Full handelskrig mellom USA og Kina.

- Aldri mer!

Donald Trump mener USA har fungert som en sparergris andre vil utnytte, og sier det aldri vil skje igjen. Handelskrigen med Kina har igjen eskalert.

I STÅ: Forhandlingene mellom Donald Trumps USA og Xi Jinpings Kina. Foot: Nicolas ASFOURI / AFP
I STÅ: Forhandlingene mellom Donald Trumps USA og Xi Jinpings Kina. Foot: Nicolas ASFOURI / AFPVis mer

- Kina kjøper mye mindre fra oss enn vi kjøper av dem, med nesten 500 milliarder dollar, så vi er i en fantastisk posisjon. (...) Vi er den sparegrisen alle ønsker å utnytte. Aldri mer!

Trump hevet før helga tollsatsen på en rekke kinesiske varer fra 10 til 25 prosent, og advarte Kina mot å svare med å gjøre det samme. Men det gjorde de, og hevet tollsatsen på en hel haug av amerikanske varer til 25 prosent.

Konsekvensene for begge land er allerede store, og kan leses tydelig ut av blodrøde tall.

For aksjemarkedene i USA har allerede falt kraftig, og Wall Street hadde sin verste dag på fire måneder mandag. Natt til tirsdag falt også børsene i Japan, Hongkong og Kina. For førstnevnte, var det den sjuende børsdagen på rad med nedgang.

Senior porteføljeforvalter i Storebrand, Olav Chen, beskriver situasjonen som fastlåst.

- Det har gått litt i stå. Det har pågått forhandlinger i nesten et halvt år, og de skal ha vært 95 prosent ferdige. Det var nok på noen av de vanskeligste punktene de ikke kom til enighet. Sånn er det ofte i forhandlinger, at man tar det enkle først, og de vanskelige punktene på tampen, sier Chen til Dagbladet.

BØRSFALL: Her studeres børstallene i USA mandag kveld. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
BØRSFALL: Her studeres børstallene i USA mandag kveld. Foto: AP Photo/Mark Lennihan Vis mer

Mer å gå på

Han tror, og håper, imidlertid at det kommer en løsning.

- Signalene underveis tydet på at det ville komme en løsning. Og det er det fortsatt håp for, men det vil nok dra ytterligere ut i tid. Samtidig, så vet man aldri i forhandlinger. Det kan hende det skjærer seg helt på slutten.

Han fortsetter:

- Partene har derimot mer å gå på nå. Det skremmer litt, sier Chen.

For et halvt års tid siden var vekstutsikene verre for både Kina og USA. Men rett før konflikten startet, var aksjemarkedene på en topp. Økonomien framstår sterkere nå enn for fem-seks måneder siden, sier Chen.

EKSPERT: Olav Chen. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
EKSPERT: Olav Chen. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer

- Når de føler seg sterkere økonomisk, er det stor fare for at de kan ta en handelskrig nå. De har mer luft under vingene rent økonomisk, der arbeidsledigheten i USA er på det laveste nivået siden 1969. Man går ikke til en handelskrig når økonomien er i knestående. Det er først når man føler seg sterk man går til konfrontasjon, sier Chen.

USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, mener den sterke økonomien gjør Trump selvsikker nok til å holde dette gående.

- Det har lenge vært en enighet i USA om at man må gjøre noe med handelsrelasjonene til Kina, bare ikke blåse hele forholdet i luften. Handelsubalanse med andre land er den ene politiske saken Trump har vært opptatt av i nesten 40 år, og Trump ser straffetollen som beste virkemiddel. Her har han til og med Demokratene i ryggen, sier Mjelde til Dagbladet.

Konsekvenser

Samtidig mener Chen at Trump trolig ønsker å unngå et vondt utfall, sett at det er valg om ett år. Å kjøre USAs økonomi i grøfta med økende arbeidsledighet før et presidentvalg, har han trolig ikke råd til.

Men - hvordan påvirker så dette verdensøkonomien? Skulle handelskrigen ramme landene hardt, vil det ganske sikkert ramme resten av verden også.

- USA og Kina er verdens to største økonomier. Hvis situasjonen blir kritisk, vil andre land merke det også. For det første er de såpass store nasjoner, at det vil få konsekvenser, sier Chen.

Men det vil trolig ta tid.

- Hvis tollsatsene gjør et større innhogg i varer, kan det være at amerikanske konsumenter handler mindre, får mindre disponibel inntekt, og kjører mindre og bruker mindre bensin. Da blir det mindre etterspørsel etter olje - noe som kan ramme Norge ganske momentant. Det er kanskje der vi får se den mest direkte og umiddelbare effekten, sier Chen.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 537630344


Varnish cache server

KASTET MOT PRESIDENTEN: Under et årlig møte med National Rifle Association of America (NRA), ble president Trump tilsynelatende forsøkt angrepet. Video: CNN Vis mer