Theodor (20) fikk myokarditt etter Moderna-vaksinen:

- Aldri hatt så vondt

Da Theodor Huseby Grønnerød (20) tok Moderna-vaksine, gikk det galt.

INNLAGT: Theodor Huseby Grønnerød ble innlagt på sykehus. Foto: Privat
INNLAGT: Theodor Huseby Grønnerød ble innlagt på sykehus. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

- Jeg våknet midt på natta med sterke brystsmerter, og ble sendt først på legevakta, før det bar videre til sykehuset. Det har vært en påkjenning både fysisk og psykisk.

Det sier 20 år gamle Theodor Huseby Grønnerød til Dagbladet.

Onsdag kunne svenske Folkhälsomyndigheten (FHM) opplyse om at svenske myndigheter hadde besluttet å midlertidig stanse bruken av Moderna-vaksinen blant personer som er født i 1991 eller seinere.

Også Finland fulgte etter, mens Danmark torsdag kunne opplyse om at de gjør Moderna-vaksinen frivillig for de under 18 år.

Årsaken til det er at Moderna-vaksinen gir økt risiko for hjertemuskel- og hjerteposebetennelse.

- Det har kommet signaler om litt økt forekomst av myokarditt hos de som får Moderna. Alt i alt synes vi det er viktig å gå ut med denne vurderingen, særlig siden Sverige nå har anbefalt de under 30 år om ikke å bruke Moderna-vaksinen, sa Geir Bukholm, smitteverndirektør ved Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

SYKEHUSET: Theodor innlagt på sykehuset. Foto: Privat
SYKEHUSET: Theodor innlagt på sykehuset. Foto: Privat Vis mer

Intense smerter

Legemiddelverket har hittil registrert 40 tilfeller av myokarditt blant nordmenn etter vaksinasjon med Moderna-vaksinen. En av dem var 20-åringen fra Halden.

I midten av august fikk han Pfizer som sin første vaksinedose. Grønnerød fikk noen bivirkninger etter den første dosen, men da han skulle få det andre stikket, gikk det galt.

- Jeg fikk tilbud om å få Moderna i forsvaret, men så fikk jeg tilbud om Pfizer hjemme. Jeg valgte å reise hjem for å få den, men da fikk jeg Moderna i stedet, sier han.

Halden Arbeiderblad omtalte saken først.

Dagen etter Moderna-vaksinen gikk det fint for seg, men utover kvelden begynte han å kjenne seg dårlig.

- Jeg fikk vanlige bivirkninger på kvelden, noe jeg regnet med skulle komme. Men søndag kveld begynte jeg å hoste kraftig.

20-åringen la seg for å sove, men merket etter hvert at ikke alt var som det skulle. Midt på natta bråvåknet han med det han selv beskriver som ekstreme brystsmerter.

- Da ble jeg redd. Akkurat da var jeg redd for å dø. Det er noe jeg aldri har kjent på før, og jeg har heller aldri hatt så vondt før, forteller han.

MODERNA: Onsdag anbefalte FHI og Geir Bukholm nordmenn under 30 år å ta Pfizer-vaksinen. Tidligere samme dag stanset Sverige vaksinering med Moderna for samme gruppe. Video: Vegard Krüger Vis mer

Kastet opp

Grønnerød fikk fort sagt fra til foreldrene og ringt til legevakta. De hastet til legevakta, og 20-åringen husker godt minuttene da han kom inn på legekontoret.

- Jeg kom inn der og hadde helt sykt vondt i brystet tennene. De så at jeg hadde veldig store smerter, så jeg ble tatt inn med en gang.

- Det endte med at jeg spydde skikkelig, legger han til.

Etter undersøkelser hos legevakta ble han fraktet i ambulanse til sykehuset. På Kalnes i Sarpsborg ble han utredet for myokarditt og lagt på hjerteovervåking i fire dager.

- Hvilke tanker gikk gjennom hodet ditt da du lå til overvåkning?

- De var veldig flinke, så jeg følte meg trygg. Men hjertet er noe man ikke klarer seg uten, så jeg var jo redd for at det skulle skje igjen.

- Jeg fikk samme smerter kvelden etter jeg ble lagt på overvåkning, og fikk smertelindrende og beroligende medisiner. Det skjedde heldigvis ikke igjen, sier han.

Fryktet for fortsettelsen

Grønnerød er for øyeblikket presse- og informasjonssoldat i Heimevernet. Han er nå tilbake i tjeneste, men fryktet at hjerteproblemene skulle tvinge han til å slutte.

- Ja, det har jeg gjort. Men jeg har vært veldig heldig med tjenestestedet mitt. Jeg har en kontortjeneste som tilrettelegger veldig for at jeg skal få fullføre tjenesten min. Det er jeg veldig takknemlig for, og setter stor pris på.

Til tross for at han nå er tilbake i tjeneste, er det fortsatt flere tanker som svirrer i hodet hans.

- Hver gang jeg kjenner på noe ubehag, blir jeg stresset for at det skal være noe. Jeg merker jeg er sliten. Ting som å løpe meg en tur kan jeg bare glemme å tenke på.

- Angrer du på at du tok vaksinen?

- Nei. Jeg ville tatt vaksinen selv om jeg hadde visst at dette var en bivirkning. Det hadde vært en sjanse jeg hadde vært villig til å ta, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer