Albanske opprørere underskriver våpenhvile

Albanske opprørere sør i Serbia skriver i dag under en NATO-garantert våpenhvile som skal sette en stopper for urolighetene i området.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En våpenhvile skal underskrives mellom den selvoppnevnte albanske frigjøringshæren, UCPMB, og NATO-delegasjonen i dag klokka 17.00 i landsbyen Konculj, sier nestleder i en gruppe som kaller seg Det demokratiske aksjonspartiet, Behlul Nasouf.

Jugoslavias minoritetsminister, Rasim Ljajic, bekrefter at en våpenhvileavtale skal underskrives.

- Vi er absolutt klare til å underskrive denne avtalen som kal skape forutsetninger for en fredsdialog, men vi insisterer på garantier og mulige sanksjoner for de som bryter avtalen, sier statsråden.

Bufferonen sør i Serbia brukes som et friområde av den selvoppnevnte albanske frigjøringshæren.

Det var ventet at myndighetene i Jugoslavia i dag skulle undertegne en avtale for å få slutt på de voldelige sammenstøtene med albanske geriljagrupper i Sør-Serbia, men uklart hvorvidt UCPMB ville gå med på underskrivingen.

Avtalen åpner for at jugoslaviske styrker kan rykke inn i buffersonen. Ifølge innenriksminister Zoran Zivkovic kan Jugoslavia rykke inn i sonen allerede søndag, og forberedelsene skal være i gang.

Siden juni 1999, da NATOs luftangrep ble avsluttet, har den jugoslaviske hæren vært utestengt fra buffersonen. Maktvakuumet er blitt utnyttet av albanske geriljagrupper som ønsker å innlemme det serbiske området i Kosovo-provinsen.

(NTB)