Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aldri før har Oslo-politiet mottatt så mange voldtektsanmeldelser

Ny rapport setter det i sammenheng med medieoppslag.

FOKUS PÅ VOLDTEKT: Oslopolitiet la i dag fram en ny rapport med fokus på voldtekter i hovedstaden. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet
FOKUS PÅ VOLDTEKT: Oslopolitiet la i dag fram en ny rapport med fokus på voldtekter i hovedstaden. Foto: Therese Doksheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo politidistrikt har gjennom de siste ti årene utarbeidet analyserapporter, og har også i år; på oppdrag fra Justisdepartementet, utarbeidet en rapport som omhandler alle lovbrudd som ble anmeldt og registrert som voldtekt ved Oslo politidistrikt i 2011.

I rapporten kommer det blant annet frem at antallet ukjente gjeringsmenn aldri har vært større.

58 prosent av alle anmeldte voldtekter i Oslo innebærer en ukjent gjerningsmann.

Frykt Oslopolitiets hovedteori, og bakgrunn for forskningen, var at mediedekning og antall voldtektsanmeldelser hadde sammenheng. Rapporten viser til at medias dekning av overfallsvoldtekter i 2011 gjorde at flere festrelaterte voldtekter ble anmeldt, samt nye og eldre krenkelser.

FIGUR 1: Anmeldelser for voldtekt (inklusive forsøk) i Oslo politidistrikt i perioden 2000 til 2010
(med trendlinje). Hele tall.
FIGUR 1: Anmeldelser for voldtekt (inklusive forsøk) i Oslo politidistrikt i perioden 2000 til 2010 (med trendlinje). Hele tall. Vis mer

Senioranalytiker og hovedansvarlig for rapporten, Marianne Sætre ved strategisk stab i Oslo politidistrikt, mener mediedekningen av overfallsvoldekter har vært med på å skape åpenhet rundt voldtekt - samtidig som det også skaper frykt i befolkningen.

- Funnene tilsier at mediene bidrar til bevisstgjøring, men det sprer også frykt. På grunn av mediedekningen har byen vært preget av mistillit, sier Sætre til Dagbladet.

Forsker ved politihøyskolen, Ragnhild Bjørnebekk, mener enkelte kan la seg inspirere til overgrep gjennom gjentatte medieoppslag.

FIGUR 2: Månedsvis utvikling i antall anmeldte voldtekter ved Oslo politidistrikt 2011, fordelt på
voldtektstyper.
FIGUR 2: Månedsvis utvikling i antall anmeldte voldtekter ved Oslo politidistrikt 2011, fordelt på voldtektstyper. Vis mer

- Det er ikke nødvendigvis kritikk av media i rapporten, fordi medias oppgave er å fortelle hva som skjer i samfunnet. Men vi kan ikke utelukke at noen blir inspirert til å forgripe seg på sårbare ofre på grunn av all medieoppmerksomheten, sier hun.

Økningen i antallet anmeldte voldtekter i Oslo politidistrikt fra 2010 til 2011 er størst for forsøk på voldtekt. Disse økte med hele 59,3 prosent fra 27 anmeldelser i 2010 til 43 i 2011. Anmeldte fullbyrdete voldtekter økte også, med 31,5 prosent, fra 162 til 213 anmeldelser.

Mistillit «Den sterke samvariasjonen mellom antall medieoppslag og antall anmeldelser av forsøk på voldtekt indikerer at medieoppmerksomheten om voldtekt i 2011 kan være en viktig del av grunnlaget for veksten i antall anmeldte forsøk på voldtekt i 2011, sammenliknet med 2010.

Med rene bevisstgjørings- og ikke minst frykteffekter kan det forventes økt tilbøyelighet til rask reaksjon overfor truende og krenkende tilnærmelser og en stimulering av anmeldelseshyppigheten for især forsøk på voldtekt», står det i rapporten.

FIGUR 3: Gjerningsmannens (forskjellige, unike personer) land/kontinentbakgrunn.
FIGUR 3: Gjerningsmannens (forskjellige, unike personer) land/kontinentbakgrunn. Vis mer

Det understrekes også i rapporten at selv om antall anmeldelser øker, er det ikke gitt at antall voldtekter økes.

Det kan forklares ved at flere personer tør å anmelde saken til politiet, og det er bred faglig enighet om at mørketallene på området sannsynligvis er høye.

FIGUR 4: Fordeling av anmeldte voldtekter og forsøk på voldtekt i Oslo 2011 etter
gjerningsstedets politistasjonskrets.
FIGUR 4: Fordeling av anmeldte voldtekter og forsøk på voldtekt i Oslo 2011 etter gjerningsstedets politistasjonskrets. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media