- Aldri sett denne typen skuddskader før

Sjefkirurg tror det kan ha blitt brukt spesialammunisjon under massakren på Utøya.

Sjefkirurg Colin Poole, som har behandlet flere av ofrene etter Utøya-skytingen, sier skuddskadene ikke likner på noe han har sett før. 
Foto: Morten Edvardsen / Scanpix
Sjefkirurg Colin Poole, som har behandlet flere av ofrene etter Utøya-skytingen, sier skuddskadene ikke likner på noe han har sett før. Foto: Morten Edvardsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Avdelingsleder Colin Poole ved kirurgisk avdeling på Bærum og Ringerike sykehus, som har behandlet ofre etter Utøya-massakren utført av terrorsiktede Anders Behring Breivik (32), sier skuddskadene er «ulikt alt annet» han har sett.

- Vi har hatt trøbbel med å tolke røntgenbildene av de skadde. Vi ser på disse når vi skal vurdere hva kula har skadd på sin vei, og gransker da inngangs- og utgangshullene, eventuelt hvor den har stoppet inne i kroppen, sier Poole til Dagbladet.

86 personer er så langt bekreftet drept i skytingen på AUFs sommerleir. 12 er kritisk såret.

- Ekstremt fragmentert Problemet er at kirurgene finner et inngangshull, men ikke et utgangshull eller store prosjektilbiter inne i kroppen, noe som tyder på at kula har gått i oppløsning. Men disse skadene har heller ikke fingeravtrykkene til vanlige ekspanderende kuler som Poole har sett.

- Her har kulene blitt ekstremt fragmentert. Jeg har aldri sett noe slikt i Norge før, opplyser den erfarne kirurgen med 23 års erfaring.

Av mangel på øvrige sammenlikningsgrunnlag, har Poole - på bakgrunn av én tidligere demonstrasjon - utarbeidet en personlig teori om hva slags ammunisjon som kan ha blitt brukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer