- Aldri opplevd slik uro

Arbeiderparti-ordførere over hele landet fortviler og kutter i budsjettene. Jonas Gahr Støres svar er å øke inntektene til kommunene med 2,5 milliarder i Arbeiderpartiets alternative budsjett.

BEKYMRET: Aldri før i sine seks år som Ap-leder har Jonas Gahr Støre møtt like stor uro ute i kommunene. Han ber regjeringen lytte til ordførerne som sier de nå kutter i budsjettene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BEKYMRET: Aldri før i sine seks år som Ap-leder har Jonas Gahr Støre møtt like stor uro ute i kommunene. Han ber regjeringen lytte til ordførerne som sier de nå kutter i budsjettene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- «Kommuneøkonomi». Det er et grått og trist ord, som mange kanskje tenker er fjernt. Men det omtaler noe av det viktigste i livene våre. Det er lærere, helsefagarbeidere, sykepleiere, eldreomsorg, kulturtilbud - veldig mye av det som skaper et lokalmiljø, sier Støre.

Arbeiderparti-lederen har tatt med seg fem ordførere på Teams og møter Dagbladet, fra Hammerfest i nord, Stavanger i vest og Drammen i sør.

Torsdag legger Arbeiderpartiet fram sitt alternative budsjett og en av partiets store satsinger er på kommunene.

- Jeg har vært partileder siden 2014 og Arbeiderpartiet har hvert år foreslått å gi mer penger til kommunene enn regjeringen. Men jeg har aldri før opplevd en så stor uro for framtida, som jeg hører om nå. Kommunene sitter nå og vurderer helt konkrete kutt som går utover de svakeste, sier Støre.

ORDFØREROPPRØR: Fra øverst til venstre: Monica Myrvold Berg, Drammen, Kari Nessa Nordtun, Stavanger, Elin Weggsrud, Holmestrand, Jonas Gahr Støre, Marianne Sivertsen Næss, Hammerfest, Ordførerne Rune Støstad, Nord Fron.
ORDFØREROPPRØR: Fra øverst til venstre: Monica Myrvold Berg, Drammen, Kari Nessa Nordtun, Stavanger, Elin Weggsrud, Holmestrand, Jonas Gahr Støre, Marianne Sivertsen Næss, Hammerfest, Ordførerne Rune Støstad, Nord Fron. Vis mer

3,5 milliarder mer

Her er Ap's opplegg for kommunene:

  • Styrke kommunenes frie inntekter: 2,45 milliarder
  • Styrke fylkeskommunenes frie inntekter: 600 millioner
  • Reversere endringen på ressurskrevende brukere: 300 millioner
  • Øke klimasats: 100 millioner

Til sammen blir det nesten 3,5 milliarder kroner mer enn med regjeringens opplegg.

Kommunalminister Nikolai Astrup (H) svarte forrige måned et ordføreropprør om kommuneøkonomien med svar om at kommunene får økt handlingsrom på 700 millioner neste år.

- Å si at kommunene har vært sultefôret med denne regjeringen, faller på sin egen urimelighet, sa Astrup.

Full stopp

Arbeiderparti-ordførerne på Teams ber på sin side Astrup om å justere virkelighetsoppfatning.

- Det sier alt om hvordan han har distansert seg fra virkeligheten som finnes her ute i kommunene, sier Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg, som forteller at rådmannen har foreslått å kutte konkrete tiltak for neste år som er rettet mot minoritetselever for å hindre frafall i skolen.

- Astrup, du tar feil! Disse kuttene vi må gjøre smerter, sier hun.

Elin Weggsrud er ordfører i Holmestrand og sitter i landsstyret i KS.

- I går kom KS med en enstemmig uttalelse - fra Bompengepartiet og Frp til SV - og budskapet var krystallklart: Vi er veldig bekymret for kommuneøkonomien. I min egen kommune har vi nå innført innkjøps- og ansettelsesstopp. Det er dramatisk. Astrup må ha sølt cola i kalkulatoren sin, det er ikke sånn det ser ut for oss som er ute i virkeligheten, sier Weggsrud, og blir fulgt opp av ordfører Rune Støstad i Nord-Fron:

Kommune-motoren

- For meg handler dette om hva slags Norge vi skal ha i framtida. Det som særpreger Norge er at vi bor spredt, uten distriktene ville Norge vært et fattig land. Nå ser vi alvorlige tendenser med fraflytting av ungdom og enormt behov i eldreomsorgen. Det er kommunen som må være motoren for å sørge for at både de gamle har det godt og at vi snur trenden med fraflytting, sier Støstad.

Støre lytter både til statsråd Astrup og egne ordførere og opplever et stort sprik.

- Jeg hører hva statsråden sier, men det er et nærmest samlet ordførerkorps på tvers av partiene som har en helt annen opplevelse av virkeligheten der ute. Jeg lytter til ordførerne og tar dem på alvor, sier Støre.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer