Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Albert (14) overlevde massakre

(Kosovo) - Faren min gjemte seg under senga, og politiet fant ham ikke. Men onkel Xhevdet drepte de der borte ved vedstabelen, sier Albert og peker. - Der, like ved dodøra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv sprang han ut av vinduet, over gjerdet og bort til nabohuset straks han hørte skytingen utenfor og skjønte hva som var på ferde. Den 14 år gamle bondegutten snakker som om han hadde et langt livs erfaring. Barn blir fort voksne i Kosovo.

Alberts bestemor Bahrije (67) kom lett fra politiets razzia på familien Berishas gård, bare med en brukket arm, resultat av slag med en geværkolbe. Men hennes sønn ble skutt og drept. Hun og Albert er usikre på enkelte detaljer, men dette ser ut til å være hva som skjedde tidlig om morgenen 30. januar i år:

I bakhold

11 menn som tydelig hadde hastverk, kom inn på onkel Xhevdets kafe ved sjutiden om morgenen. De hadde store politistyrker etter seg, og ba om å få låne Xhevdets minibuss. Han sa ja, forsto at det var liv om å gjøre. UCK-folk, forklarer Albert.

De kjørte av gårde gjennom landsbyen med kurs for familiens Berishas gård, der de ville søke tilflukt, men havnet i stedet i bakhold. Det var minst 50 politisoldater i husene omkring, mener Albert.

Bestemor forteller hvordan den røde minibussen kom inn på tunet, spant rundt da politiet begynte å skyte og bråstanset. Minibussen står der ennå, full av kulehull. Alle i bilen ble drept bortsett fra sjåføren som ble såret og klarte å stikke av.

Snart kom noen politimenn som hadde med seg onkel Xhevdet. De hadde gitt ham håndjern på. Litt senere lå han død borte ved vedstabelen. I nabohuset ble fire menn likvidert. Så gjennomsøkte politimennene huset på jakt etter flere terrorister. Kvinnene ble slått, til og med et spedbarn, sier Albert, bare én måned gammelt spedbarn. - Hva slags politi er det?

På kloss hold

24 menn døde i Rogovo den dagen, 12 av dem trolig med tilknytning til UCK-geriljaen. De ni sivile fra Rogovo, som ble drept av politiet, ble gravlagt søndag.

Omstendighetene rundt massakren i Rogovo er ennå uklare, blant annet fordi OSSE-observatørene først fikk se likene tre timer etter at de var drept.

En britisk offiser og OSSE-observatør betegnet hendelsen som massedrap. Journalister som kom til åstedet, sa at halvparten av de drepte var blitt skutt på kloss hold, ikke i kamp som serbiske myndigheter sa. Ifølge serberne var foranledningen at en politimann var blitt skutt og drept i Rogovo under leting etter våpen. Observatørene var sjokkert over at et enkelt drap resulterte i at 24 ble likvidert.

- Hvorfor ble ingen tatt til fange? Hvor er de sårede, spurte en av observatørene. Rogovo ligger bare 10 kilometer fra grensen til Albania, i en region der det ofte smugles våpen til geriljaen.

Flagg

Begravelsen i dag fant sted i vakkert vårvær. Snødekte fjelltopper som danner grensen mellom Kosovo og Albania, strakte seg opp mot en skyfri blå himmel. Gresset på gravplassen var begynt å bli grønt.

Mer enn 1.000 mennesker fra Rogovo og landsbyer i nærheten var møtt fram for å ta farvel med de døde. De lå først med halvåpne kistelokk foran inngangen til moskeen, mens hundrevis av menn defilerte forbi med hånden over hjertet. Kistene var prydet med det røde albanske flagget med den tohodete svarte ørnen. En bror eller sønn sto ved hver kiste, med et innrammet portrett av den døde i hendene.

De sovnet ikke stille inn. Ansiktene var vasket og sminket, men det var ikke nok til å skjule sår og blåmerker. Én etter én ble kistene båret ut og lagt på traktor-tilhengere for å bli kjørt til gravplassen langs sølete kjerreveier. Der holdt en lærer fra Rogovo en kort minnetale, før mennene villig spadde jorda tilbake i gravene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media