«Feministruss»

Alberte (19): - Helt sykt

Alberte Bekkhus i Rød Ungdom forteller at 1100 personer har skrevet under på holdningskampanjen «Feministruss».

KAMPANJE: Rød Ungdom har tatt initiativ til kampanjen «Feministruss» for å ta et oppgjør med det de omtaler som en ukultur, samt å jobbe for at russetiden preges av «god S for alle». Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
KAMPANJE: Rød Ungdom har tatt initiativ til kampanjen «Feministruss» for å ta et oppgjør med det de omtaler som en ukultur, samt å jobbe for at russetiden preges av «god S for alle». Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag advarte Kripos om at de hvert år får inn anmeldelser om voldtekt i forbindelse med russefester. I 2018 ble det registrert 13 anmeldelser om russevoldtekter.

- Politiet oppfordrer til å være en «kjernekar», men det er viktigere å si fra om at det faen ikke er greit å trakassere eller forgripe seg på andre, sier Alberte Bekkhus i Rød Ungdom til Dagbladet.

Alberte Bekkhus i Rød Ungdom. Foto: Privat
Alberte Bekkhus i Rød Ungdom. Foto: Privat Vis mer

«Feministruss»

Hun forteller at ungdomspartiet har tatt initiativ til holdningskampanjen «Feministruss», som jobber for å få bukt med det de omtaler som en «ukultur» blant russen og for at russetida skal være preget av «god S for alle».

Til nå har 1100 personer skrevet under og både Kvinnefronten, Spire, Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom og KrFU har sluttet seg til kampanjen, ifølge Bekkhus.

- Det finnes mennesker som får ødelagt livene sine og selvbildet sitt. Russetida skal være en feiring av 13 års skolegang, og skal ikke ødelegges av en kjip ukultur, sier Bekkhus og følger opp:

- Det har vært snakket om at #metoo ikke nådde skolegården, men det har definitivt ikke nådd russetida. Holdninger må endres, og det er det bare russen selv som kan gjøre.

- Helt sykt

Hun reagerer på kontroversene som allerede har preget årets russefeiring: En russebuss fra Porsgrunn ba ungdommer om å svare på spørsmål om seksuell erfaring for å få «rulle», og en 16 år gammel jente ble funnet med over tre i promille etter «rulling».

- Det er helt sykt. Jeg blir målløs. Da andre så hvor full hun ble, burde de ha stanset rullingen og ringt hjem. I slike saker er det ofte gruppepress involvert, og hvis noen har fått et glass for mye, så skal man ikke utnytte det, sier Bekkhus om hendelsen.

Overfor NRK forteller leder ved politiets forebyggende avdeling i Grenland, Tor Ragnar Steffensen, at politiet i Buskerud Vestfold og Telemark vil slå hardt ned på skjenking av mindreårige.

RUSS 2019: Det var vill festing og topp stemning da Dagbladet fulgte neste års russ på Kos. Video: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer Vis mer

Filmet voldtekt

Fredag fortalte seksjonsleder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, Emil Kofoed, til Dagbladet at én voldtekt i forbindelse med russefeiringen i 2017 ble filmet.

- I én av sakene ble voldtekten filmet. Dette registrerte vi for aller første gang blant russen i 2017, og nå er det flere tilfeller av at voldtekter skal ha blitt filmet. Det har vi ikke sett før. Det har både vært antatt gjerningsperson og tredjeperson som har filmet. Det er ekstra bekymringsfullt at man filmer uten å gripe inn, fortalte Kofoed.

Russesanger

Bekkhus er også kritisk til innholdet i russesanger som har blitt utgitt over de siste åra.

- Det har vært flere russesanger med sexistisk innhold. Dette legitimerer kvinnefiendtlighet og bidrar til at terskelen blir lavere for å trakassere og voldta, sier Bekkhus.

Nå håper hun at russen kan gå sammen om en kampanje for å endre russens holdninger, og mener at det vil sende et sterkt signal om at de mener at det ikke er greit å voldta og trakassere i russetida.

Omstridt russeknute

Fredag omtalte Dagbladet oversikten over de nye russeknutene som viser at ti knuter omhandler sex. Én av knutene oppfordrer til å ha sex med sju forskjellige personer på sju dager, en såkalt «Perfect week».

Overfor Dagbladet uttrykte en av årets russ, Helene Zimmer (18), bekymring for at knuten kan føre til sexpress.

- Jeg synes det er litt sykt at man skal få en russeknute for å ha ligget med sju forskjellige russ sju dager på rad. Det er ikke noe jeg ville gjort, sa bergensrussen og fulgte opp:

- Russeknuter kan føre til at russ føler seg presset til å ha sex eller drikke mye. Det kan fort bli skummelt når man er full og ikke klarer å si ifra tidlig nok, bare fordi man skulle ta en knute, sier hun.

Reaksjoner

PR-ansvarlig for Russens Hovedstyre, Iselin Andresen Olafsen, fortalte at de har fått en del reaksjoner på to av russeknutene som ble offentliggjort.

- De aller fleste er positive. Vi presiserer viktigheten av sikker sex og at det må være samtykke fra alle parter, sa hun og understreket at russeknuter ikke er en oppfordring til noe som helst.

- Knutene er der for dem som vil gjøre noen få av dem, mange, eller alle. Vi oppfordrer bare til å ha det gøy med knutene, og passe på hverandre under russetida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer