Aldri ferdig

Thorbjørn Jagland er ikke ferdig med lederstriden i Ap. Nå gir han etterfølgeren det glatte lag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avtroppende Ap-leder Thorbjørn Jagland tror han ville vunnet en åpen lederkamp med Jens Stoltenberg på høstens landsmøte.

Han gir Stoltenberg hovedansvaret for Arbeiderpartiets sviende valgnederlag i fjor, og omtaler Stoltenberg bitende ironisk som «den store kommunikatoren» som mislyktes.

Dette skjer i dokumentaren «KameratAr», som TV 2 viser onsdag. Kanalen ga tirsdag kveld smakebiter fra reportasjen, som tydeligere enn noen gang viser hvilket iskaldt forhold som har utviklet seg mellom Jagland og Stoltenberg.

En tydelig bitter Jagland avviser all den kritikken han har fått som en leder som ikke kunne kommunisere. Uten å si det rett ut beskylder han Stoltenberg for å mangle klare politiske standpunkter.

25 mot 35

- Da den store kommunikatoren ble brakt inn i bildet fikk vi 25 prosent. Jeg fikk 35 prosent ved siste stortingsvalg, sier Jagland. Stoltenberg var statsminister og partiets frontfigur foran det historiske valgnederlaget.

- Jeg kjenner partiet veldig godt, jeg gjør det, altså. Jeg har blitt gjenvalgt enstemmig fem ganger og hadde stor støtte i partiet, sier Jagland etter å ha svart et klart ja på spørsmål om han ville vunnet ledervalget også med Stoltenberg som motkandidat.

Må stå for noe

- Det er ikke slik at folk slutter seg bak kommunikasjon. De slutter seg bak politikk, politiske standpunkter, at man står for noe, at man har noe klart og tydelig å kjempe for, noe å brenne for. Da kommer folk, sier Jagland i TV-reportasjen.

Da Jagland kastet kortene og varslet sin avgang som partileder i et e-postbrev søndag 3. februar i år, ga han som begrunnelse at han «som partiets leder må ta ansvar for å få partiet ut av en ødeleggende personstrid slik at partiets energi kan bli brukt på å gjenvinne den tillit vi tapte ved valget i fjor».

Ingen kontakt

Jagland unngikk i oppstyret som fulgte konsekvent å peke på Jens Stoltenberg som den naturlige kandidat til å ta over ledervervet. Det framgikk også at han ikke hadde rådført seg med Stoltenberg før beslutningen ble tatt, men bare med sin nærmeste familie.

Avklaringen skjedde etter dramatiske uker for Jagland. 15. januar, dagen etter et sentralstyremøte der Stoltenberg nektet å utelukke at han kunne utfordre Jagland i kamp om ledervervet, fikk Jagland et illebefinnende på sitt kontor. Etter et sykehusopphold dro han på rekonvalesens til Israel, og det gikk 11 dager fra sammenbruddet til Jagland og Stoltenberg hadde sin første telefonsamtale.

Allerede på det første, krisepregede landsstyremøtet i Ap etter valget hadde Jagland en klart mer kritisk oppsummering av partiets innsats i valgkampen enn Stoltenberg. Nå forsterker han et skyts som mest av alt rammer Stoltenberg.

Jens Stoltenberg ville tirsdag kveld ikke kommentere Jaglands uttalelser.

(NTB-Alf Skjeseth)