Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ekstrem stor skogbrannfare:

Aldri har flere skogbrann­helikoptre stått i beredskap. - Mest krevende situasjon noensinne

Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap vil den ekstreme skogbrannfaren vedvare i hele sommer.

REKORD: I Sør-Norge står 12 skogbrannhelikopter i beredskap, klare til innsats på kort varsel. Dette er rekord, ifølge DSB. Her forsøker et vanningshelikopter å slukke deler av skogbrannen i Lommedalen tidligere i sommer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
REKORD: I Sør-Norge står 12 skogbrannhelikopter i beredskap, klare til innsats på kort varsel. Dette er rekord, ifølge DSB. Her forsøker et vanningshelikopter å slukke deler av skogbrannen i Lommedalen tidligere i sommer. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skriver i en pressemelding i dag at de forventer at den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare i hele sommer, og at de derfor nå har styrket beredskapen kraftig.

I Sør-Norge står 12 skogbrannhelikopter i beredskap, klare til innsats på kort varsel. Dette er rekord, ifølge seksjonsleder Hans Kristian Madsen.

- Vi har aldri tidligere hatt så mange som 12 helikopter i beredskap. Det er ikke forventet regn av vesentlig betydning i Sør-Norge ut juli. Den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare i hele sommer, og derfor har vi nå styrket beredskapen kraftig, sier Madsen.

KREVENDE: Seksjonsleder Hans Kristian Madsen i DSB tror den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare ut hele juli, og beskriver situasjonen som kritisk. Foto: Odd Skarbomyr, DSB
KREVENDE: Seksjonsleder Hans Kristian Madsen i DSB tror den ekstreme skogbrannfaren vil vedvare ut hele juli, og beskriver situasjonen som kritisk. Foto: Odd Skarbomyr, DSB Vis mer

- Krevende

Skogbrannhelikoptrene er for tiden i beredskap følgende steder:

  • Stranda
  • Kinsarvik
  • Bringeland
  • Sauda
  • Stavanger
  • Torp
  • Kjeller
  • Ås
  • Værnes
ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Ifølge DSB vil helikoptrene flyttes ved behov for å styrke eller gjenopprette beredskapene i bestemte områder. Dette er en vurdering som gjøres fortløpende.

- Vi opplever nå den mest krevende situasjon vi har hatt når det gjelder skogbrann noensinne, sier Madsen.

Norge tørker

Flere steder i Norge er det kritisk lav grunnvannstand. Ekspertene frykter landet er på vei inn i en tørkesituasjon.

Tidligere denne uka ble grunnvannstanden i Abrahamsvoll i Trøndelag målt til det laveste for 1. juli siden 1969, da Norges Vassdrag- og Energidirektorat (NVE) startet sine målinger på stedet.

- Flere steder i Norge er grunnvannstanden nå så lav at NVE anser det som starten av en tørkeperiode, sa hydrogeolog og seksjonssjef Hervé Colleuille i NVE til Dagbladet på mandag.

- Stadig mer brannfarlig

Samtidig er store deler av vegetasjon er så tørr at det antennes lett.

- Den store skogbrannfaren vil holde seg ut juli, slik det ser ut nå. Det gjelder særlig Østafjells, men det vil også tørke opp og bli stadig mere brannfarlig på Vestlandet, særlig i Rogaland og i Hordaland, skriver DSB i pressemeldinga.

Det er et kommunalt ansvar å håndtere skogbranner. Skogbrannhelikopteret er statens bistand til kommunene når det gjelder luftstøtte. Det primære målet er å slå ned flammer, gi grunnlag for slokking på bakken, ta flankene og hindre videre spredning. Helikopter brukes også til å flytte personell og utstyr ut i terrenget, og til observasjon.

Stengte skogsveier

Enkelte steder er man så redd for skogbrann at man har valgt å stenge skogsveiene, som på Romerike i Akershus.

- Ettersom det er et enormt stort område vi forvalter, er det umulig å hele tiden holde oppsyn over alt. Og når folk ikke respekterer bålforbudet - og brannfaren er så stor, har vi nå valgt å stenge flere skogsveier, sier skogssjef Rolf Johannes Enersen ved Allmeningsdrift Romerike Enersen til Dagbladet.

EKSTRA STOR FARE: Foto: Rolf Johannes Enersen
EKSTRA STOR FARE: Foto: Rolf Johannes Enersen Vis mer