Albansk terror skal tømme Kosovo for serbere

Tre serbiske politifolk ble drept da bilen deres kjørte på to landminer ved grensa mellom Serbia og Kosovo i går, på den nasjonale sørgedagen da serberne mintes ofrene fra fredagens bussbombe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble sju pilegrimer drept da bussen de satt i ble sprengt.

Blant de gjenværende, innestengte serberne i Kosovo stiger nå frykten for at de skal drives ut.

Jugoslavias president, Vojislav Kostunica, sammenkalte i går kveld sine viktigste politiske og militære rådgivere til krisemøte for å analysere de siste dagers angrep mot serbere. Han vil ventelig presse FN og Nato for å kunne sende inn serbiske styrker i buffersonen og kreve at Nato treffer tiltak mot «albansk terrorisme» i Kosovo.

Infiltrert

De tre drepte politifolkene hadde brakt mat til sine kolleger da de kjørte på to landminer ved landsbyen Lucane på grusveien til Bujanovac. Minene sprengte et hull som var tre meter i bredde og en meter dypt. Åstedet ligger bare 200 meter utenfor ingenmannslandet helt sør i Serbia, langs grensa mot Kosovo. Denne buffersonen er fem kilometer bred langs grensa, og bare lett væpnet serbisk politi har adgang. I november infiltrerte albansk gerilja Presevo-dalen og har angrepet serbisk politi og soldater. Ved landsbyen Lucane er det bare ei elv som skiller serbisk politi fra albansk gerilja, og begge elvebreddene antas å være minelagt. Landsbyens rundt 500 hus er stort sett forlatt.

«Avskyelig»

- Dette er en avskyelig handling fra albanske terrorister.

Vi ønsker å løse konflikten på fredelig vis, men fryktelige tragedier finner sted, uttalte Milovan Coguric, en offiser fra det jugoslaviske forsvarsdepartementet i Bujanovac, ikke langt fra åstedet.

Han siktet til fredagens massedrap. Serbia holdt i går nasjonal sørgedag til minne om de minst sju dødsofrene. Antallet omkomne ventes å stige når alle de menneskelige levningene fra den sprengte bussen er identifisert. Ennå er det ikke gjort rede for 13 personer.

De væpnede albanske opprørerne i Presevo-dalen, åpenbart med utspring i Kosovos frigjøringshær (UCK), som er nedlagt, prøver å løsrive et område helt sør i Serbia hvor det bor en del albanere og innlemme dette i Kosovo. De kaller seg Frigjøringshæren for Presevo, Medvedja og Bujanovac (UCPMB). Noen politiske iakttakere lurer på om det finnes en større politisk plan bak, nemlig å «bytte» dette området slik at serberne forlater den etnisk delte byen Kosovska Mitrovica nord i Kosovo. Andre tror det er et ledd i den allmenne planen fra albansk side om å skremme alle serberne vekk fra Kosovo.

Fredsplan

Ingenmannslandet ligger imidlertid innenfor Serbia. Derfor kan ikke den Nato-ledede KFOR-styrken, som Norge får kommandoen over i april, gjøre noe.

Etter avtalen mellom Nato og Jugoslavia kan heller ikke den jugoslaviske hæren rykke inn og drive opprørerne ut. 11 serbiske politifolk antas å ha mistet livet etter at kampene begynte der.

Visestatsminister Nebojsa Covic i Serbia la sist uke fram en fredsplan for Nato i Brussel. Bombeangrepet mot bussen og landminene på veien kan være et budskap fra de opprørske albanerne om at de ikke vil forhandle verken med serbere eller noen andre.

- Det er klart at med fredsplanen som er lagt fram av Covic i Brussel, er det tid for betydelig politisk utvikling, og jeg tror terroristene forsøkte å sende et budskap til flere mottakere samtidig, uttalte brigadegeneral Robert Fry, som er sjef for den britiske fredsstyrken.