Alderdomstegn

Ingen kan anklage Indiana Jones for å eldes med verdighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«De prøver jo å drepe oss!», jamrer Sean Connery til Harrison Ford mens kulene hviner over hodene deres i «Indiana Jones and the Last Crusade» (1989). Connery spiller den gamle og krokete faren til den lettbente eventyreren og en tilbakevendende spøk i komedien er skottens malplasserthet i farlige og fartsfylte situasjoner. Med professoralt skjegg, briller, tweedjakke og paraply ser den haltende mannen til enhver tid temmelig mistilpass ut. Ha ha, denne bestefaren er altfor gammel for Indys eventyr!

Men han er faktisk flere år yngre enn Indiana Jones i den fjerde og foreløpig siste filmen i serien. Den 65-årige Harrison Ford har likevel få vanskeligheter med å hamle opp med skurker halvparten hans alder. Det siste året har vi sett 61-årige Sylvester Stallone reprisere rollene som Rocky og Rambo, mens 53-åringen Bruce Willis viste seg sedvanlig vanskelig å avlive i «Die Hard 4». Nylig annonserte dessuten Paramount at den snart 50-årige Eddie Murphy er i ferd med å spille inn en ny «Beverly Hills Cop».

Dette har selvsagt en god del å gjøre med studioenes instinktive impuls til å gjenta tidligere suksessformler, men det forteller oss også noe om en bit av befolkningen som rett og slett avviser tanken på å bli gammel. I siste nummer av Vanity Fair kan vi betimelig nok lese en lengre artikkel om den 61-årige Bill Clintons jet set-liv, komplett med en bøling av 20-årige modeller. Rock’n roll-generasjonen nærmer seg pensjonen, men nekter å våkne opp og kjenne den stramme og uvelkomne lukten av sin egen alderdom.

Og ingen vil vel heller ha helter som viser alderdomsrelaterte svakheter? Kanskje ikke. Men det blir i hvert fall bedre filmer av det. I 1976 spilte Sean Connery i den revisjonistiske Robin Hood-filmen «Robin and Marian». Den er smart, morsom og forbausende rørende, og viser en aldrende Robin som må kjempe med sitt eget glorifiserte heltebilde etter å ha vært mange år borte som ridder under korstogene. Han er grå i skjegget, har vanskelig for å dra det tunge sverdet, og holder nærmest på å besvime av utmattelse i flere av kampscenene. Det er denne kampen med alderdommen som gir filmen dramatikk, samt en god dose selvutleverende humor. «Robin and Marian» er noe så sjeldent som en actionfilm om å akseptere sin egen aldring.

Til sammenlikning er det noe selvhøytidelig og fullstendig humørløst over de alderdomsmessige vrangforestillingene i den nye Indiana Jones-filmen. Det er som om opphavsmennene og 60-åringene George Lucas og Steven Spielberg ikke tør å se seg selv i speilet. I USA har det da også oppstått en helt egen industri som varter opp under slike villfarelser. I den nye bestselgende boka «How Not to Look Old» serverer Charla Krupp tips til hvordan karrierekvinner kan opprettholde et ungt og hipt utseende, og ikke bli det hun kaller OL, Old Lady. Blant hennes tips er rosa leppestift, pannelugg og for all del unngå djevelen selv: hudfargede strømpebukser.

Det finnes riktignok en kur mot galskapen. Nettstedet Cityrag.com samler bilder av tilårskomne kjendisers forsøk på å viske ut åra ved hjelp av plastisk kirurgi. Ett blikk på Burt Reynolds bisarre utseende, og din higen etter evig ungdom er for evig kurert.