forent med våre brødre og søstre i et uavhengig Kosovo. Dette er forestillingen som de tre kameratene Enis Salihu (15), Gafurr Hasani (15) og Jeton Lutfiu (16) i Veliki Trnovac har om framtida.

Mini-Kosovo

Veliki Trnovac er en landsby med overveiende albansk befolkning i Presevo-dalen, en del av Serbia langs grensa til Kosovo og Makedonia.

Presevo-dalen med byene Presevo, Bujanovac og Medvedja (albansk Presheve, Bujanovc og Medvegje) pluss mange landsbyer er et Kosovo i miniatyr. Av en total befolkning på 110000 før krigen i Kosovo, var 85000 albanere. Minst 20000 av albanerne har forlatt området etter krigen i Kosovo.

I alle byene i Presevo-dalen patruljerer serbisk politi og avdelinger fra den jugoslaviske hæren (VJ). Alle kjøretøyer blir stanset og kontrollert.

Den såkalte Frigjøringshæren for Presevo, Medvedja og Bujanovac har opprettet hovedkvarter i landsbyen Dobrosin, kloss inntil grensa til Kosovo. Geriljaen, som er en avlegger av UCK i Kosovo, kontrollerer minst tre landsbyer til, som serbisk politi ikke våger å nærme seg.

Våpensmugling

Nærmere 4000 albanere bor i dag i Dobrosin, Breznica, Muhovac og Car, opplyser albanske kilder. Disse landsbyene kan bare nås fra Kosovo, der geriljaen har smuglet inn enorme mengder våpen.

For serberne kommer det ikke på tale å oppgi Presevo-dalen. Dalen er strategisk viktig. Både jernbanen og veien som forbinder Serbia med Makedonia og Hellas går midt gjennom dalen med albansk flertall i alle retninger.

- Dobrosin er et reir for terrorister. Vi kunne gå inn med store styrker og ta landsbyen, men vi risikerer at amerikanerne vil bruke Apache-helikoptere mot oss. Vi vil ikke være i stand til å forsvare landsbyen, innrømmer den serbiske politimannen Goran Ilic til Dagbladet.

For albanere vi møter i Bujanovac, lurer derimot påståtte serbiske snikskyttere langs alle veier. Rasjonelle argumenter har dårlige vekstvilkår i et område som i sin tid dannet grensa mellom det ottomanske imperiet og Serbia, og som etter Balkankrigen tilfalt serberne.

Albanere og serbere lever på to forskjellige planeter i Presevo-dalen, men noen håper motsetningen kan løses på fredelig måte.

- Vi håper at forholdene skal vende seg til det bedre, at vi skal kunne bli i stand til å leve sammen i en stat. Men etter alt serberne har gjort mot oss, er dette ikke lett. Vi stoler ikke på president Kostunica, sier Hirmete Hyseni (21), som Dagbladet treffer på kontoret til det albanske demokratiske partiet PDD (Partija za Demokratsko Delovanje) i Bujanovac.

Shefket Musliu, som leder geriljaen i Dobrosin, hevder at serbisk politi og soldater planlegger et avgjørende framstøt før utgangen av oktober. For ham er det ingen forskjell på Slobodan Milosevic og Vojislav Kostunica. Han ville trolig foretrukket Milosevic.

Kledd naken

Den albanske PDD-ordføreren i Presevo, den moderate Riza Halimi (53), er bekymret. Han frykter provokasjoner fra ekstremister både blant serbere og albanere.

Samme dag som revolusjonen seiret i Beograd, ble Halimi og hans tre medarbeidere kledd nakne og kontrollert av serbisk politi da de passerte grensa på vei både til og fra Kumanovo i Makedonia.

- Dersom serbiske myndigheter ikke er villige til å innrømme oss utstrakt autonomi, er jeg ikke sikker på hvor lenge vi greier å holde militante albanere i ro, sier han.

UROLIG: Albaneren Sabitait Fejzullanu er urolig for framtida under president Vojislav Kostunica.