Sjefkirurg Colin Poole, som har behandlet flere av ofrene etter Utøya-skytingen, sier skuddskadene ikke likner på noe han har sett før. 
Foto: Morten Edvardsen / Scanpix
Sjefkirurg Colin Poole, som har behandlet flere av ofrene etter Utøya-skytingen, sier skuddskadene ikke likner på noe han har sett før. Foto: Morten Edvardsen / Scanpix Vis mer

- Aldri sett denne typen skuddskader før

Sjefkirurg tror det kan ha blitt brukt spesialammunisjon under massakren på Utøya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Avdelingsleder Colin Poole ved kirurgisk avdeling på Bærum og Ringerike sykehus, som har behandlet ofre etter Utøya-massakren utført av terrorsiktede Anders Behring Breivik (32), sier skuddskadene er «ulikt alt annet» han har sett.

- Vi har hatt trøbbel med å tolke røntgenbildene av de skadde. Vi ser på disse når vi skal vurdere hva kula har skadd på sin vei, og gransker da inngangs- og utgangshullene, eventuelt hvor den har stoppet inne i kroppen, sier Poole til Dagbladet.

86 personer er så langt bekreftet drept i skytingen på AUFs sommerleir. 12 er kritisk såret.

- Ekstremt fragmentert Problemet er at kirurgene finner et inngangshull, men ikke et utgangshull eller store prosjektilbiter inne i kroppen, noe som tyder på at kula har gått i oppløsning. Men disse skadene har heller ikke fingeravtrykkene til vanlige ekspanderende kuler som Poole har sett.

- Her har kulene blitt ekstremt fragmentert. Jeg har aldri sett noe slikt i Norge før, opplyser den erfarne kirurgen med 23 års erfaring.

Av mangel på øvrige sammenlikningsgrunnlag, har Poole - på bakgrunn av én tidligere demonstrasjon - utarbeidet en personlig teori om hva slags ammunisjon som kan ha blitt brukt.

- Det jeg har sett, er en demonstrasjon av skudd i en gelatinblokk hvor det er blitt brukt samme type kuler som væpnede vakter om bord amerikanske fly bruker. Den er laget slik at den skal fragmenteres og ikke gå gjennom kroppen og treffe noen andre, sier han.

Kan gjøre stor skade Såkalte frangible bullets («skjøre» kuler) skal bryte opp i små, mindre farlige biter ved kontakt med noe som er hardere enn dem selv. Dette maksimerer kulas energioverføring til objektet, og minimerer at biter går ut i farlige hastigheter, ifølge globalsecurity.org.

- Derfor har jeg tippet, og dette er en høyst personlig teori, at det er denne typen ammunisjon som er brukt. Og så vidt jeg veit, er dette høyst utilgjengelig ammunisjon i Norge, sier han.

Avhengig av hvor og hvordan de treffer, kan disse typene kulene gjøre stor skade på et menneske.

- Siden kulene fragmenterer på en slik måte, mister den all kinetisk energi. Det gjør at den gjør stor skade akkurat der kula er, sier Poole.

Tatt med mye ammo Det ble i ettermiddag klart at terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) hadde «betydelige mengder ammunisjon» igjen da han ble pågrepet av politiet etter på Utøya klokka 18.27 fredag kveld.

I et 1500 sider langt manifest, angivelig skrevet av Breivik selv, forteller han at han skal modifisere og forgifte kuler slik at de gjør større skade. Om dette faktisk ble gjort er ikke kjent.

Politiet ønsker i kveld ikke å kommentere detaljer eller påstander omkring typen ammunisjon eller om den er modifisert på noe vis.

Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier til bt.no at det ligger 40 pasienter på ulike sykehus etter det det doble angrepet mot Regjeringskvartalet og Utøya. 18 kjemper fortsatt for livet.

<strong>POSERTE MED VÅPEN:</strong> Et bilde tatt fra terrormanifestet til siktede Anders Behring Breivik. 
Foto: Faksimile/Scanpix
POSERTE MED VÅPEN: Et bilde tatt fra terrormanifestet til siktede Anders Behring Breivik. Foto: Faksimile/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer