Aldri har det vært så store bevegelser i fjellmassivet«Mannen»

Kan rase i dag, opplyser kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAUMA (Dagbladet): - Vi er oppe i en akselrasjon på syv til åtte centimeter i døgnet. Vi er inne i en akselerasjonsfase som er veldig hektisk nå, sier Rauma-Ordfører Lars Olav Hustad under en pressekonferanse på rådhuset i Rauma klokken 09 i formiddag.

Dette er de største bevegelsene i fjellet som har vært til nå. Kommunen opplyser at det er store ustabile partier i fjellmassivet. Det er nå innført rød beredskap. Politiet står klar til sine tiltak, man er klar dersom et ras nå skulle komme.

- Det er mye sannsynlig at vi kan få et skred i løpet av dagen. Det er vanskelig å si tidspunktet på det, men det trenger ikke å være så veldig lenge til vi ser det, og jeg tror ikke det er så veldig lenge, sier ordføreren.

Usikker på mengden Hvor mange kubikk som vil kunne rase ut i dag, er fortsatt usikkert opplyser kommunen på pressekonferansen. De har vært i kontakt med de evakuerte beboerne som skal ta situasjonen med ro.

Regn og høye temperaturer kan trigge et større ras. I dag melder værtjenesten Yr.no åtte grader på Trollstigen like ved Mannen, og nedbør opp mot 19 mm.

Sjefsgeolog Lars Harald Blikla og politimesteren var også tilstede under dagens pressekonferanse.

Steinras i natt I natt hørte mannskaper fra Sivilforsvaret, som har døgnkontinuerlig vaktpost ved Mannen, stein løsnet i det rasutsatte fjellmassivet. Det er fra før av geologer varslet at et større ras fra Mannen vil kunne utløses etter at små ras er kommet først. Så mye som 120 000 kubikkmeter stein kan komme til å rase ut av fjellet.

Sivilforsvaret er satt inn for å bistå politiet med avsperring av området rundt fjellmassivet.

- At stein har løsnet betyr at det er mer som kan løsne der oppe, sier vakthavende geolog Jarle Hole ved Åknes-Tafjord beredskapssenter til Dagbladet.