Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Aldri sett lignende

Et svart hull i midten av Melkeveien har økt appetitt. - Vi vet ikke hva som forårsaker fråtsingen, sier en forbløffet forsker.

Forskere og astronomer har i over 20 år fulgt med på et svart hull ved navn Sagittarius A, som er lokalisert i midten av Melkeveien. Nå har de oppdaget noe de aldri har sett før.

- Vi har aldri sett lignende i de 24 åra vi har studert dette massive svarte hullet. Det er vanligvis ganske stille, et lite svart hull på diett. Vi vet ikke hva som forårsaker denne fråtsingen, sier professor i fysikk og astronomi Andrea Ghez til The Guardian.

Forskere har oppdaget at det svarte hullets senter skinte dobbelt så sterkt 13. mai i år enn det har gjort noen gang tidligere. I løpet av to andre netter gjorde de lignende oppdagelser.

- Det første bildet jeg så den natta, hullet var så lyst at jeg trodde det var stjerna S0-2. Jeg har aldri sett Sagittarius A skinne så sterkt, sier forsker Tuan Do, som ledet studien, til Science Daily.

Oppdaget gasser

Forskere har siden 2003 gjort mer enn 13 000 observasjoner av det svarte hullet fordelt på 133 netter. Observasjonene ble gjort fra Keck-observatoriet på Hawaii og European Southern Observatorys teleskop i Chile.

MIDT I GALAKSEN: Sagittarius A er lokalisert midt i vår galakse, Melkeveien. Foto: AFP / NTB scanpix
MIDT I GALAKSEN: Sagittarius A er lokalisert midt i vår galakse, Melkeveien. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Av alle krefter eller gjenstander i universet som vi ikke kan se med det blotte øye, er det få ting som har fascinert og frustrert vitenskapsfolk mer enn svarte hull. I april opplyste forskere at de for første gang har klart å fotografere er svart hull.

Gravitasjonen i svarte hull er så ekstremt sterk at den sluker alt på sin vei. Lyset trekkes mot hullet, spises opp og alt blir svart.

I FULL FART: En ukjent komet er på vei inn i vårt solsystem. Som en skitten snøball av frossen gass og støv raser den gjennom solsystemet i høy hastighet. Foto: NTB Scanpix / NASA Vis mer

- Det store spørsmålet er om det svarte hullet går inn i en ny fase. Og om hastigheten på gassen som faller ned i hullets avløp har økt for en lengre periode eller om det vi ser er fyrverkeriet fra noen få uvanlige gasser, sier professor Mark Morris ved UCLA.

SLUKER ALT: Et svart hull er et område av tidrommet hvor gravitasjonen er så sterk at ingenting kan unnslippe. Dette er en kunstnerisk tolkning av Sagittarius A. Foto: NASA / NTB scanpix
SLUKER ALT: Et svart hull er et område av tidrommet hvor gravitasjonen er så sterk at ingenting kan unnslippe. Dette er en kunstnerisk tolkning av Sagittarius A. Foto: NASA / NTB scanpix Vis mer

Flere teorier

En av teoriene er at senteret av hullet, som sluker gassene, i løpet av sommeren 2018 har knyttet seg til et annet svart hull - som er lokalisert på S0-2-stjerna.

Teorien er at gassen fra denne stjerna kan ha nådd Sagittarius A.

En annen teori involverer en gjenstand kjent som G2, som etter all sannsynlighet er to binære stjerner, som nærmet seg det svarte hullet i 2014.

SVART HULL: Tidligere har svarte hull bare blitt illustrert med tegninger av hvordan NASA mener de ser ut. Onsdag ble det første faktiske fotografiet av romfenomenet presentert. Video: National Science Foundation Vis mer

Andrea Ghez sier til The Guardian at det er mulig at Sagittarius A da kan ha fjernet det ytre laget av G2 - noe som kan forklare den økte lysstyrken rett utenfor det svarte hullet.

En siste teori er at flere asteroider har blitt trukket inn i det kosmiske synkehullet.

Sagittarius A ble oppdaget i 1974 og ligger omtrent 26 000 lysår fra jorda.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling