MYE SVART: På norsk bruktbilmarked. Foto: Epa/Scanpix
MYE SVART: På norsk bruktbilmarked. Foto: Epa/ScanpixVis mer

- Aldri sett det verre

Svart bruktbilsalg for over halv milliard kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skatteetaten har avslørt svart bruktbilsalg for over en halv milliard kroner, bare på Østlandet. Ifølge Skatteetaten kan så mye som 80 prosent av bruktbilsalget være svart.
— Jeg trodde at jeg hadde sett mye, sier en sjokkert skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til TV2.

Kristiansen har kontrollert næringslivet i mange år, men sier han aldri har sett så mye svarte penger i omløp som i bruktbilhandelen.

Moms og lønnI de 13 bedriftene som er kontrollert, skal over en halv milliard kroner i omsetning være holdt unna, melder kanalen. I tillegg kommer momsunndragelser og svart avlønning.

Skatteetaten mener tydeligvis at det ulovlige bruktbilsalget er uoversiktlig. Etaten antyder at mellom 20 og 80 prosent av bruktbilsalget er svart.

— Vi har dessuten avslørt at flere av dem som jobber svart i bransjen går på trygd, forteller skattekrimsjefen.
Åpen salgsmeldingSkatteetaten har avslørt at flere av dem som jobber svart i bransjen, går på trygd. En trygdet person hadde for eksempel unndratt 800.000 kroner i inntekt.

Et velbrukt triks er å bruke en såkalt åpen salgsmelding hvor den som selger en bil ikke fører inn forhandleren som kjøper.

— Da havner ikke forhandleren i bilregisteret slik at det ikke setter noen spor at bilen er solgt til forretningen. Når så en kunde betaler for bilen med kontanter, sjekker eller bankremisse, så trenger ikke forhandleren å sette beløpet inn på konto og dermed er det skjult, sier Kristiansen.

AnmeldtEn enkelt bilforhandler skal ifølge Oslo ligningskontor ha solgt 2.000 biler svart. Fortjenesten var nærmere 50 millioner kroner. Den mistenkte er en tidligere daglig leder av bruktbilforretningen. Mannen ble politianmeldt av Oslo ligningskontor i juni.
(NTB)