ØKNING: Nesten 5000 flere kvalifiserte søkere har søkt om studieplass i år enn i fjor.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
ØKNING: Nesten 5000 flere kvalifiserte søkere har søkt om studieplass i år enn i fjor. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Aldri før har så mange søkt høyere utdanning

Men langt ifra alle kom inn på det de ønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har alle fått svar på om de kom inn på det de ønsket eller ikke via Samordna opptak.

Samordna opptak har sendt tilbud til 79 404 personer som har søkt på høyere utdanning. Det er en økning på 6,6 prosent fra i fjor, noe som vil si at 4.900 flere har fått tilbud om studieplass. Det er rekord i Norge.

Rundt 60 prosent får begynne på sitt førstevalg i august. Det har med andre ord vært en økning i antallet kvalifiserte søkere. Totalt var det 115 000 som prøvde lykken.

Helsefag er det klart mest populære med over 43 000 søkere. 26 000 hadde helsefag som førstevalg, men det er bare beregnet 9600 studieplasser.

Mange om beinet Også de som har søkt økonomi, administrasjon og ledelse må sloss med nebb og klør. 30 600 søkere på 5000 studieplasser gjør at mange ikke får ønsket sitt oppfylt. 14 000 av søkerne hadde dette som førstevalg.

Det har lenge vært stort behov for lærere og førskolelærere i Norge. I år er økningen størst for førskolelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7. Til lærerutdanningene samlet er det gitt studietilbud til 722 flere søkere enn i fjor. Dette er en økning på 9 prosent.

- Det er gledelig at vi får stadig flere kvalifiserte søkere til lærerutdanningene. Det er tydelig at rekrutteringskampanjene som Kunnskapsdepartementet finansierer bidrar til denne økningen, skriver kunnskapsminister Kristin Halvorsen i en pressemelding.

Flere ingeniører Det er gitt rekordmange tilbud om studieplass ved realfaglige og teknologiske studier. Til bachelorutdanningene i ingeniørfag, er det sendt ut 14 prosent flere tilbud om studieplass i år enn i fjor.

- I årene framover vil Norge trenge mange nye kompetente realfags- og teknologikandidater. Det er derfor gledelig at disse utdanningene opplever vekst i både søkning og opptak. Bachelorprogrammet i ingeniørfag hadde for eksempel 25 prosent flere søkere sammenliknet med i fjor og opptakstallet viser at svært mange av disse er kvalifiserte. Årets opptak bekrefter at regjeringens langsiktige arbeid med å styrke rekrutteringen til disse fagene gir resultater, mener Halvorsen.

Hvis du ikke kom inn på det du ønsket og nå står uten studieplass, fortvil ikke. Når Restetorget åpner 20. juli kl. 09.00 er det ledige studieplasser ved 417 ulike studier fordelt på 30 læresteder.