Albert Nordengen vurderte å ta sitt eget liv

Oslos tidligere ordfører, Albert Nordengen, var så langt nede under krisen som gjorde at han måtte forlate ordførervervet at han vurderte å begå selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I erindringsboken «Ikke bare smil» som kommer mandag, beskriver han hvordan han under sommerferien i 1990 i en hytte i Värmland satt og grublet og gruet seg for høstens oppstuss, skriver Aftenposten.

- Jeg tenkte at det ville være en enkel løsning å gjøre slutt på det hele. Jeg husker at jeg kjørte bil og så på de tunge, møtende vogntogene. Bare en sving på rattet, så ville det hele være over, sier Nordengen.

Albert Nordengen gikk i oktober 1990 av etter en krise i Oslo kommune etter avsløring av korrupsjon, utro medarbeidere og inhabilitet. Det såkalte Smith-utvalget rettet kritikk mot en rekke nåværende og tidligere politikere i Oslo kommune for manglende respekt for habilitetsregler. Rapporten konkluderte med at Nordengens økonomiske samrøre med Andenæs-familien var såpass omfattende at han var inhabil ved behandlingen av kontraktsforhold der Andenæs-gruppen var part. Flere ansatte i kommunale bedrifter ble i etterkant av krisen også dømt for korrupsjon.

- Jeg var helt uforberedt på et slikt kjør fra mediene. Jeg var jo ganske bortskjemt med velvillig og snill behandling. Pressen var som en stor flokk på jakt. Sikre på at det måtte være noe mer å finne. De ville ikke gi seg før de hadde bevist at jeg var korrupt, forteller Nordengen.

Han foreller at det verste var forestillingene hans om hvordan folk kom til å oppfatte saken.

- Den lille ærgjerrigheten, hva vil folk si. Hvordan det ville bli å gå rundt i byen. Heldigvis tok jeg feil. Jeg husker spesielt en gjeng veiarbeidere jeg passerte noen uker etter at jeg gikk av. De vinket og smilte der nede i grøften. Det varmet utrolig, sier han.

Nordengen sier at han overhodet ikke vil sammenligne sin sak med Tore Tønnes, selv om det er klart at han tenkte mye da det skjedde. Han mener mediepresset har blitt enda verre nå.

(NTB)

Albert Nordengen var ordfører i Oslo i 18 år. Måneder før han gikk av i oktober 1990, vurderte den tidligere Oslo-ordføreren å ta sitt eget liv.