Donald Trump

- Aldri eksistert større trussel

Den tidligere republikanske visepresidenten, Dick Cheney, tar et kraftig oppgjør med USAs forrige president, Donald Trump.

SYNGER UT: USAs forrige president, Donald Trump, under en golfturnering på banen sin i New Jersey forrige helg. Foto: AP Photo/Seth Wenig
SYNGER UT: USAs forrige president, Donald Trump, under en golfturnering på banen sin i New Jersey forrige helg. Foto: AP Photo/Seth Wenig Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Cheney var visepresident da George W. Bush var USAs president fra 2001 til 2009. Dattera, Liz Cheney, er blitt den kanskje fremste Trump-kritikeren i det republikanske partiet. Til høsten stiller hun til gjenvalg som kongressrepresentant for Wyoming.

Det er i en valgkampvideo for dattera at den tidligere visepresidenten langer ut mot Donald Trump.

- I vårt lands 236 år lange historie har det aldri eksistert en person som har vært en større trussel mot landet enn Donald Trump, sier Cheney i videoen, ifølge The Guardian.

GOLF: Donald Trump er vert for den kontroversielle saudi-støttede golfturneringen LIV Golf International denne uken - det faller ikke i god jord hos de pårørende etter angrepene 11. september 2001. Video: AP / Youtube / Fox Vis mer

- Feiging

Liz Cheney sitter nå i kongresskomiteen som etterforsker det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar 2021. Den dagen gikk Trump-tilhengere til angrep mens USAs folkevalgte var i gang med å sertifisere Joe Biden som landets neste president.

Trump står stadig fast på at valget ble stjålet fra ham fullstendig uten dokumentasjon.

- Han forsøkte å stjele det forrige valget gjennom løgner og vold for å beholde makta selv etter at velgerne hadde avvist ham. Han er en feiging. En ekte mann ville ikke lyve til tilhengerne sine. Han tapte valget, og han tapte stort. Jeg vet det. Han vet det. Og innerst inne tror jeg de fleste republikanere vet det, sier Dick Cheney i videoen.

Han forklarer også at han er svært stolt av dattera.

- Hun står opp for sannheten og gjør det rette. Hun hedrer eden sin overfor grunnloven når så mange i partiet vårt er redde for å gjøre det, sier Cheney.

Møter Trump-kandidat

16. august møter Liz Cheney den Trump-støttete motkandidaten Harriet Hageman i det republikanske primærvalget i Wyoming.

- Det er ikke noe viktigere hun vil gjøre enn å lede innsatsen for å hindre at Donald Trump igjen kommer nær Det ovale kontoret. Og hun vil lykkes, sier Cheney.

AH! UH! Under en avslutningstale kommer det mye lyder fra tidligere president Donald Trump. Video: Reuters Vis mer

Den politiske reklamevideoen varer i ett minutt. Ifølge The Guardian er det Cheneys hittil skarpeste angrep offentlig mot Trump. Selv er Cheney kjent som en av de mektigste visepresidentene i amerikansk historie. Han er også svært kontroversiell blant annet for sin rolle for å få USA inn i krigen i Irak.

Liz Cheney er selv blitt skjøvet ut av lederskapet i det republikanske partiet etter at hun inntok en svært kritisk posisjon overfor Trump etter angrepet 6. januar.

- Liz Cheney har for lengst glemt at hun jobber for Wyoming (eller kanskje hun aldri visste det), og ikke de radikale demokratene. Wyoming fortjener en kongressrepresentant som vil representere oss, og våre konservative verdier. Det er på tide å pensjonere elitisten Liz Cheney, skriver Hageman på Twitter.

Ligger etter

Selv stiller Hageman seg stadig bak Trumps løgn om at valget ble stjålet fra ham i 2020.

Selv om Cheney har samlet inn langt mer pengestøtte enn Hageman, sliter hun på meningsmålingene. I en måling i Wyoming-avisa Casper Star-Tribune i juli, lå Cheney 22 prosentpoeng bak Hageman.

Overfor CNN gjør likevel Cheney det klart at hun ikke tror hun vil tape.

- Jeg tror virkelig at folk i Wyoming forstår det grunnleggende om hvor viktig troskap til grunnloven er - og at de forstår hvor viktig det er at vi kjemper for de grunnleggende prinsippene som alt annet er basert på, sier Cheney til TV-kanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer