<strong>- VET HVA SOM KOMMER:</strong> Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne, forstår at utsendelsene er traumatiske for mange, men peker på at de vet hva som kommer. - De har fått en utreisefrist som de har oversittet, så det at politiet kan hente dem for utreise, er ikke overraskende, sier hun til Dagbladet.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- VET HVA SOM KOMMER: Sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne, forstår at utsendelsene er traumatiske for mange, men peker på at de vet hva som kommer. - De har fått en utreisefrist som de har oversittet, så det at politiet kan hente dem for utreise, er ikke overraskende, sier hun til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Aldri før har så mange blitt kastet ut av Norge

123 barn holdt i fengsel før utkastelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets utlendingsenhet har intensivert arbeidet med å sende utlendinger uten oppholdstillatelse ut av landet.  PU oppgir at 123 mindreårige hittil i år har blitt internert på Politiets utlendingsinternat på Trandum før utkastelsen.

Dette innebærer ifølge advokat Berit Reiss-Andersen fengsling, selv om det ikke er et fengsel for straffedømte under kriminalomsorgen.

- Villet politikk I første halvår i år sendte PU gjennomsnittlig ut 18 personer i døgnet - mot 13 i samme periode i fjor. Det betyr at flere utlendinger kastes ut av landet enn noen gang før.

- Det er riktig. Vi er på det høyeste måltallet vårt noen gang, det er en villet politikk fra regjeringen, sier sjefen for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne, til Dagbladet.

Måltallet er at 7100 skal tvangsreturneres i løpet av året. I første halvår ble det sendt ut 3167 personer, hvorav 1237 straffede.

Risikovurdering Tallet omfatter både dem som er straffet og skal utvises, asylsøkere som skal returneres til et annet land etter Dublin-forordningen, og dem som har fått endelig avslag på søknad om opphold.

Men utkastelsene går ikke nødvendigvis stille for seg. I forrige uke skrev Dagbladet om iranske Naser Qane og om en iransk familie på fire, som hevder at Politiets utlendingsenhet (PU) utsatte dem for slag og spark da de skulle uttransporteres. I begge tilfellene avviser PU framstillingen skarpt.

- Vi ledsager 31 prosent av dem som sendes ut. De andre reiser alene, forteller Kvigne. Hun forteller at PU gjør en risikovurdering av hver eneste som sendes ut, og av faren for at det skal oppstå bråk og problemer.

- Vi har et kompetent personale som forbereder sakene godt, og vi har et godt samarbeid med flyselskapene, sier hun.

«Fengslig forvaring» For personer som ikke kan settes rett på flyet, brukes Politiets utlendingsinternat på Trandum. Der er det 108 eneceller, en sikkerhetsavdeling, og dessuten en familieavdeling med tre familierom.

- Et fengsel

Mens politiet gjerne bruker ordet «internering» om dem som holdes i Politiets utlendingsinternat på Trandum, mener advokat Berit Reiss-Andersen det riktige ordet er «fengsling».

- Noe annet er tilslørende. Hva annet skal man kalle et sted hvor man sperrer folk inne etter rettens kjennelse? Det sier seg selv at det er et fengsel, men det politiet har rett i er at det ikke er et fengsel under kriminalomsorgen, for straffedømte, sier hun til Dagbladet.

- Så langt som mulig internerer vi ikke familier og barn. Vi vil holde familier og barn samlet, og få dem satt på fly rett ut av Norge. Det er også grunnen til at vi ofte henter familier om natta eller tidlig på morgenen. De må ofte ta tidlige fly, for å rekke korresponderende fly videre, forklarer Kvigne.

Den iranske familien Dagbladet omtalte i forrige uke er langt fra den eneste hvor barn holdes fengslet, eller i såkalt «fengslig forvaring», i påvente av å sendes ut.

Foreslår lovendring Ifølge PUs tall er det hittil i år internert 123 mindreårige i Politiets utlendingsinternat på Trandum. 92 av dem har sittet i under ett døgn, 22 i under to døgn, åtte av barna i under ei uke, og ett av barna i over to måneder.

Det sistnevnte tilfellet var et barn på under to år. PU fikk kritikk fra Oslo tingrett fordi barn ble tatt med på det første fengslingsmøtet, og i mediene for å holde et barn fengslet.

- For å gjennomføre et fengslingsmøte, måtte begge foreldrene stille fysisk. Når barnet var ett og et halvt år gammelt, vurderte vi at det var bedre å ta det med enn å skille det fra foreldrene, sier Kvigne til Dagbladet.

Derfor tar hun ingen kritikk for denne saken, og foreslår i stedet at det gjøres en lovendring som tillater bruk av videooverføring - videolink - også under det første fengslingsmøtet.

Vokser raskt Hun svarer slik på om fengslingen av 123 barn hittil i år - eller internering som hun foretrekker å kalle det - er i tråd med
barnekonvensjonen.

- Dette testes jo av retten med jevne mellomrom, så det er jeg helt trygg på, sier Kvigne.

Hun har nå hatt jobben som PU-sjef i et år, og leder en enhet i vekst.

<strong>BASKETAK:</strong> Det endte med et basketak da denne iranske familien onsdag i forrige uke ble forsøkt satt på flyet ut av Norge. Senere lyktes PU i å sende familien tilbake til Iran. Foto: Privat.
BASKETAK: Det endte med et basketak da denne iranske familien onsdag i forrige uke ble forsøkt satt på flyet ut av Norge. Senere lyktes PU i å sende familien tilbake til Iran. Foto: Privat. Vis mer

I 2009 var det 303 ansatte i Politiets utlendingsenhet. I 2014 er tallet 571, etter at en ekstrabevilgning på 150 millioner kroner i fjor høst gjorde det mulig å hente inn 70 nye ansatte.

<strong>KRITISK:</strong> Mens politiet gjerne bruker ordet «internering» om dem som holdes i Politiets utlendingsinternat på Trandum, mener advokat Berit Reiss-Andersen det riktige ordet er «fengsling». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KRITISK: Mens politiet gjerne bruker ordet «internering» om dem som holdes i Politiets utlendingsinternat på Trandum, mener advokat Berit Reiss-Andersen det riktige ordet er «fengsling». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer