- Aldri i livet om jeg tyster på Toska

Derfor nektet jeg å avgi forklaring og DNA-prøve, sa Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STAVANGER (Dagbladet.no): Da kjæresten reiste på spatur til Estland, havnet Nokas-tiltalte Lars-Erik Andersen hardt på stoffkjøret igjen.

Uheldigvis for Andersen skjedde dette akkurat den påskehelga Nokas i Stavanger ble ranet.

-Jeg sov i tung rus etter å ha misbrukt amfetamin, GHB og rohypnol-tabletter, forklarte Andersen i Stavanger tingrett i dag.

Han hevdet at han sov på sofaen hos en kamerat da ranet skjedde. Kameraten sto opp grytidlig for å kjøre budbil, og kom tilbake til leiligheten i 11-tida ransdagen.

- Han ville vel se om det var liv i meg. Han fortalte også om et stort ran i Stavanger som hadde skjedd samme morgen. Men jeg var i dårlig form og lite interessert i nyheter, jeg ville helst ha mer rus for å komme opp på samme høyde igjen, forklarte Andersen.

Hvis Andersens forklaring stemmer, var han særdeles uheldig med tidspunktet for russprekken. For i ukene før ranet hadde livet ordnet seg for den sterkt rusbelastede mannen.

Kjæresten hadde nok en gang tatt han til nåde igjen, og de bodde sammen i hennes leilighet. Han ville prøve å få seg en jobb, og lykken smilte til rusmisbrukeren.

Innkalt til avhør

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Men kjæresten fikk en billig spatur til Estland, og reiste dit lørdag 3. april, to dager før Nokas ble ranet.

Andersen kjørt henne til Gardermoen, og skulle levere bilen hennes på service til en mann som heter Allan, men bare kalles Søpla.


-Dessverre sprakk jeg totalt da kjæresten min reiste til Estland, beklaget Andersen i retten.

Noen dager etter ranet ble Lars-Erik Andersen innkalt til avhør hos politiet.

-Alle som kjente David fikk merke kjøret fra politiet. De var som gale, kom med trusler og forholdt seg ikke til lover og regler, sa Andersen.

Sjokk at Toska var hjernen

Ifølge Andersen var det et sjokk at David Toska var hjernen bak Nokas-ranet.

-Jeg ville aldri i verden tyste på min venn David, og røpe leiligheten i Sandnes der også jeg hadde bodd.

Derfor nektet jeg å avgi forklaring og DNA-prøve, forklarte Andersen.

I dagene etter ranet manglet han husvære i Oslo, og bodde til tider i Toskas leilighet i Oslo. Han fortsatte å ruse seg, men hadde også noen edrue dager da han var hjelpemann på ei budbilrute Oslo-Skien.

Andersen er også en av de opp til flere tiltalte som reiste til utlandet noen uker etter ranet.

Hans reisemål ble Spania, der også Toska oppholdt seg uten Andersens vitende.

Innelåst på bad og fisketur til Trysil

I midten av mars hadde Andersen fått en dom på ett års fengsel for diverse straffbare handlinger. Han skulle starte soningen sommeren 2004.

-Jeg ble mer og mer nervøs for å bli innblandet i Nokas-saken, fordi jeg hadde bodd i Toskas leilighet i Sandnes, fortalte Andersen.

Han oppholdt seg i Toskas leilighet da politiet aksjonerte mot huset.

-De stupte inn med en rambukk og jeg havnet på hodet i badekaret. Så låste de meg inne på badet i to-tre timer før de hadde gjennomgått hele leiligheten. Jeg ble innkalt til rettslig avhør, men reiste heller med en kamerat på fisketur til Trysil, sa Andersen.

Tatt av sprinter i politiet

Dagen etterpå reiste han likevel tilbake til Oslo.

- Typisk meg, det er ikke system på noe av det jeg gjør, innrømmet Andersen.

Han låntok også en vraket bil av vennen han kaller Søpla og reiste til Danmark, der han har halve familien sin.

-Jeg kom tilbake til Oslo og kjørte dritfull rundt i Oslo. Politiet kom etter meg. Jeg prøvde å løpe fra stedet. Men for sikkerhets skyld jobber det en sprinter i politiet. Jeg følte at jeg sto helt stille, og ble fort pågrepet, fortalte Andersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer