41,3 millioner på flukt i eget land

Aldri før har så mange mennesker vært på flukt i eget land

Over 41 millioner mennesker er på flukt i hjemlandet og tallet stiger fra år til år. Om konfliktene ikke løses, vil verden oppleve en enda større flyktningkrise.

GLEMT: Du hører ikke mye om dem, men bare i fjor ble over ti millioner mennesker drevet på flukt på grunn av menneskeskapte konflikter og vold. Dette gjelder spesielt i Syria og Den demokraktiske republikken Kongo. Dette dronebildet viser teltene som rundt 150 familier på flukt bor i, i den midlertidige flyktningleiren Badghis i Afghanistan. Familiene flyktet på grunn av matmangel, klimaendringer og tørke. Bare i denne provinsen ble 158 000 mennesker tvunget på flukt i fjor. Foto: Enayatullah Azad / NRC
GLEMT: Du hører ikke mye om dem, men bare i fjor ble over ti millioner mennesker drevet på flukt på grunn av menneskeskapte konflikter og vold. Dette gjelder spesielt i Syria og Den demokraktiske republikken Kongo. Dette dronebildet viser teltene som rundt 150 familier på flukt bor i, i den midlertidige flyktningleiren Badghis i Afghanistan. Familiene flyktet på grunn av matmangel, klimaendringer og tørke. Bare i denne provinsen ble 158 000 mennesker tvunget på flukt i fjor. Foto: Enayatullah Azad / NRC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nytt år - og nok et, dystert tall som overgår fjorårets: Hele 41,3 millioner mennesker er på flukt i egne land, viser en ny rapport fra Flyktninghjelpen. Av disse ble 10,8 millioner, eller dobbelt så mange som hele Norges befolkning, ble tvunget på flukt i fjor på grunn av krig og konflikt.

- Men de får skammelig lite oppmerksomhet, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

Krigene forverres

Ifølge Egeland er antallet internflyktninger rekordhøyt.

- Det høyeste tallet noensinne i verden, og det går bare oppover. Det er en fryktelig konsekvens av at krigene forverres - og at fredsarbeidet ikke lykkes. Som igjen betyr at flere mennesker kastes på flukt og færre mennesker kan vende trygt hjem, forteller han.

Det er nesten dobbelt så mange mennesker som er på flukt i eget land, som antallet flyktninger i verden, som var på totalt 68 millioner i 2017.

- Jeg frykter at det totale antallet flyktninger blir enda større i år fordi det er ingen grunn til å tro at det blir færre flyktninger totalt når det bare blir flere som flykter i eget land, uten å komme ut, sier Egeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer