<strong>STORBESLAG:</strong> I mars avdekket tollere ved på Svinesund 639 kilo hasj i en spansk trailer. Narkotikaen lå i en rekke pappkartonger mellom ordinære varene i lasterommet, og i lasta lå det også to trekasser som senere viste seg å være fylt med hasj. Dette beslaget er det det nest største av hasj noensinne. Foto: Tollvesenet
STORBESLAG: I mars avdekket tollere ved på Svinesund 639 kilo hasj i en spansk trailer. Narkotikaen lå i en rekke pappkartonger mellom ordinære varene i lasterommet, og i lasta lå det også to trekasser som senere viste seg å være fylt med hasj. Dette beslaget er det det nest største av hasj noensinne. Foto: Tollvesenet Vis mer

Aldri har politiet beslaglagt mer cannabis i Norge enn så langt i år

Kripos' narkotikatall for første halvår 2016 viser rekordbeslag av cannabis, samt en økning av MDMA og LSD. I tillegg må man helt tilbake til 2007 for å finne tilsvarende høye tall for beslag av kokain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fordelt på 6 861 beslag har det i løpet av årets første seks måneder blitt beslaglagt 2534 kilo hasj, marihuana og cannabisplanter i Norge.

Det viser Kripos' narkotikastatistikk som legges fram i dag.

Aldri før i norsk historie er det blitt beslaglagt så mye cannabis på et halvår, opplyser Kari Frey Solvik, seksjonsleder for Kripos' seksjon for narkotikaanalyse.

- Det er allerede i år blitt beslaglagt mer cannabis enn det ble i hele 2015, sier hun til Dagbladet.

<strong>SEKSJONSLEDER:</strong> Kari Frey Solvik, seksjonsleder for Kripos' seksjon for narkotikaanalyse.
SEKSJONSLEDER: Kari Frey Solvik, seksjonsleder for Kripos' seksjon for narkotikaanalyse. Vis mer

Økende styrkegrad

Det skyhøye tallet skyldes blant annet flere svært store beslag. I mars avdekket tollere ved Svinesund 639 kilo hasj i en spansk trailer, (det nest største beslaget i Norge noensinne), og i april gjorde tollerne et nytt storbeslag på grensa, da de avdekket 152 kilo hasj i en spanskregistrert bobil.

I tillegg til at mengden ser ut til å øke, har også styrkegraden i de ulike cannabisproduktene økt kraftig de siste åra, ifølge Solvik.

<strong>BESLAG:</strong> Bildet viser et at politiets beslag av MDMA-krystaller og piller. Foto: Kripos
BESLAG: Bildet viser et at politiets beslag av MDMA-krystaller og piller. Foto: Kripos Vis mer

- For ti år siden var det gjennomsnittlige THC-innholdet cirka fem prosent. Nå er et THC-innhold på 15 prosent helt vanlig i hasj, og en rekke beslag har styrkegrad på over 25 prosent, sier hun.

- Økt popularitet

Når det gjelder kokain kan utviklingen i antall beslag og mengde tyde på økt popularitet, skriver Kripos i sin rapport.

- Ikke siden 2007 er det beslaglagt større mengder kokain i løpet av årets første seks måneder. I fjor var det for første gang flere kokainbeslag enn heroinbeslag, og dette har ytterligere befestet seg i år, sier Solvik.

Fram til juli ble det beslaglagt 45,2 kg kokain fordelt på 595 beslag i landet. Den gjennomsnittlig styrkegraden i stoffet har vært uendret i mange år - men i likhet med cannabisprodukter tyder analyser hittil i år på at styrkegraden er noe økende.

<strong>KOKAIN:</strong> Ikke siden 2007 har det blitt beslaglagt større mengder kokain i løpet av årets første seks måneder. I fjor var det for første gang flere kokainbeslag enn heroinbeslag, og dette har ytterligere befestet seg i år. Foto: Kripos
KOKAIN: Ikke siden 2007 har det blitt beslaglagt større mengder kokain i løpet av årets første seks måneder. I fjor var det for første gang flere kokainbeslag enn heroinbeslag, og dette har ytterligere befestet seg i år. Foto: Kripos Vis mer

LSD er et annet stoff der antallet beslag gir Kripos et signal om at stoffet øker i popularitet. Gjennom en årrekke har det kun vært 10 - 30 LSD-beslag årlig, før man i 2012/2013 plutselig så en stor økning både i antall beslag og beslaglagt mengde LSD. I løpet av årets seks første måneder er det beslaglagt 5688 enheter LSD i Norge, fordelt på 197 beslag.

<strong>MDMA:</strong> Bruken av MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, ser ut til å være økende, ifølge Kripos' ferske tall. I 2016 er det 16 prosent flere beslag enn i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MDMA: Bruken av MDMA, som er virkestoffet i ecstasy, ser ut til å være økende, ifølge Kripos' ferske tall. I 2016 er det 16 prosent flere beslag enn i fjor. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Bestiller MDMA på nettet

Også bruken av MDMA, som er virkestoffet i partydopet ecstasy, ser ut til å være økende, ifølge Kripos' ferske tall. I 2016 er det 16 prosent flere beslag enn i fjor, ifølge Solvik. Vel 15 000 tabletter og 3,1 kilo MDMA-pulver er beslaglagt så langt i år, fordelt på totalt 454 beslag.

- En rekke av disse er postforsendelser beslaglagt av tollvesenet etter at stoffet er bestilt over internett, opplyser Solvik.

Analyser av MDMA-pulveret viser at dette dopet generelt har en høy styrkegrad på mellom 85 og 95 prosent.

Mindre heroin

Totalt har det de siste åra vært en nedgang i antall narkotikabeslag første halvår i Norge, og når det gjelder heroin er dette fortsatt trenden. Fram til juli ble det beslaglagt 5,3 kg heroin fordelt på 462 beslag. I løpet av de siste 20 åra er det kun to ganger tidligere beslaglagt like lite heroin første halvår, ifølge Solvik.

- Det har også vært en reduksjon på 21 prosent i antall beslag sammenlignet med fjoråret, sier hun.

- Kanskje betyr dette at det er mindre nyrekruttering til heroin-miljøet, sier Solvik.

Ifølge Statens institutt for rusforskning (SIRUS) har man de siste åra sett en trend amfetamin er blitt mer utbredt enn heroin blant de tyngste narkomane.

Ifølge tallene fra Kripos er amfetamin det mest stoffet som beslaglegges nest-hyppigest i Norge (etter cannabis). Fram til juli ble det beslaglagt 226 kilo amfetamin/metamfetamin, fordelt på 2820 beslag.

Advarer mot nye psykoaktive stoffer

Nye psykoaktiv stoffer (NPS) omfatter rusgivende stoffer, i ren form eller blandinger. Noen er regulert som narkotika i Norge, mens andre faller utenfor dagens regelverk.

- Dette er stoffer som er laget for å være etterlikninger av annen tradisjonell narkotika, men som ofte er mye sterkere og mer potente enn de tradisjonelle stoffene, forklarer Solvik.

- Dermed skal det lite til for å overdosere. Det kan være snakk om små mengder, fortsetter hun.

I sin rapport skriver Kripos at det er «all grunn til å være bekymret over disse stoffene».

Tollvesenet har også nylig publisert sine beslagstall for første halvår i 2016.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer