Peñuelas-innsjøen i Chile

- Aldri sett den slik

Er i ferd med å tørke helt inn.

NESTEN BORTE: Bare de solsvidde avtrykkene i terrenget vitner om hvor stor Peñuelas-innsjøen en gang var. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB
NESTEN BORTE: Bare de solsvidde avtrykkene i terrenget vitner om hvor stor Peñuelas-innsjøen en gang var. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

- Vi må be til gud om å sende oss vann.

Det sier Amanda Carrasco (54), som ligger nær Peñuelas-innsjøen i sentrale Chile, til Reuters.

- Jeg har aldri sett den slik. Det har vært lite vann før, men ikke slik som nå, sier hun.

TRIST SKUE: Den uttørkede bredden av innsjøen er full av fiskekadavre. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB
TRIST SKUE: Den uttørkede bredden av innsjøen er full av fiskekadavre. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB Vis mer

Innsjøen har skrumpet inn fra å inneholde vann tilsvarende 38 000 olympiske svømmebasseng til bare 2. Ved den inntørkede bredden ligger nå fiskeskjeletter, og dyr jakter på vann.

13 års tørke

Innsjøens skjebne er en konsekvens av en tørke i området som har vart i 13 år, kombinert med stigende temperaturer og komplekse værmekanismer.

Næringslivet ved Peñuelas er nå begynt å bli desperate. I området ligger verdens mest aktive kobbergruver, som nå merker vannmangelen på produksjonen. I tillegg ligger bransjen i vannkrangel med bønder og utvinnere av litium, en annen av Chiles ledende industrier.

DØD: Et hundretall elefanter er funnet døde i det som beskrives som en ekstremtørke i Zimbabwe. Video fra 2019. Foto/video: AP Vis mer

- Hvis det ikke regner i år, har vi ingenting å drive med. Dyra blir svakere og dør, sier Segundo Aballay, som driver med dyreoppdrett i landsbyen Montenegro.

For 20 år siden var Peñuelas-innsjøen hovedkilden til drikkevann for den sentrale havnebyen Valparaíso. Nå må byen med nesten 300 000 innbyggere lene seg på vann fra elver i stedet.

Fordamper

Under normale omstendigheter får innsjøen jevnt og pålitelig tilsig av smeltevann fra Andesfjellene. Nå, derimot, er temperaturene så høye at snøen smelter for raskt, eller fordamper før vannet rekker å renne ned i lavlandet.

FRYKTER FOR GÅRDEN: Bonden Segundo Aballay fra Montenegro i sentrale Chile frykter tørken vil sette en stopper for all virksomheten. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB
FRYKTER FOR GÅRDEN: Bonden Segundo Aballay fra Montenegro i sentrale Chile frykter tørken vil sette en stopper for all virksomheten. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB Vis mer

Vitenskapelige studier har avdekket at dette i hovedsak skyldes endringer i klimamønstrene, som forsterker værets naturlige sykluser:

Mindre og mindre av gassen ozon i atmosfæren og mer og mer av drivhusgasser over Antarktis forsterker værmønstre som trekker stormer bort fra Chile.

Fant ingenting

Duncan Christie, forsker ved Center for Climate and Resilience Research i Santiago, sier den pågående tørken er svært enestående hva gjelder både varighet og intensitet. Dette kan leses ut fra årringene på 400 år gamle trær ved innsjøen.

: Restene av trær ved det utørkede Runge-reservoaret ved Tiltil i sentrale Chile vitner om den pågående tørken, som har var i 13 år. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB
: Restene av trær ved det utørkede Runge-reservoaret ved Tiltil i sentrale Chile vitner om den pågående tørken, som har var i 13 år. Foto: Ivan Alvarado / Reuters / NTB Vis mer

En vannspesialist som har prøvd å måle snølaget i fjellene nær stasjonen Laguna Negra i sentrale Chile, sier han ikke har funnet «noe som helst» å måle.

En studie av forskere ved britiske Royal Meteorological Society fra 2019, «The Chile Mega Drought (2010-2018): A climate dynamics perspective» konkluderer med at ulike værhendelser kan minske tørken i framtida, avhengig av hvordan menneskene håndterer utslipp. Men de ser bare for seg «en delvis gjenoppretting av nedbøren i sentrale Chile i de kommende tiår».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer