Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aldri mer AUF-leir på Utøya 22. juli

AUF-leder Eskil Pedersens presenterte i dag planene for nye Utøya.

NYE UTØYA: Nytt hovedbygg, og et tårn, sentralt på øya, er del av det nye konseptet. Slik blir torget på øya for framtidige sommerleire. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS
NYE UTØYA: Nytt hovedbygg, og et tårn, sentralt på øya, er del av det nye konseptet. Slik blir torget på øya for framtidige sommerleire. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble visjonen for nye Utøya presentert.

Innledningsvis på pressekonferansen gjorde AUF-leder Eskil Pedersen det klart at AUF vil styre unna datoen 22. juli for framtidige sommerleire.

- AUF har besluttet at det i all overskuelige framtid ikke vil bli avholdt sommerleir på Utøya 22. juli, sier Pedersen.

Nye Utøya skal stå klar i 2015, og vil ha en kostnadsramme på 60 millioner kroner.

- Skal bli nøkternt Bare få uker etter terrorhandlingene som krevde 69 menneskeliv på AUFs sommerleir, ble det opprettet et fond til gjenreisning av øya. I dag er det klart at AUF har fått inn rundt 40 millioner kroner.

Flere av bygningene på øya skal rives og bygges igjen. Det gjelder blant annet Kafébygget, der 13 mennesker mistet livet.

FRA LANDSIDEN: Nye Utøya sett fra landsiden. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS
FRA LANDSIDEN: Nye Utøya sett fra landsiden. Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS Vis mer

Med på dagens pressekonferasen på Youngstorget i Oslo, var også tidligere AUF-leder Martin Henriksen. Han er styreleder i Utøya AS, og har tidligere gjort det klart nye Utøya ikke vil velte seg i luksus.

- Det skal være et nøkternt kurs- og leirsted for ungdom, har Henriksen uttalt til Dagbladet.

I tillegg til oppbygging av bygninger som skal rives, vil det bli anlagt et minnested på sydspissen av Øya, nær Skolestua.

- Selve minnemerket er ennå ikke utformet, men skal bli til i samarbeid med de etterlatte og pårørende, sa Henriksen i dag.

Ikke til partipolitikk AUF har også gjort det klart at pengene som kommer inn, utelukkende skal gå til å bygge opp Utøya og hedre ofrene:

«Vi ønsker å understreke at ditt bidrag ikke vil bli benyttet til partipolitisk arbeid, men til å bygge opp Utøya og for å hedre ofrene. Dersom det skulle komme inn mer penger enn nødvendig, vil det brukes i tråd med formålet om gjenreising og hedring av av ofrene, i tett kontakt mellom AUF og de pårørende», heter det på AUFs hjemmesider.

Slik blir nye Utøya Dette er hovedpunktene i utformingen av nye Øya:

MINNEMARKERING: Her ankommer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen Utøya i forbindelse med minnemarkeringen etter terroraksjonene 22. juli. Nå er planene for nye Utøya klare. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
MINNEMARKERING: Her ankommer statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og AUF-leder Eskil Pedersen Utøya i forbindelse med minnemarkeringen etter terroraksjonene 22. juli. Nå er planene for nye Utøya klare. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

• Eget minnested for å hedre ofrene etter terrorangrepet 22. juli 2011.
• Nye hovedbygg ("Torget") med konferanseområde, møterom, spisesal, kjøkkenfasiliteter, svalganger, basarområde og klokketårn.
• Nye brygger, utbedring av adkomstvei på landsida og oppgradering av nåværende infrastruktur (herunder universell utforming og oppgradering av Kjærlighetsstien).
• Oppgradering av aktivitetsområder (ny badestrand i "Grisebukta", oppgradering av fotball- og volleyballbane, drenering på teltplass, ladestasjoner, belysning med mer).
• Flere innendørs overnattingsplasser, enten i rehabilitert låve eller som forlengelse av det nye hovedbygget ("Torget")
• Opprustning av eksisterende bygningsmasse (hovedhus/"informasjonen", sanitærbygg og stabbur).
• Ny utescene for konserter og kulturarrangementer.

PÅ ØYA: AUF-leder Eskil Pedersen og Martin Henriksen (t.h.), styreleder i Utøya AS. Foto: Erlend Aas / Scanpix
PÅ ØYA: AUF-leder Eskil Pedersen og Martin Henriksen (t.h.), styreleder i Utøya AS. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media