FÆRRE TIL BØNN: Tariq Rasheed er imam og president i Islamic Center of Orlando. Han sier mange av gjengangerne i moskeen har latt være å komme etter terrorangrepet, av frykt for represalier. FBI undersøker om terroristen hadde bånd til utenlandske terrorgrupper. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÆRRE TIL BØNN: Tariq Rasheed er imam og president i Islamic Center of Orlando. Han sier mange av gjengangerne i moskeen har latt være å komme etter terrorangrepet, av frykt for represalier. FBI undersøker om terroristen hadde bånd til utenlandske terrorgrupper. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Aldri før har Orlando-moskeen opplevd så mye hat, flere er redde for å komme til bønn

- Jeg mottok ikke engang så stygge mailer og meldinger etter 11. september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ORLANDO (Dagbladet): Da nyheten om massakren ved Pulse kom ut, gikk Islamic Center i Orlando ut og fordømte terrorangrepet. Moskeen oppfordret alle sine medlemmer til å donere blod til LHBT-personene på sykehus.

Likevel sitter imamen Tariq Rasheed og føler at hans miljø i moskeen er mer forhatt enn noensinne.

- Antallet som går i moskeen har gått ned akkurat nå, på grunn av frykt. Moskeen vår er bare halvfull, i forhold til hva den bruker å være. De frykter at det kommer til å komme motangrep, sier imam Tariq Rasheed til Dagbladet.

Etter at terroristen Omar Mateen massakrerte 49 mennesker, har moskeen mottatt alvorlige trusler. «Jeg hater muslimer. Jeg skulle ønske de aldri hadde eksistert», lyder en av kommentarene de fikk på Facebook i dag. «Vi er våken, dere løgnere», skriver en mann på Twitter, sammen med et bilde av en brennende koran.

- Jeg mottok ikke engang så stygge mailer og meldinger etter 11. september, som det jeg får nå. På nettsiden vår, på Faceook, på Twitter, på telefonen.

- Det er en enorm mengde hat mot oss. Noen av mailene er vemmelige, sier imamen.

Om fasten

Imamen er klar på at moskeen mener at homofili er galt. Da Dagbladet var på besøk, kom barbeinte menn gående ut etter dagens tredje bønn. Det er ramadan, og hver kveld har flere hundre muslimer vært samlet i hagen bak moskeen for å bryte fasten. Så skjedde terrorangrepet.

- Da dette skjedde hørte jeg at det var akutt behov for bloddonorer. Så jeg oppfordret medlemmene i moskeen, som faster akkurat nå, om å gå og gi blod. Hundre gikk og ga blod, menn dro, kvinner i sjal dro. Det var flott å se dem stå i kø med folk fra andre religioner, for samme sak, sier Rasheed.

Han fikk spørsmål fra flere medlemmer om det å gi blod ville bryte fasten. «En faste som blir brutt kan bli gjort opp for, men et tapt liv er borte for alltid», var svaret fra imamen.

- Folk var bekymret for om det å gi blod ville bryte fasten. Det jeg prøvde å si, var at selv om fasten ble brutt, kan du gjøre opp for det senere i livet. Men er et liv borte, er det borte, sier Rasheed.

DRIVER EGEN SKOLE: Islamic Center of Orlando driver også en barne- og ungdomsskole på andre siden av gaten fra moskeen. Her er imam Tariq Rasheed med to av elevene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DRIVER EGEN SKOLE: Islamic Center of Orlando driver også en barne- og ungdomsskole på andre siden av gaten fra moskeen. Her er imam Tariq Rasheed med to av elevene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har min livsstil, du har din

Som etter ethvert stort terrorangrep raser religionsdebatten. Mest går kritikken mot moskeen på at mennesker nok en gang har blitt massakrert i Allahs navn, men moskeens syn på homofile blir også utfordret.

- Var det kontroversielt for deg, ettersom du tenker at homofili er galt, å hjelpe det homofile miljøet nå?

- Nei nei. Det er ikke bare muslimer og islam som synes det er galt, bibelen og toraen sier det samme. Det er det samme som å drikke alkohol og dop, som vi mener er galt. Sex utenfor ekteskapet synes vi er galt, men betyr ikke at vi ikke skal ha vennlige relasjoner med dem som praktiserer dette, sier Rasheed.

UT MOT ANGREPET: Imam Tariq Rasheed sier at de må gå ut og forklare religionen sin hver gang det skjer et terrorangrep. Nå står dette skiltet utenfor moskeen. Islamsk råd for Florida fordømte angrepet på det sterkeste mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UT MOT ANGREPET: Imam Tariq Rasheed sier at de må gå ut og forklare religionen sin hver gang det skjer et terrorangrep. Nå står dette skiltet utenfor moskeen. Islamsk råd for Florida fordømte angrepet på det sterkeste mandag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De har aldri hatt noen problemer med radikalisering hos dem, forteller ham, og sier de aldri måttet kaste noen ut av moskeen på grunn av radikalisering. Han mener fellestrekket blant dem som går ut og dreper, er at de ikke er gode muslimer som går i moskeen.

- Når de er på disse nettsidene og blir eksponert for alt dette ekstreme, går de ikke i moskeen for å sette seg ned med imamen, som kan fortelle dem at alt dette er feil, sier Rasheed.-

- Hadde en slik person kommet til meg (en homofob journ.anm.), ville jeg sagt at bibelen, koranen og toraen sier at homofili er galt, men at koranen samtidig lærer oss at du har din livstil og jeg har min. Så la oss være enige om å være uenige, sier Rasheed.

Han peker på koranens kapittel 109, vers 6: «Dere har deres religion, og jeg har min!» og kapittel 10, vers 41: «Om de kaller deg for løgner, så si: "Min gjerning er min, og deres gjerning deres! Dere har intet med hva jeg gjør, og jeg har intet med hva dere gjør"». Han sier det siste verset beskriver situasjonen moskeen er i akkurat nå, i møte med LHBT-miljøet.

- Jeg har min livsstil og du har din, jeg er fri fra dine handlinger og du er fri fra mine.

- Det er opp til deg hva slags livsstil du vil ha, sier imamen.

Mener Trump skaper hat

Dette har vært hans svar i bølgen av kritikk de siste dagene. Imens har det kommet fram at Omar Mateen ringte politiet og sverget troskap til IS-leder Abu Bakr Al-Baghdadi og flere islamistgrupper under massakren. Alvorlige trusler har tikket inn i imamens innboks.

- Hvis denne fyren var inspirert av ISIS… ISIS er en fiende for muslimer, de har drept flere muslimer enn de har drept folk av andre trosretninger. Vi er et offer for IS, og det må folk forstå, sier imamen.

VIL HA MEDIE-ENDRING: Imam Tariq Rasheed sier mediene burde slutte å bruke begrepet muslimsk terrorist eller islamistisk terroangrep, fordi han mener det skaper mer hat mot muslimer. «Islam har ikke noe med dette å gjøre. Når en person av en annen tro angriper en skole, kaller vi det ikke et kristent angrep eller en kristen terrorist. Det blir ikke et jødisk angrep eller et hinduistisk angrep», sier Rasheed. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL HA MEDIE-ENDRING: Imam Tariq Rasheed sier mediene burde slutte å bruke begrepet muslimsk terrorist eller islamistisk terroangrep, fordi han mener det skaper mer hat mot muslimer. «Islam har ikke noe med dette å gjøre. Når en person av en annen tro angriper en skole, kaller vi det ikke et kristent angrep eller en kristen terrorist. Det blir ikke et jødisk angrep eller et hinduistisk angrep», sier Rasheed. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han sier han frykter det kan komme en dag hvor Donald Trump er president i USA.

I desember foreslo Trump at alle muslimer burde nektes innreise i USA, studenter, turister, alle. Det finnes tusener av mennesker i USA som er «syke av hat» og i stand til å utføre massedrap, hevdet han mandag. Han påpekte at det sitter muslimer der ute som må varsle om personer som kan bli gjerningsmenn.

Seinere mandag foreslo han i en tale å stoppe innvandring til USA fra alle land som har bånd til islamistisk terror. Trump sa at den eneste grunnen terroristen ble født i USA, var at foreldrene fikk komme til USA som innvandrere fra Afghanistan. Han påpekte også at Hillarys plan om å øke antallet syrere til USA kan bli som å ta inn en større trojansk hest.

Orlando-imamen sier alt dette fører til mistenkeliggjøring av muslimer, og da også til mer hat.

- Vi ser at andelen hat i befolkningen bare øker. Hver gang Trump åpner munnen, kommer det hat ut. Og dette er bensin på bålet for hat mot muslimer. Hatet vokser, sier Rasheed til Dagbladet.


STERKE INNTRYKK: På åstedet for massakeren i Orlando der Omar Mateen drepte 49 mennesker. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer