Foto: Scanpix
Foto: ScanpixVis mer

- Aldri blitt informert om milliardsalget

Berit Kjøll ba Kjell Inge Røkke selv fortelle hva som har skjedd. - Det ville han ikke, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Berit Kjøll er statens representant i Aker Holding-styret, som eier stort i Aker Solution.

- Verken jeg eller styret i Aker Holding fikk informasjon om transaksjonene mellom Røkkes Aker og Aker Solutions før jeg skulle i møtet med departementet den 25. mars, sier Berit Kjøll til Dagbladet.no i dag.

På kvelden 24. mars fikk hun et dokument på 27 sider av daglig leder Bengt Rem i Aker Holding.

Fikk ukjent info
- Han ba meg orientere Nærings- og handelsdepartementet om transaksjonen. Jeg forutsatte at han refererte til Aker Oilfield, den var allerede offentlig kjent og det var den jeg allerede var kjent med, sier Berit Kjøll til Dagbladet.no.

- Dette fikk jeg altså få timer før jeg skulle i møtet med staten. Men i eposten inneholdt informasjon om fire transaksjoner jeg aldri hadde sett.

- Hvordan var dokumentene utformet?

- De var åpenbart ment for den interne revisjonen i Aker-systemet. Det var ikke en presentasjon, sier Kjøll, som ikke delte den fra før ukjente delen av dokumentet med Sylvia Brustads departement
.

Hun oppfattet dokumentet som innsideinformasjon.

- Jeg kan heller ikke orientere staten eksternt om noe som jeg ikke kjenner til selv. Aker sa selv til meg at dette var innsideinformasjon, sier Kjøll.

- Røkke ville ikke
- Har du snakket med Kjell Inge Røkke om denne saken?

- Ja, det har jeg. Jeg ba Røkke komme banen og fronte sakens fakta.

- Hva svarte han da?

- Det ville han ikke, sier Kjøll.

Spørsmål fra Aker
I går kveld stilte kommunikasjonsdirektør i Aker ASA Geir Arne Drangeid fem spørsmål om hva Berit Kjøll hadde gjort og tenkt i forkant av den omfattende transaksjonen på 1,9 milliarder onsdag forrige uke.

Blant annet spurte Drangeid henne om hvorfor hun ikke delte det 27-sider lange dekumentet hun hadde fått om transaksjonene, med staten, som hun representer i Aker Holdings styre.

I en fersk pressemelding svarer Kjøll at hun ikke delte dette med staten i et møte 25. mars, fordi hun ikke kjente innholdet og fordi informasjonen kom henne i hende bare få timer i forveien, kvelden før.

Brutt alle spilleregler
- Røkke og Aker-systemet har brutt alle spilleregler og forsøker nå å trekke min troverdighet som styremedlem i Aker Holding i tvil for å avlede oppmerksomheten. Men denne saken handler ikke om meg. Den handler om hvordan styret i Aker Holding og den norske stat er ført bak lyset i en svært uryddig prosess som jeg opplever ble designet for å omgå aksjonæravtalen, sier Berit Kjøll i pressemeldingen.

Hun mener Røkke skulle forhørt seg med sine forretningspartnere, ikke søke såkalte «uavhengige juridiske vurderinger» for å finne eventuelle smutthull eller bakveier.

- Jeg ble informert om at informasjonen jeg mottok var innsideinformasjon som jeg ikke kunne dele med andre, hevder Kjøll.

- Det er ikke jeg som har sviktet mine informasjonsoppgaver i denne saken, men Røkke, Eriksen og Aker, sier Berit Kjøll. 

Kjøll har svart følgende på de fire spørsmålene Drangeid stilte henne i går:

Hvorfor ba du om informasjon om transaksjonene før ditt møte med departementet 25. mars, dersom du skulle begrense dialogen i møtet til det som var offentlig kjent?

Svar: Jeg kontaktet Bengt Rem i Aker i en annen anledning som ikke hadde noe med denne saken å gjøre, for å forberede meg til mitt møte med NHD dagen etter. Bengt Rem ba meg da ta opp transaksjonen med NHD. Jeg forutsatte at han refererte til Aker Oilfield Services transaksjonen og han opplyste at han ville sende meg dokumentasjon på denne slik at jeg kunne orientere NHD. Denne mailen mottok jeg kl. 19:23 24 mars. Møtet mitt med NHD den 25. Mars var kl. 9. Da jeg printet ut dokumentet neste morgen viste det seg at denne informasjonen også omhandlet fire nye transaksjoner som for meg var helt ukjente.

Hvordan kunne du skrive i eposten av 25. mars at du hadde orientert om omfang og prosess dersom du ikke delte med departementet det du visste om omfang og prosess?

Svar: Denne e-posten omhandler kun en av de fem transaksjonene, nemlig Aker Oilfield Services, som var den eneste transaksjonene som jeg var kjent med fra tidligere og som også var ventet i markedet. De øvrige fire transaksjonene hadde aldri vært tatt opp i styret og heller aldri blitt informert om og det var derfor ikke mulig for meg å ta opp dette med NHD. Dessuten ble det skriftlig presisert av Bengt Rem at jeg ble plassert på innsidelisten og etter tidligere praksis i styret om behandling av innsideinformasjon kunne jeg ikke på egen hånd bringe denne informasjonen videre. Hadde de ønsket å informere og involvere staten og SAAB/Investor hadde de sørget for en ryddig og involverende prosess. 

Hvordan kan departementet kritisere Aker for ikke å ha gitt informasjon som du selv mener ville vært brudd på innsidereglene?

Svar: Ettersom jeg ikke er jurist har jeg lagt til grunn den praksis som Aker og advokat/konsernsjef Øyvind Eriksen har fulgt i forhold til innsidereglene også i kontakt med eierne. 

Hvordan kunne du i eposten av 25. mars skrive at transaksjonene ble positivt mottatt av departementet hvis du ikke delte med departementet den kunnskap om transaksjonene som du hadde fått?

Svar: Det er fordi min overordnete orientering av den ene transaksjonen, Aker Oilfield Services, ble positivt mottatt. De andre fire transaksjonene var helt nye for meg og derfor kunne jeg ikke orientere om disse.

Dagbladet.no følger saken.