Albrigth: - USA har støtte

MANAMA(NTB-Reuters-AFP):Golf-statene vil gi den støtte som USA trenger dersom det blir nødvendig å angripe Irak, sier utenriksminister Madeleine Albright. Russland holder fast på at Irak er på glid i striden om inspeksjon av våpenlagrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Albright sa seg i dag fornøyd med utbyttet av sin rundtur i Europa og Midtøsten. Hun har besøkt en rekke land for å samle støtte til et mulig angrep. Hun skulle på ettermiddagen avslutte rundreisen ved et møte med Egypts president Hosni Mobarak.

- Jeg har fått positiv støtte både fra kong Hussein av Jordan, emiren her i Bahrain og også fra Kuwait og Saudi-Arabia, sa Albright på en pressekonferanse i Bahrain.

Hun ville ikke gå i detalj om de enkelte lands standpunkt, og ga ingen kommentar om USAs operasjonsplaner.

Skytteldiplomati

Mens USA fortsetter å samle støtte til eller aksept for en militæraksjon, fortsetter motstanderne av en slik utvikling et hektisk skytteldiplomati for få Irak med på en minnelig løsning.

Frankrikes president Jacques Chirac sender en representant fra Forsvarsdepartementet til Irak for å forhandle med Saddam Hussein. Tyrkia forsøker også å komme i meklingsposisjon. Generalsekretæren i Den arabiske liga, som fortsatt er sterk motstander av militært angrep på Irak, vil onsdag reise til Bagdad for å gi sitt bidrag til en kompromissløsning.

Dersom forsøkene på å finne diplomatiske løsninger med Irak ikke fører fram, reiser USAs forsvarsminister William Cohen til helgen for å drøfte en mulig militæraksjon mer detaljert med alle de seks Golf-statene.

USA ønsker i samarbeid med Golf-statene å planlegge og koordinere det som ifølge en diplomatisk kilde kan bli «et betydelig bombeangrep mot Bagdad».

Ny forvirring

I Moskva oppsto ny forvirring om hva som er kommet ut av møtene mellom irakiske ledere og Russlands viseutenriksminister Viktor Posuvaljuk de siste dagene, etter at Irak i dag kategorisk avviste russiske meldinger om at FNs inspektører vil få adgang til Saddam Husseins åtte spesielt beskyttede anlegg.

- Vi bekrefter vår kunngjøring i dag. Det er positive endringer i Iraks standpunkt, og døren kan være åpnet for mer omfattende våpeninspeksjon, sa Kremls talsmann Sergej Jastrzjembskij på en pressekonferanse.

Israel: - Ingen panikk

Den israelske regjeringen innledet i dag en bred informasjonskampanje for å overbevise en skremt befolkning om at Israel er tilstrekkelig forberedt på å forsvare seg mot eventuelle irakiske rakettangrep, og at det ikke er noen grunn til panikk.

Regjeringen har vært kritisert for å ha undervurdert frykten for irakiske angrep, og tok tirsdag morgen skjeen i en annen hånd. Forsvarsdepartementet understreker at sjansene for irakiske angrep mot Israel er minimale, og helsemyndighetene bedyrer at man er godt utstyrt for å beskytte befolkningen.

(NTB)

<B>FULL STØTTE:</B> USAs utenriksminister Madeleine Albright sier hun har den støtten hun trenger for å angripe Irak.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer