Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Albert Nordengen er død

Albert Nordengen døde i dag tidlig på Diakonhjemmet sykehus, 81 år gammel. Nordengen var ordfører i Oslo fra 1976 til 1990.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordengen falt om på en parkeringsplass etter å ha holdt et foredrag for idrettsveteraner torsdag 9. desember. I bevisstløs tilstand ble han brakt til Diakonhjemmet sykehus, der han altså døde tidlig i dag.

Mange vil huske hans entusiastiske smil og hans engasjement og glede for Oslo.

- Jeg er ikke Høyres ordfører, men byens ordfører, sa han ved flere anledninger.

Mange verv

Albert Nordengen ble født 2. mai 1923 i Våler i Østfold, der han vokste opp. Han gjennomførte realskole og gymnas som privatist i Oslo. Deretter ble det studier ved Bankakademiet og studieopphold i utlandet.

Etter studiene jobbet han i bank, og han ble allerede som 39-åring banksjef i Spareskillingsbanken.

Fra 1976 til 1990 var Albert Nordengen en folkekjær ordfører i Oslo. Da han ble ordfører hadde han allerede en rekke verv bak seg i politikken. Nordengen markerte seg tidlig som en aktiv og dyktig politiker da han var leder i Oslo Unge Høyre fra 1949 til 1951 og formann i Unge Høyres Landsforbund i 1954.

I 1952 ble han medlem i Oslo bystyre, og medlem av formannskapet i 1956.

Ydmykende avgang

Etter sterkt politisk press gikk Albert Nordengen av som ordfører i oktober 1990. I samråd med familien leverte han sin avskjedssøknad etter å ha blitt beskyldt av politiske motstandere for å ha vært inhabil i forbindelse med avdekkingen av korrupsjon og en rekke andre kritikkverdige forhold i Oslo kommune.

Avsløringene ble lagt fram i en rapport fra Statens granskningsutvalg, ledet av professor dr. juris Eivind Smith.

- Presset ble for tøft, jeg ønsker å ta ansvar og vil ikke være i veien for arbeidet som skal gjøres i Oslo, sa Nordengen da avgjørelsen om å fratre var tatt.

I et personlig avskjedsbrev til Oslo bystyre skrev han blant annet at han tok Smith-utvalget innstilling meget alvorlig: «Som ordfører har jeg det overordnede ansvar for den praksis som er kritisert.»

Sentral

Nordengen er tildelt en rekke utmerkelser. I 2002 ble han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Medaljen fikk han for sitt store samfunnsgagnlige arbeid for hovedstaden og den innbyggere.

Han er også tildelt St. Hallvard-medaljen, som er Oslo kommunes høyeste utmerkelse.

I sin tid i Oslo-politikken var Nordengen sentral i forbindelse med store oppgaver som blant annet byggingen av T-bane-systemet, utbygging av store boligområder og moderniseringen av Holmenkollanlegget. Han viste også en stor interesse for utviklingen av byens kulturliv.

Blant annet var han i mange år styreformann i Oslo Nye Teater. I perioder var han også nestleder i Nationaltheatrets styre.

- Ikke rikspolitikk

Nordengen hadde også en rekke andre styreverv. Han var blant annet styreformann i Oslo Kinematografer, Oslo Konserthus, Oslo havnevesen, Reisetrafikkforeningen for Oslo og omegn og Oslo Byhall.

Men rikspolitikken fristet ikke. Han var i to perioder varamann til Stortinget fra 1954 til 1961.

- Sant å si tror jeg ikke jeg passer for rikspolitikken. Det tar for lang tid før man ser resultater av det man gjør. Annerledes med det kommunale - der kan du fatte en beslutning den ene dagen og få den iverksatt den neste. Det passer bedre for mitt gemytt, uttalte Nordengen til Aftenposten i et portrettintervju i 1981. (©NTB)

DØD: Albert Nordengen gikk bort i dag tidlig.
FORTJENESTEMEDALJE: Nordengen ble tatt imot av kongeparet på Slottet i fjor etter at han hadde fått Kongens fortjenestemedalje i gull for stort samfunnsgagnlig arbeid med betydning for hovedstaden og dens innbyggere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!