Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aldri ment at legene skal avslå å hjelpe gravide

Nå vil Bent Høie endre teksten i reservasjonsforslaget. Leger kan ikke nekte å svare på spørsmål fra gravide kvinner, fastslår helseministeren.

MÅ SVARE: Også reservasjonsleger må svare gravide kvinner på praktiske spørsmål, slår helseminister Bent Høie nå fast. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
MÅ SVARE: Også reservasjonsleger må svare gravide kvinner på praktiske spørsmål, slår helseminister Bent Høie nå fast. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Debatten har rast i sosiale medier mot Høyre og helseminister Bent Høie etter at det ble kjent at leger ifølge lovforslaget om reservasjonsmulighet (s. 19) ikke bare kan nekte å henvise til abort, men også nekte å si hvor langt en gravid kvinne er på vei og nekte svare på hva samfunnet kan tilby av bistand, dersom pasienten vurderer abort.

Nå sier helseministeren at dette aldri har vært regjeringens intensjon, og varsler at han vil endre forskriftsteksten.

- Regjeringen har aldri ment at leger som reserverer seg mot henvisning, skal kunne avslå å hjelpe eller prate med gravide kvinner som selv ber om råd, veiledning og informasjon. Leger som reserverer seg er ikke nødvendigvis de rette til å gjøre dette for kvinner som vurderer eller planlegger svangerskapsavbrudd, men vi ønsker ikke at de skal kunne avvise kvinner som spør om enkeltelementer som  svangerskapets lengde, praktisk bistand, og så videre. Om dette fremstår uklart i høringen, vil dette være en del av vurderingen når det endelige forslaget fremmes for Stortinget, sier Bent Høie til Dagbladet.

Dette står i dagens lovforslag:

«Kommunen og fastlegen kan avtale at fastlegen av samvittighetsgrunner reserverer seg mot å henvise til abort. Kommunen skal sende kopi av avtalen til fylkesmannen. Med henvisning til abort menes i denne sammenheng alle handlinger som inngår i prosessen fra å motta en kvinnes spørsmål eller begjæring om abort, jf. abortloven § 5, tilby og eventuelt gi kvinnen informasjon og veiledning om hva samfunnet kan tilby henne av bistand, jf. abortloven § 2, gi informasjon om inngrepets art og medisinske virkninger, jf. abortloven § 5 andre ledd, fastsette svangerskapets varighet og sende henvisning og begjæring om abort til sykehuset, jf. abortloven §§ 6 og 7.

Skal beskytte kvinnene Bent Høie sier at årsaken til den strenge formuleringen om at reservasjonslegene ikke skal trenge å svare på noe som helst abort-relatert, er hensynet til kvinnene.

- Dette skal beskytte de gravide kvinnene, ikke legene. Reserverende leger er ikke nødvendigvis de rette til å veilede eller ta en vanskelig samtale med kvinner, hvis de er forutinntatte i spørsmålet. Men det må være kvinnens valg om hun vil ha veiledning om det praktiske. Svangerskapets lengde skal man ikke få reservere seg mot å informere om. Dersom dette fremstår uklart, vil vi vurdere å presisere dette i endelig forslag, sier Høie.

- Hva med de som ikke informerer på forhånd at de kommer for å be om henvisning til abort, eller som ikke har tenkt ferdig, skal ikke de få noe som helst informasjon?

Jo — alle fastleger skal ivareta sine pasienter på en god, verdig og respektfull måte. Skjønner man at svangerskapsavbrudd er en mulighet, bør en reserverende lege vurdere om han eller hun er rett person til å prate med den gravide i denne fasen — men man skal ikke kunne nekte å svare på enkle spørsmål. Men de bør ikke la kvinner og eventuelt jenter settes i en vanskelig posisjon, ved å måtte diskutere en uønsket graviditet med en som ikke er i stand til å gi nøytral veiledning.

- Blir det vanskelig for reservasjonslegene å håndtere gravide som sådan, slik lege Morten Laudal mener?

- Laudals tolkning er ikke i tråd med hva regjeringen ønsker. Det vil være full åpenhet om hvilke leger som reserverer seg, så kvinner som vurderer abort kan unngå dem. Om de likevel møter dem, skal de ta vare på pasientens behov. Det betyr oftest å henvise videre, med mindre kvinnen har ønske om informasjon. Det skal man bistå med.

- Hvorfor skal fastlegene ha en reservasjonsmulighet som overgår den for helsepersonell som bistår ved inngrepet?
 
- Leger på sykehus og fastlegekontor møter pasientene på forskjellig måte. Fastlegenes reservasjon skal gjelde de elementene som er nødvendige for å ivareta kvinnens rettigheter, herunder å kunne slippe å måtte ta abortsamtalen med leger som er så sterke motstandere av abort at de ikke er i stand til å være nøytrale veiledere og nekter å henvise.

Dette er andre gang Bent Høie justerer lovforslaget under høringen. I februar åpnet han å gå bort fra at kommunene skulle bestemme fritt om de vil ansette reservasjonsleger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling