UVANLIG: Køen utenfor ferjeleiet Bognes var sondag en kilometer lang. Video: Anders Andreassen Vis mer

Lange ferjekøer i Nordland:

- Aldri opplevd liknende

I går ble ferjekøene beskrevet som rekordlange. Onsdag åpnes grensa for europeiske turister. - Vi er spent på hvordan det blir, sier mannskapet.

Publisert

Alt av materiell og mannskap er satt i arbeid på Torghatten Nord AS, som driver sjøgående kollektivtransport med ferjer og hurtigbåter i fylkene Troms, Nordland og Hordaland.

Det forteller driftssjef Petter Sundbakk til Dagbladet.

- Det er mye trafikk nå, helt i det øvre sjiktet. Slik jeg ser det, er det ikke mer vi kan gjøre enn å drifte sambandene på en god måte, sier han til Dagbladet.

Spent på utviklingen

Søndag ble det meldt om en kilometer lang bilkø på ferjeleiet Bognes i Ofoten. Det er uvanlig, sier driftssjefen.

UVANLIG: Køen utenfor fergeleiet Bognes var sondag en kilometer lang. Foto: Torghatten Nord AS
UVANLIG: Køen utenfor fergeleiet Bognes var sondag en kilometer lang. Foto: Torghatten Nord AS Vis mer

- Jeg vet ikke om jeg opplevd en så lang kø før. Det er sjeldent at det er så mange biler på ferjekaia og oppover riksveien, sier han.

- Vi har aldri opplevd noe sånt tidligere, sier styrmann Bjarte Andersen på M/F Barøy, en av tre ferjer som frakter biler og passasjerer til og fra ferjeleiene Lødingen og Bognes i Nordland.

Han forteller at synet som møter dem ved kaia denne sommeren er stappfulle oppstillingsplasser og ofte en kilometer med kø bakover på E6. Det gjør at mannskapet er spent på hva som skjer når Norges grenser førstkommende onsdag åpner for nasjoner som Tyskland og Frankrike.

- Vi er spent på hvordan det blir. Det forventes en del trafikk fra europeere, sier han.

- Det er tre ferjer som går denne strekningen, så alle båtene er i drift. Det er ikke noe som kan gjøres nå, forteller han.

Ikke mer kapasitet

Andersens tips til bilistene er å kjøre om natta.

- Fra cirka 22 om kvelden til klokka ni om morgenen er det roligere.

DRIFTSJEF: Petter Sundbakk. Foto: Privat
DRIFTSJEF: Petter Sundbakk. Foto: Privat Vis mer

Om køene vil bli endra lengre i dagene og ukene som kommer, er også driftssjef Sundbakk usikker på.

- Jeg tror trafikken vil variere i tida som kommer. Det er sannsynlig at vi vil få dager med tilsvarende mengder trafikk, men jeg kan ikke forestille meg at det vil bli mer enn det vi hadde i går.

Han forteller at det, i tillegg til Lofoten, også er blitt meldt om mye trafikk på ferjestrekningene på Helgelandskysten.

KOM IKKE MED: Det var mange biler som ikke fikk plass på ferga fra Bognes i går - og som måtte vente på neste. Foto: Anders Andreassen
KOM IKKE MED: Det var mange biler som ikke fikk plass på ferga fra Bognes i går - og som måtte vente på neste. Foto: Anders Andreassen Vis mer

- Hvordan møter dere den store mengden av turister?

- Vi har ikke så mye mer kapasitet å sette inn. Alt av ferjekapasitet og mannskap er satt i drift.

Selskapet har 45 fartøy - alle er nå i full drift.

- Må folk belage seg på kø?

- Man må regne med - og forvente - å stå i kø, så de som reiser midt på dagen må smøre seg med tålmodighet. Vi kan håpe at trafikken sprer seg noe, sier Sundbakk, som råder alle som planlegger å reise med ferjene å forhåndsbestille billetter.

- Slik er man sikret plass, sier han.

EN KILOMETER: Køen gikk langt utovenfor oppstillingsplassen på Bognes fergekai søndag. Foto: Anders Andreassen
EN KILOMETER: Køen gikk langt utovenfor oppstillingsplassen på Bognes fergekai søndag. Foto: Anders Andreassen Vis mer

Køkultur

At det oppstår småkonflikter i ferjekøen, er ikke uvanlig. Sundbakk sier at de har godt med personell på ferjekaiene, som vil forsøke å holde orden. I tillegg samarbeider selskapet med både politiet og veitrafikksentralen.

- Vi oppfordrer til god køkultur, og ber reisende følge anvisninger fra mannskapet.

Som følge av corona-utbruddet har selskapet begrensninger på antall passasjerer de kan ha om bord.

- Vi har passasjerbegrensninger i Vestfjorden, og der vi har overfartstid på over tre timer har vi cirka 50 prosent kapasitet i salongen. Vi har også interne smittevernprosedyrer, herunder ekstra renhold- og hygienetiltak, sier Sundbakk.

- Vi følger med på situasjonen og følger myndighetenes retningslinjer.

Sperrer fastboende inne

Operasjonsleder Remi Johansen i Nordland politidistrikt sier at det ikke har vært behov for politiet på ferjekaia i helga.

- Vi har ikke fått noen meldinger om bråk, men det er klart, varmt i bilen, lang ventetid og lavt blodsukker er ikke den optimale oppskriften på kø, sier han.

- Men det er sånn det er i Nordland. Vi har ferje og folk er vant til å stå i kø her. Sånn er det.

Den kilometer lange køen har imidlertid skapt frustrasjon for enkelte fastboende, forteller operasjonslederen.

MONGSTAD: Fergepassasjerene ble urolige da ferga var på vei inn i fjellveggen. Video: Øyvind Tangedal. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Køen har vært så lang at en del fastboende har blitt sperra inne, fordi den går forbi innkjøringa til hus.

Johansen oppfordrer derfor til å planlegge bedre hvor man plasserer bilen i køen. Han mener også at utålmodige tilreisende bør velge andre reiseveier nordover.

- Det finnes flere ferjer enn Bognes - Lødingen. For eksempel Bodø - Moskenes, Svolvær - Skutvik og Drag - Kjøpsvik.

- Generelt god stemning

- Ellers bør man tenke på at man nå har deltatt på en felles dugnad hvor man har tatt hensyn til hverandre. Da kan man også gjøre det i ferien. Man er på ferie, og da trenger man ikke ha det så travelt at det blir et problem å stå i kø, sier han.

Også Victor Størdal, fungerende avdelingsdirektør i ferjeavdelingen til Statens vegvesen, er spent på hvordan situasjonen utvikler seg etter onsdag.

- Vi er spent på hvordan det vil slå ut på ferjesambandene. Jeg vil oppfordre folk til å spre seg utover døgnet, planlegge godt og være tålmodige.

På grunn av pågangen vil fartsgrensen reduseres fra 80-sone til 50-sone inn mot ferjeleiet, forteller han.

- Det vurderes også å sette inn trafikkdirigenter.

Til tross for pågangen er styrmann Andersen glad for at folk kommer seg ut på tur, og sier at mannskapet ikke har opplevd noen misfornøyde kunder.

- Det er bare artig at folk har lyst til å reise. Generelt er tilbakemeldingene at det ikke er noe dårlig stemning, forteller han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer