Oslofjorden sliter:

- Aldri opplevd så mørk Oslofjord

Ekstremværet Hans med påfølgende styrtregn - og enda mer regn - har gjort at Oslofjorden nå betegnes som mørkere enn noensinne.

DÅRLIG SIKT: Mandag var NIVA-forsker Anette Engesmo på tokt i Oslofjorden for å observere og ta prøver av fjorden i kjølvannet av ekstremværet Hans. Fjorden er mørk og brun, til årstiden å være. Foto: Anette Engesmo / NIVA

DÅRLIG SIKT: Mandag var NIVA-forsker Anette Engesmo på tokt i Oslofjorden for å observere og ta prøver av fjorden i kjølvannet av ekstremværet Hans. Fjorden er mørk og brun, til årstiden å være. Foto: Anette Engesmo / NIVA

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekstremværet Hans er nok en dårlig nyhet for den allerede lidende Oslofjorden, viser ny forskning.

- Vi var ute på tokt i går, og vannet er fortsatt brunt i hele Indre Oslofjord. Overalt, helt til utenfor Drøbakterskelen. Bærumsbassenget var blant de verste områdene, med sikt på 1,5 til to meter, sier Anette Engesmo, forsker i NIVA Norsk institutt for vannforskning.

Farger vannet

Grunnen til at Oslofjorden nå omtales som «mørkere enn noensinne», er ekstremværet Hans, med påfølgende styrtregn og enda mer regn.

- Det er en kystalgeoppblomstring på gang. Årsaken er Hans og de voldsomme regntoktene etter det, som gjør at store mengder ferskvann kommer inn i fjorden. Systemet rekker ikke stabilisere seg før neste runde kommer, sier Engesmo og fortsetter:

OSLOFJORDEN: WWFs Fredrik Myhre irriterer seg over forbudt torskefiske. Video: Fredrik Myhre/WWF Verdens Naturfond Vis mer

- Med alt ferskvannet kommer masse næringsstoffer og mye farga stoff som blander seg med saltvann, som blir mørkere. Det er også mye næring i ferskvannet, som gir vekstgrunnlag for planteplankton. Så blir fjorden enda mørkere på grunn av det.

Engesmo er algeekspert, og hentet opp vannprøver fra Steilene utenfor Nesodden.

- Vannet var fullt av kiselalger. Dette er vanlig om våren, men i år stopper det ikke. Det kommer mer og mer, som fører til at vannet blir brunt, sier Engesmo, som legger til at toktet i Oslofjorden er finansiert av Fagrådet for vann & avløpsteknisk samarbeid i indre Oslofjord.

GJØR VANN BRUNT: Bildet viser kiselalger, og er tatt med mobil gjennom okularet i mikroskop. - Kiselalgene bidrar til dårligere lysforhold i fjorden, sier Anette Engesmo. Foto: Anette Engesmo / NIVA
GJØR VANN BRUNT: Bildet viser kiselalger, og er tatt med mobil gjennom okularet i mikroskop. - Kiselalgene bidrar til dårligere lysforhold i fjorden, sier Anette Engesmo. Foto: Anette Engesmo / NIVA Vis mer

Ond spiral

Når vannet i Oslofjorden blir brunt og mørkere, blir så lysforholdene nedover i fjorden «betydelig dårligere», ifølge Engesmo.

- Når lyset bare klarer å gå et par meter ned i vannet, er det ikke mye å leve på for de organismene som lever på ti meter. Så ja, dette er en litt ond spiral. Oslofjorden er under veldig mye press, så hva konsekvensene blir av enda en stressfaktor, er ikke mulig å vite. Men det er ikke bra, sier forskeren.

Hennes kollega André Staalstrøm følger også Oslofjorden tett, og er bekymret.

- Da vi var inne i Bunnebotten nylig, var sikten på 0,6 meter. Det er veldig lite. Konsekvensene blir veldig dårlig sikt i vannet som gjør at det ikke kommer mye lys ned til tang og tare, planteplankton og andre organismer, sier Staalstrøm og fortsetter:

- I tillegg har det kommet veldig mye organisk stoff inn, som vil råtne på bunn. På sikt kan det føre til mindre oksygen på bunnen.

BEKYMRET: André Staalstrøm er oceanograf og forsker ved NIVA, Norsk institutt for vannforskning. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet
BEKYMRET: André Staalstrøm er oceanograf og forsker ved NIVA, Norsk institutt for vannforskning. Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet Vis mer

Akutt problem

Klimaendringene varmer opp kloden - og Oslofjorden. Siden 90-tallet har den blitt én halv grad varmere.

- Hans er en ekstremhendelse som gjør at vi har veldig mye ferskvann i hele fjorden nå, og historisk lav saltmengde i hele Oslofjorden. Men det som likevel bekymrer meg, er hva som kommer ut i Oslofjorden hver eneste dag, sier Staalstrøm og fortsetter:

VET FOR LITE: Overingeniør og mikrobiolog ved NMBU, Inga Leena Angell, er opptatt av å vite hvorfor Oslofjorden lider. Bunnprøver fra Oslofjorden kan gi mange svar, men for lite forskning er gjort, mener Angell. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Utslipp av nitrogen fra jordbruk og renseanlegg kveler fjorden sakte, men sikkert. Her har Oslofjorden et akutt problem som må tas tak i, sier seniorforskeren.

Kloakk i fjorden

Mange bader fortsatt, men det sies lite om vannkvalitet for bading, kan det opplyses mere om det? Spør en Dagbladet-leser. Dagbladet tar folkeopplysningen på alvor:

- Akkurat i dag ville jeg nok ha unngått å bade. Vi gjør jo våre målinger i sommersesongen. De gir en statistikk over tid, som gjør at vi kan si noe om vannkvaliteten, sier Hans Kristian Daviknes, fagansvarlig for badevannsovervåkning i Oslo kommune.

Han fortsetter:

- Det som vi vet påvriker badvannskvaliteten mest negativt, er nedbør. Det skjer på flere måter: Avrenning direkte fra land (avføring fra dyr og mennesker, partikler..). I perioden som har vært fra juli, har det vært veldig ofte - og veldig mye - nedbør og mye vann i avløpssystemet, som gjør at det fort kan gå overløp. Det betyr rett og slett at vi får urenset kloakk ut i fjord og bekker, som jo ikke er noe særlig å bade i, sier Daviknes.

Oslo kommune har en generell fraråding: Bad først 24 timer etter kraftig nedbør.

- Det kan høres vagt ut, men det er fordi det avhenger av så mange faktorer. Nå er bakken ganske våt og mettet og regnet trenger ikke være så kraftig før badevannskvaliteten synker, sier Daviknes.

Oslo kommune har nå sluttet å måle badevannskvaliteten for sesongen.

- Vi vet at det er mange som må bade. Jo lengre ut i fjorden og jo mer åpent, jo større er sannsynligheten for at vannkvaliteten er bra siden det er større vannutskiftning der, sier badevannssjefen.

Badevannskvaliteten er ikke like god der de mange badstuene i Oslo er, i området rundt Operaen.

- Men vi er i god dialog med badstuaktørene. De tar vannkvaliteten på alvor og sjekker badevannskvaliteten selv - og opplyser når du ikke bør bade, sier Daviknes.

Hvordan var så kvaliteten på badesesongen 2023?

- Med så mye regn fra juli måned, har året ikke vært noen god badevannsesong, sier Daviknes.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer