Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Albino-elg truet

Den hvite Østfoldselgen trues av jeger - Elgens nabo vil frede ham. Finn bildeserien her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg ber på mine knær. Spar den hvite eventyr-elgens liv, sier Kirsten Foss Hansen i Fløterkroken i Svinndal, til Moss Avis.

Hun bor på et småbruk i Østfold der familien får besøk av den kritthvite elgen, som sannsynligvis er en albino. I hagen hennes gnafser elgen i seg modne høstepler som ligger på bakken. Fra kirsebærtrærne forsyner den seg med friske skudd.

Se bildeserien her.

Vil skyte

Den 5. oktober begynner elgjakta. Fra da av lever den hvite elgoksen et farlig liv, lett gjenkjennlig blant Østfolds mørke grantrær.

- Jeg ønsker bare å appellere til jegernes samvittighet, slik at de sparer den unge oksens liv gjennom elgjakten, sier albino-elgens forsvarer.

Men ikke alle har forbarmet seg over skogens hvite konge. Jegeren Steinar Rensmoen fra Spydeberg har en plan for elgjakta.

- Jeg mener at en hvit elg er et dyr som overhodet ikke hører hjemme i norsk natur. Selv vil jeg ikke ha noen betenkeligheter med å felle et slikt dyr, sier Rensmoen på Kausebøl Gård i Spydeberg til Moss Avis.

Han tror elgen kan «lure» elgkuene til sex, uten å levere varene.

- Hvis den unge oksen viser seg å være steril, kan det bli mange «tomme» elgkuer i skogene våre, sier Rensmoen.

- Kan flytte på låven

Kirsten Foss Hansen forteller at hun ikke er motstander av elgjakt generelt.

- Men akkurat dette dyret er spesielt. Derfor ber jeg på mine knær om at jaktlagene sparer elgens liv. Får vi ikke den garantien, får vi heller ha den på hybel på låven så lenge elgjakten pågår.

Hun sier det ikke virker som om elgen er syk, selv om den er litt annerledes.

- Absolutt ikke! Den finner frem til føden og har klart seg gjennom en kald og snørik vinter, så det er ingenting som tyder på at den er dårlig, sier hun.

Har du sett elgen, eller andre hvite elger? Tips oss.