41,3 millioner på flukt i eget land

Aldri før har så mange mennesker vært på flukt i eget land

Over 41 millioner mennesker er på flukt i hjemlandet og tallet stiger fra år til år. Om konfliktene ikke løses, vil verden oppleve en enda større flyktningkrise.

<strong>GLEMT:</strong> Du hører ikke mye om dem, men bare i fjor ble over ti millioner mennesker drevet på flukt på grunn av menneskeskapte konflikter og vold. Dette gjelder spesielt i Syria og Den demokraktiske republikken Kongo. Dette dronebildet viser teltene som rundt 150 familier på flukt bor i, i den midlertidige flyktningleiren Badghis i Afghanistan. Familiene flyktet på grunn av matmangel, klimaendringer og tørke. Bare i denne provinsen ble 158 000 mennesker tvunget på flukt i fjor. Foto: Enayatullah Azad / NRC
GLEMT: Du hører ikke mye om dem, men bare i fjor ble over ti millioner mennesker drevet på flukt på grunn av menneskeskapte konflikter og vold. Dette gjelder spesielt i Syria og Den demokraktiske republikken Kongo. Dette dronebildet viser teltene som rundt 150 familier på flukt bor i, i den midlertidige flyktningleiren Badghis i Afghanistan. Familiene flyktet på grunn av matmangel, klimaendringer og tørke. Bare i denne provinsen ble 158 000 mennesker tvunget på flukt i fjor. Foto: Enayatullah Azad / NRC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nytt år - og nok et, dystert tall som overgår fjorårets: Hele 41,3 millioner mennesker er på flukt i egne land, viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen. Av disse ble 10,8 millioner, eller dobbelt så mange som hele Norges befolkning, ble tvunget på flukt i fjor på grunn av krig og konflikt.

<strong>BEKYMRET:</strong> Jan Egeland og Flyktninghjelpen hjalp 8,5 millioner mennesker i fjor. - Men politiske løsninger må til for å løse problemene, sier Egeland. Foto: Yasuyoshi Chiba / Afp / Scanpix
BEKYMRET: Jan Egeland og Flyktninghjelpen hjalp 8,5 millioner mennesker i fjor. - Men politiske løsninger må til for å løse problemene, sier Egeland. Foto: Yasuyoshi Chiba / Afp / Scanpix Vis mer

- Men de får skammelig lite oppmerksomhet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Krigene forverres

Ifølge Egeland er antallet internflyktninger rekordhøyt.

Derfor flykter de:

  • I 2018 var hele 41,3 millioner mennesker på flukt i eget land.
  • 10,8 millioner av disse ble flyktet på grunn av krig og konflikt, mens 17,2 millioner flyktet på grunn av katastrofer.
  • Den demokratiske republikken Kongo, Syria, Somalia, Den sørafrikanske republikk og Afghanistan er landene med flest internflyktninger.
  • Spesielt to kontinent har mange internflyktninger: Midtøsten (19,8 prosent - 2 137 000) og Afrika sør for Sahara, med hele 69,1 prosent av internflyktningene (7 446 000).

- Det høyeste tallet noensinne i verden, og det går bare oppover. Det er en fryktelig konsekvens av at krigene forverres - og at fredsarbeidet ikke lykkes. Som igjen betyr at flere mennesker kastes på flukt og færre mennesker kan vende trygt hjem, forteller han.

Det er nesten dobbelt så mange mennesker som er på flukt i eget land, som antallet flyktninger i verden, som var på totalt 68 millioner i 2017.

- Jeg frykter at det totale antallet flyktninger blir enda større i år fordi det er ingen grunn til å tro at det blir færre flyktninger totalt når det bare blir flere som flykter i eget land, uten å komme ut, sier Egeland.

Uten oppmerksomhet

De aller fleste som flykter i egne land bor i Midtøsten og i afrikanske land sør for Sahara, viser rapporten. 19,8 prosent, eller 2 137 000 millioner av internflyktningene er i Midtøsten, mens 69,1 prosent, eller nær 7,5 millioner mennesker er på flukt i de afrikanske landene sør for Sahara.

<strong>PÅ FLUKT:</strong> Etiopiske Shubo Bekso (45) er funksjonshemmet og klarer ikke gå ordentlig. Hun og familien flyktet i fjor, da to etniske grupper startet kamper mot hverandre. - Vi måtte flykte. Huset vårt ble brent ned og vi mistet sju sauer og åtte kyr. Nå har vi ikke noe, forteller hun til Flyktninghjelpen. Foto: Nashon Tado/NRC
PÅ FLUKT: Etiopiske Shubo Bekso (45) er funksjonshemmet og klarer ikke gå ordentlig. Hun og familien flyktet i fjor, da to etniske grupper startet kamper mot hverandre. - Vi måtte flykte. Huset vårt ble brent ned og vi mistet sju sauer og åtte kyr. Nå har vi ikke noe, forteller hun til Flyktninghjelpen. Foto: Nashon Tado/NRC Vis mer

- En viktig og foruroligende trend er antallet mennesker som fordrives på grunn av vold og krig befinner seg i Afrika sør for Sahara. Dette gjelder spesielt Etiopia, Kongo, Somalia, Nigeria, Den sentralafrikanske republikk og Kamerun, sier Egeland.

Konfliktene sør for Sahara får liten internasjonal oppmerksomhet, og har blitt verre i skyggen av blant anent Syria-krigen.

- Det har ført til at mange flere mennesker i fjor ble fordrevet i disse afrikanske konfliktene enn i Syria og Jemen i fjor, sier Egeland.

Frykter full krig

Han var nylig i Kamerun, der hele 450 000 mennesker ble fordrevet fra sine hjem i fjor. Her er hundrevis av landsbyer brent ned og alle skolene i den engelsktalende delen av Kamerun er nå stengt.

<strong>HUSET BRANT NED:</strong> Achu (55), Minette (38) og deres toårige datter Fevour flyktet fra landsbyen Manyu, hvor deres hus ble påtent og brant ned. Nå er de i trygghet i en leir i Buea. Foto: NRC
HUSET BRANT NED: Achu (55), Minette (38) og deres toårige datter Fevour flyktet fra landsbyen Manyu, hvor deres hus ble påtent og brant ned. Nå er de i trygghet i en leir i Buea. Foto: NRC Vis mer

- Dette er en ny konflikt og en neglisjert konflikt. Hovedgrunnen til kaoset er rett og slett at en lite kjent konflikt i den engelsktalende delen av kamerun, der en brutal opprørsgruppe har blitt møtt med en enda mer brutal regjeringshær, sier Egeland.

Få organisasjoner er i området, så alt for få bidrar med å gi den nær halve millionen internt fordrevne mennesker hjelp.

Fem land utpeker seg

  • I 2018 var det fem land som spesielt utpekte seg når det gjaldt nye internflyktninger i 2018:
  • Etiopia (3191000)
  • Den demokratiske republikken Kongo (1921000)
  • Nigeria (1154000)
  • Somalia (1125000)
  • Den sentralafrikanske republikken (519300)

- Det er heller ingen internasjonal fredsmegling og lite oppmerksomhet rundt konflikten, som langsomt oppstått, sier Egeland.

Konflikten startet etter at de engelsktalende innbyggerne i sør startet demonstrasjoner mot det de så på som et urettferdig skolesystem og rettssystem.

- Det er en sentrum-periferi-konflikt, med den engelsktalende delen mot det fransktalende flertallet. Deter blitt en stadig verre konflikt og nå truer full krig, frykter Egeland.

Mandag skal han i FNs sikkerhetsråd for å opplyse om den prekære situasjonen i Kamerun, med konfliktene i sør (engelsktalende) og nord (Boko Haram).

Trenger fredsarbeid

Flyktninghjelpen med sine over 14 000 ansatte er utstasjonert i vold- og konfliktområder over hele verden. I fjor hjalp organisasjonen hele 8,5 millioner mennesker, ifølge Egeland.

- Vi har et rekordstort antall giverland som gir Flyktninghjelpen støtte. Det er bra, men bidrar ikke til å få slutt på konflikter. Mer effektivt fredsarbeid må til. I tillegg til bedre beskyttelse av minoriteter, sier Egeland.

Et av hovedbudskapene i rapporten til Flyktninghjelpen som offentliggjøres i dag, fredag, er at bistandsarbeid ikke er nok. Djerve politikere, diplomater og fredsmeglere må til.

- Vi kan holde folk i live, men kan ikke løse konflikter. Det må politikere og diplomater gjøre, gjentar Egeland.

<strong>FORTSATT PÅ FLUKT:</strong> Det er nå over åtte år siden borgerkrigen i Syria startet, og landet har hele 13,1 millioner innbyggere som enten er internt fordrevne flyktninger eller helt avhengige av hjelp for å overleve, ifølge UNHCR. Disse barna bor i en leir i den syriske byen Hama. Foto: Omar Haj Kadour / Afp / Scanpix
FORTSATT PÅ FLUKT: Det er nå over åtte år siden borgerkrigen i Syria startet, og landet har hele 13,1 millioner innbyggere som enten er internt fordrevne flyktninger eller helt avhengige av hjelp for å overleve, ifølge UNHCR. Disse barna bor i en leir i den syriske byen Hama. Foto: Omar Haj Kadour / Afp / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer