Bastholm-exit:

- Aldri igjen

Sylvi Listhaug sier det er fullt mulig å være både småbarnsmor og partileder, men har forståelse for Une Bastholms beslutning. Også Frp-lederen har vært på felgen: - Kan ikke beskrive hvor sliten jeg var.

TØFFE TIDER: Sylvi Listhaug var nybakt mamma og drev valgkamp. - Jeg kan knapt beskrive hvor sliten jeg var. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
TØFFE TIDER: Sylvi Listhaug var nybakt mamma og drev valgkamp. - Jeg kan knapt beskrive hvor sliten jeg var. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert

ARENDAL (Dagbladet): Det sendte sjokkbølger gjennom det politiske Norge da Une Bastholm i dag trakk seg fra vervet som MDG-leder.

Bastholm går formelt av på mandag. Arild Hermstad blir ny, midlertidig leder for partiet. Hun fortsetter som stortingsrepresentant.

Arbeidsmengden ble for stor for Bastholm, som er småbarnsmor til to jenter og stortingsrepresentant i tillegg til å være partileder for et MDG i motgang.

Frp-leder Sylvi Listhaug har sympati med sin politiske motstander.

- Et stort tap for politikken, sier hun om Bastholms avgang.

- Rødstrømpene framstiller det som om det ikke er forskjell på mor og far, men sånn er det bare ikke. Det er faktisk mer jobb å være mamma enn pappa i den første perioden av barnets liv. Jeg tror også mødre føler mye mer dårlig samvittighet enn fedre har for å satse på karriere. Jeg har stor respekt for hennes valg, sier Listhaug videre.

TRAKK SEG: MDG-leder Une Bastholm gir seg i vervet fra og med mandag neste uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TRAKK SEG: MDG-leder Une Bastholm gir seg i vervet fra og med mandag neste uke. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Tøffe tider

Listhaug var selv nybakt trebarnsmor under valget i 2017, og husker med gru hvor slitsomt det var.

- Minstemann var tre måneder gammel da jeg kom tilbake fra mammaperm den gang. Jeg var i ørska i noen debatter, helt i ammetåka. Det gikk jo veldig greit i valget, men det føltes ikke sånn underveis. Jeg kan virkelig ikke beskrive hvor sliten jeg var, sier Listhaug.

Frp klokket inn til solide 15,2 prosent oppslutning under valget i 2017.

- Aldri gjort det igjen

Også Bastholm drev valgkamp kort tid etter fødsel i fjor.

- Jeg ville aldri gjort det om igjen. Jeg angrer på at jeg ikke tok mer permisjon, for eksempel etter valget. Jeg husker jeg fortalte Une den gang at det hun driver med er knalltøft for en nybakt mamma.

Enkelte kommentatorer har i dag tatt til orde for at det er for vanskelig å være mor og heltidspolitiker. Det er derimot ikke trebarnsmamma Listhaug enig i.

- Det er bare tull, sier Listhaug.

- Vi er flere som har barn. Det er klart det er mulig. Men ingen må tro at politikk bare er en jobb - det er en livsstil å være partileder. Man er avhengig av hjelp fra barnefar og andre, og heldigvis har jeg hatt det. Vi må respektere Unes valg, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer