Alder Hey-babyene får endelig hvile

I over 20 år har de 1000 døde babyene ligget i kjelleren på et sykehus i Liverpool.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tusen uidentifiserte babyer skal endelig stedes til hvile på en kirkegård i Liverpool. De fleste av babyene døde før 1980. I over 20 år er de blitt oppbevart ved det britiske barnesykehuset Alder Hey.

Barna ble oppdaget for fem år siden. Saken vakte stor oppstandelse da det ble avdekket at sykehuset rutinemessig sparte organer fra avdøde spedbarn uten foreldrenes samtykke.

Organsaken vokste til riksskandale da en ny rapport avslørte at patologene hadde tatt over 100 000 kroppsdeler fra barnelik - som ble oppbevart på forskjellige sykehus i landet. Organtyveriene pågikk over en fireårsperiode. I de fleste tilfellene ble organene fjernet uten familiens viten. Samtidig viste det seg at de fleste kroppsdelene aldri ble undersøkt eller brukt til forskning.

Barnesykehuset Alder Hey i Liverpool ble trukket frem som et av de verste eksemplene.

Gravlegges med «verdighet og respekt»

I dag erklærte bystyret i Liverpool at de ville donere en større del av gravlunden Allerton i Liverpool til Alder Hey-babyene, melder nyhetsbyrået Associated Press. Kistene finansieres av det britiske Helsedepartementet - som forsikrer at barnas begravelser skal preges av den «ytterste verdighet og respekt». De første babyene gravlegges 5. august.

Lettet

Paula O'Leary, en av grunnleggerne bak støtteorganisasjonen Pity II, er stolt og glad for landdonasjonen. Hun har jobbet i tre år for å se dette skje.

- Ingen vet hvem disse barna tilhører, men vi har kjempet for dem som om de skulle vært våre egne.

Les også:

DØDENS KJELLER: I dette kjellerlokalet i Myrtle Street ble det oppbevart organer fra tusenvis av døde babyer.
SØRGER: Carol og Joseph Wainwright forlater The Royal Liverpool Children's Hospital, Alder Hey, i Liverpool, England i 2001, med kroppsdeler fra Josephs tvillingbror, Oliver, i en liten kiste. Oliver døde på sykehuset i 1995. Tusenvis av organer ble fjernet fra døde babyer - uten foreldrenes samtykke.
LETTET: John O. Hare og Paula O'Leary har kjempet i over tre år for at babyene skulle få et hvilested. Deres egen baby var med i rapporten som avdekket organskandalen.