TRUSSEL: Den kalifornske albinokongeslangen er en trussel for dyrelivet på Gran Canaria. Foto: AFP PHOTO/ HO / SKAZKA ZOO
TRUSSEL: Den kalifornske albinokongeslangen er en trussel for dyrelivet på Gran Canaria. Foto: AFP PHOTO/ HO / SKAZKA ZOOVis mer

Albinokongeslange fra California kan true idyllen på nordmenns ferieparadis

Frykter slangene skal ta over 70 prosent av øya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den spanske ferieøya Gran Canaria, som er et populært reisemål for solhungrige nordmenn, står overfor et uvanlig problem.

Den kalifornske albinokongeslangen  ble først importert til Gran Canaria som kjæledyr. For flere tiår siden ble mange av slangene som var i fangenskap sluppet fri, eller klarte å rømme.

Slangene har nå fått en såpass dominant posisjon på atlanterhavsøya at det fryktes en utryddelse av resten av dyrelivet.

En pest Det er The Guardian som rapporterer om problemet.

Biolog Ramón Gallo og han team, som driver prosjektet LIFE+Lampropeltis jobber nå intenst for å finne måter å begrense spredningen av slangearten.

Det er få rovdyr i kanarisk natur, og det milde kystklimaet er ganske likt California, der slangene egentlig er hjemmehørende. De gunstige forholdene gjør at bestanden av albinoslangen har økt kraftig på øya.

Den rundt halvannen meter lange slangen skal ikke være farlig for mennesker og er ikke giftig.

- De siste åtte åra har mer enn 2000 slanger blitt fanget, og det er ventet at mange tusen flere slanger lever under bakken. Ordet pest dukker opp i hodet mitt, sier Gallo til avisa.

Slangekolonien skal være en vesentlig trussel for dyrelivet på øya. Den lokale fugle- og øgleartbestanden blir stadig mindre.

Gallo forteller at de fryktet spesielt for Gran Canarias kjempeøgler, en art som bare er å finne på øya.

Undersøkelser har allerede vist at øglebestanden i områdene der slangene holder til har sunket betraktelig.

70 prosent av øya Denne uka samles en rekke eksperter på øya på å finne løsninger for hvordan de kan kontrollere slangen.

- Slå ned på dem raskt og hardt, ellers vil slangene ta over 70 prosent av øya, sier Brian Hinds, som har tatt og fotografert slangene i California i 35 år.

Han har aldri hørt om en lignende slangeinvasjon.

- Hvis det kommer mer ut av kontroll, vil det bli en nærmest umulig oppgave å fjerne dem. Det vil kreve en liten hær, mener han.

Prosjektet som ble satt i gang i 2011 har kostet rundt åtte millioner kroner og inkluderer opptrening av hunder og hauker for å hjelpe å fange slangene. Målet er å halvere slangepopulasjonen på øya.

FERIEPARADIS: Gran Canaria er et ferieparadis for nordmenn. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
FERIEPARADIS: Gran Canaria er et ferieparadis for nordmenn. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer