- Aldri gitt fra meg graderte papirer

Statsminister Jens Stoltenbergs slår fast at han aldri har overlevert gradert eller fortrolig materiale til russiske kontakter. - Jeg gjorde grundig rede for disse kontaktene da jeg ble oppnevnt i Forsvarskommisjonen, sier han til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoltenberg sier at han både muntlig og skriftlig gjorde rede for sin kontakt med russiske og øst-europeiske diplomater i forbindelse med sikkerhetsklareringen foran utnevnelsen til Forsvarskommisjonen.

- Dessuten tok jeg opp dette spørsmålet på det første møtet i kommisjonen, sier Stoltenberg.

Det eneste han kan tenke seg å ha overlevert av skriftlig materiale til diplomaten Boris I. Kirillov, er papirer i forbindelse med en miljøsamling på Kola, sier han.

- Sier ingenting

Opplysningene om at Jens Stoltenberg ble forsøkt vervet av KGB kommer fram i kveldens NRK Brennpunkt. Statsministeren hadde kodenavnet «Steklov» internt i KGB, som skal ha regnet Stoltenberg som en viktig kontakt.

- Dette sier egentlig ingenting. Jeg har sikkert også en fil, sier NRKs utenriksmedarbeider, Morten Jentoft, til Dagbladet.no.

- Opplysningene høres jo spennende ut: Dekknavn, mappe og Stoltenberg. Men vi må ha litt historie og magefølelse også. Det er mange som har fått en fil. Journalister og politikere var - og er - et mål for alle lands etterretning, sier utenriksmedarbeideren.

- Vanlig praksis

Assisterende overvåkningssjef i POT, Stein Vale, bekrefter at opplysningene om at Stoltenbergs kodenavn er rett. Han vil ikke kommentere hvordan POT har fått informasjonen, men avviser at Stoltenberg opptrådte klanderverdig.

- Jens Stoltenberg etterkom fullt ut de anmodninger vi kom med - og det har ikke på noe tidspunkt vært gjort noe irregulært fra Stoltenbergs side, sier Vale.

Det var i Stoltenbergs tid som ungdomspolitiker at han hadde kontakt med representanter fra tidligere østblokkland.

Også Jagland

Tidligere statsminister Thorbjørn Jagland skal også ha vært en viktig kontakt i siste halvdel av 1970-tallet. KGB skal ha gitt ham dekknavnet «Jurij».

- Jeg har ikke sett programmet, men etter hva jeg har hørt hittil, forteller det mer om KGBs skitne spill enn om Stoltenberg, sier Jentoft.

Forsker Svein Holtsmark er ikke overrasket over informasjonen som er kommet fram og avviser saken som banal, skriver NRK på sine nettsider.

Rasende

- NRK skulle aldri ha laget dette programmet. Jeg er virkelig lei av disse historiene, der de til de grader overdramatiserer noe som er skjedd for til dels mange år siden, sier lederen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Gunnar Skaug (Ap), til Nettavisen. Han har selv har vært etterforsket av POT. Nå er han rasende på NRK etter KGB-påstandene om Jens Stoltenberg.til Nettavisen.