Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Alderen er ingen hindring

Hun er ingen typisk 84-åring, Sol Seim. Eller er hun akkurat det?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sol Seim har vært psykolog og forsker hele livet. Hun er mest kjent for arbeidet med å følge en gruppe mennesker fra tenåra til alderdommen.

- Mange tror alle gamle er helt like. Det er vi selvfølgelig ikke, sier Sol og forteller lattermildt om den gangen hun skulle ta seg en svømmetur på Vestlandet for noen år siden.

En ungdomsgjeng syntes hun så litt gammel ut og spurte henne om alderen.

- Da de fikk vite at jeg var 80 år, ble de aldeles forskrekket og kunne ikke begripe at jeg våget meg ut i vannet, ler Sol Seim.

Glad i rynkene

Seim har aldri brukt kremer og kosmetikk for å skjule alderen. Men noen triks har hun likevel:

- Da jeg var i Amerika som ung, fikk jeg et godt råd. De unge har vakre ansikter, men når man blir gammel og rynket, skal en passe på å kle seg pent. Det prøver jeg å følge. Ellers er jeg ikke så opptatt av utseendet. Jeg er glad i rynkene mine, men nå er synet mitt så dårlig at jeg ikke ser dem likevel, forteller den spreke 84-åringen.

Kjempe imot

- Jeg merket ikke kroppsforandringer før jeg var 80. Men følelseslivet blir roligere. Ifølge amerikansk forskning er man ung-gammel fram til 75-årsalderen. Deretter begynner vi å bli skikkelig gamle. Selv om kroppen forandres, holder hjernen seg godt. Gamle er like smarte som unge, men må repetere oftere fordi hukommelsen blir tregere, sier Sol Seim.

I august skal 84-årige Seim delta i en stor internasjonal konferanse i San Francisco, og presentere forskningsrapporten sin på engelsk for 4000 deltakere.

- Det gleder jeg meg til, avslutter Sol Seim med et strålende smil.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!