Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aldri mett på suksess

Navn: Vidar Davidsen Alder: 42 Yrke: Fotballtrener

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Du blir ikke fotballspiller av å løpe om kapp med Holmenkolltrikken, sa daværende Vålerenga-trener Leif Eriksen til Vidar Davidsen da han kom til klubben i 1980. Men Vidar fortsatte sine store doser løpstrening på egen hånd, i tillegg til det obligatoriske på treningsbanen på Valle Hovin, og markerte seg snart som en av landets beste midtbanespillere. Det ble ganske snart kapteinsbind for unggutten fra Dønski i Bærum, 46 kamper på Norges A-landslag, tre seriemesterskap på fire sesonger og cup-triumfer.

Søndag feiret han ny triumf, da Lyn endelig igjen var klar for spill i vår fornemste divisjon. - Det er klart det morsomste er å vinne. Men noen ganger synes jeg trening er mer givende enn kamper. Det er når du ser at du får folk til å tenke på samme måte, når de registrerer signaler i spillet slik at de vet hva som kommer og kan handle i samsvar med det - kort sagt samhandlinger som gjør at de kommer i mål - og til mål, sier han til Dagboka dagen derpå.

Han vil imidlertid ikke innrømme at han akkurat nå føler skadefryd i forhold til VIF som ikke forlenget hans trenerengasjement etter jubelsesongen i 1997, da laget rykket opp til Tippeligaen og vant cupmesterskapet.

- Nei, det er ikke snakk om skadefryd. Men det er klart at jeg var bitter, jævlig bitter den gangen. Men jeg er ikke den som lever i fortida. Nå ser jeg framover og arbeider med planene for hvordan Lyn ikke bare skal overleve, men etablere seg i Tippeligaen. Det er mye å gjøre. Vi kommer ikke utenom innkjøpte forsterkninger. Disse vil jeg verken tallfeste eller sette navn på. Minst like viktig er å foredle de mange gode spillerne vi har.

Det viktigste for en fotballtrener er å etablere så stor takhøyde at spillerne tør å ta opp saker som er vanskelige. Mange opplever treneren som en diktator, en truende person som kan svare på kritikk med for eksempel å sette en ut av laget. Derfor er det viktig å etablere trygghet i gruppa. Viktig er det også å kunne selge inn et budskap som spillerne skjønner og respekterer, hevder Davidsen og mener at både når det gjelder miljø og spillestil har norske klubber mye å lære av RBK og Nils Arne Eggen.

Vidar Davidsen er utdannet fysioterapeut og har i tillegg pedagogikk mellomfag. Han så sin siste pasient - foreløpig - i mars i år, og vet ikke om han noensinne vender tilbake til arbeidsbenken. Han er bosatt i Bærum sammen med kona Lill og Janne (13) som ikke spiller fotball. Og når han trenger sjelebot, arbeider han i hagen.